CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. december 16., hétfő 11:27


A Kézfogás Harangja Sopronban

A Kézfogás Harangja Sopronban

    Sopron ünnepének záróakkordjaként tegnap este már megkondult az a harang, amely szombat óta a Fő téren látható.

    A Kézfogás Harangját, merthogy ez a neve, Vértesaljai András a magánkezdeményezésekből alakult Harangbizottság elnökeként Keszthelyről hozta Sopronba.
    Négy település - Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz, Keszthely és térsége - adományaiból készült el a harang, amelyet Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester készített, és amelyet 2002. március 27-én Rómában, nagyszerdán II. János Pál Pápa áldott meg és szentelt fel.
    A világon ez az egyetlen, a pápa által megáldott harang - válaszolta kérdésünkre Vértesaljai András, aki arról is beszámolt, hogy Keszthely városa után a harang egy körutat megkezdve érkezett Sopronba, ahonnan Zalavárra, Zalaegerszegre, majd Győrbe is elviszik.
    Sopronban Aranyvasárnap is megszólal majd a harang, amikor a város polgárait a Fő téri karácsonyfánál Walter Dezső polgármester – a történelmi egyházak vezetőinek jelenlétében és a Szent Mihály Énekkar közreműködésével – köszönti.
    A Kézfogás Harangjának Alapítványa működteti majd a harangnak helyet adó harangtornyot is, amelynek tervezője a neves Sisa Béla.
A harangról még megtudtuk: 325 kilogramm súlyú, bronzból készült, 78 százaléka vörösréz, alsó átmérője 84 cm, lengőkarral együtt 4 mázsás és H-hangú, ahogyan mondani szokták: méltóságteljes hangú.
 
A harang felemelése képekben

    Vértesaljai András keresztény neveltetéséből adódóan érzett indíttatást a harang elkészíttetéséhez, testvére jezsuita papként a Vatikánban dolgozott, ő volt az, aki közreműködött a pápai áldás megszerzésében is.
    A harangot a Szentatya úgy áldotta meg, hogy az minden felekezetű emberé, sőt mindenkié legyen, hívőké és nem-hívő embereké egyaránt.
    A nemes kezdeményezés elindítói – azok, akik a paláston szerepelő felirat szerint is a Teremtő Gondviselés dicsőségére öntették a harangot – úgy vélik, hogy a felcsendülő méltóságteljes harangszó az élet legfontosabb dolgára irányítja a figyelmet: a szeretetre és a békességre, arra, ami az embereket, településeket egymáshoz közelebb hozhatja.

T.É.