CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. december 20., péntek 01:20


Drogprevenciós 'Triász' : szerek, személyek, szociális környezet

Drogprevenciós "Triász" : szerek, személyek, szociális környezet

    Harmadik alkalommal rendezte meg az Aktív Soproni Ifjak Szervezete (AKSI) a Triász drogprevenciós képzést Sopronban, a Gyermek- és Ifjúsági Házban. A szerek, személyek és a szociális környezet "triásza", a drogprevenciós képzésnek egy speciális formája, amely megteremti az információ- és tudásátadás mellett a környezet munkájába való bekapcsolódás lehetőségét. A környezettel való együttműködés formáit vizsgálják a résztvevők, azzal a céllal, hogy a veszélyeztetett fiatalok körében a szermentesség a maximális hatékonysággal elérhető legyen.

- Nem csak a fiatalokról van szó - fejtette ki Strenner Szilárd, az AKSI elnöke. A prevenciónak ez a formája egy komplex rálátáshoz és gondolkodásmódhoz segíti hozzá a résztvevőket, ami a drogfogyasztást illeti. A kábítószer fogyasztás nem csak a szerekről szól, hanem a személyről, aki valami miatt a droghoz nyúl, a baráti társaságáról, amelyben ez megtörténhet, a, családi körről, az iskolai közösségről.
    Az egynapos foglalkozás alatt a területek mindegyikére jutott idő; saját tudásukat, tapasztalatukat is hasznosító szituációs játékok alatt, pszichológus kontrollálta a szakmai eredményeket. Az egész munka, amelyben önként jelentkező középiskolások – csaknem harmincan – vettek részt tulajdonképpen egy együttgondási és alkotási folyamat.
    Strenner Szilárd azt is elmondta: reméli, hogy a Triásznak lesz folytatása. Számítanak az ÁNTSZ együttműködésére és a jelenlegi képzésen résztvevőkkel a továbbiakban is szeretnék tartani a kapcsolatot, értesülni nehézségeikről, és eredményeikről.
    Sopronban jelen van a drog, de az olyan szenvedélyek is, amelyekről nem esik elég szó: az alkohol, a dohányzás. Ezekre fokozottabb figyelmet kellene fordítani - vélte Strenner Szilárd, aki szerint a kortársakon rengeteg múlik, hiszen a fiatalok ők maguk, egymásra gyakorolt hatásukkal, jelenlétükkel hatékonyabban tudnak a prevencióban közreműködni.