CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. december 17., kedd 14:26


Hűségkút - reneszánsz hangulatú, emberközeli alkotás

Hűségkút - reneszánsz hangulatú, emberközeli alkotás

    Jövőre újabb ajándékkal egészülhet ki Sopron városképe. Elkészült az 1921. évi népszavazásnak emléket állító Hűség-kút makettje, amelyet, a tervek szerint jövő év júniusában adnak majd át. Városunk legújabb gyöngyszemének mását december 16-án mutatták be a Budapestről érkezett zsűrinek és a meghívott vendégeknek a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében. A Képző- és Iparművészeti Lektorátustól Szanyi Péter és Illyés Antal szobrászművészek közreműködtek a szoborkompozíció zsűrizésében.

Soltra E. Tamás szobrászművész szándéka szerint egy olyan kutat akart életre kelteni, amely egymáshoz közelebb hozza Sopron polgárait. A művész egy reneszánsz hangulatú, emberközeli alkotást szeretne, amely méltó dísze lehet a Hűség Városának.
    A Hűség-kútja három-figurás szoboregyüttes. A két férfi és egy női szobor talapzatán három évszám sejteti az idő múlását és idézi fel Sopron történelmének három jelentős szakaszát: 1277, 1921, és 1989.
    Az alkotás központjában egy oszlop nyújtózkodik az ég felé, amelyen talán a magyarságunk egyik legfontosabb jelképe, az országalma pihen díszes párnán.
    A meghívott zsűri hosszas elemzés és kritika után végül elfogadta az alkotást.
    Ha elkészül majd, biztosan méltán lehetünk büszkék Soltra E. Tamás munkájára, amelynél talán nyári estéken nagypapák és nagymamák fognak mesélni unokájuknak a három évszám eseményeiről.