CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. december 26., csütörtök 12:55


Ajándék a téren

Ajándék a téren

    Ők – csaknem tízen – ismerősöknek tűntek: tavalyról és egyébként is. Talán mert ismerős dallamokat énekeltek, és mert a díszlet pedig: a Város maga volt.
    Ezúttal a hóesés elmaradt, mintha olmos eső szemerkélt volna.
    A hallgatóság pedig: az arrajárók, a sietősek és a megtorpanók, ismerősök és ismeretlenek. Ismerős dallamok, ismerős üzenettel: ünnepről, karácsonyról, Megváltóról, fényről, magunkról, lényegében mégis ismeretlen dolgokról.

    Ismerősök voltak akik énekeltek, még ha ismeretlenül is. Azoknak, akik értették – mint ahogyan azoknak is, akik ezúttal még csak hallgatták – ismerős és egyben titkos dolgokról szóltak.
    Remélték azért, hogy mindenki megérti az üzenetet, (hiszen miért is énekelne az, aki magától teszi?); és ezért remélheti mindaz, aki talán most nem értette, hogy majd  valamikor, később...
    Mert az nem nem lehet, hogy a dallam, a muzsika csak úgy elszáll.
    A dallamok elhangzanak – aztán meg, hová lesznek?
    Az emlékezetbe – annyi mindennel együtt – a dalamok is biztosan egyszer majd visszacsengnek.
    A Széchenyi téren, vagy a Fő téren a Szentháromság szobor tövében, talán majd egyszer, amikor már a karácsonyfa sem áll ott. Az is lehet, hogy – ugyanúgy mint egy évvel ezelőtt –, akárcsak most, és (reméljük), hogy egy év múlva ugyanazok a dalok újra felcsendülnek. Mert ugyanarról szólnak és mégis mások, azért mert másoknak szólnak majd.
    Nekünk, neked, akik most is hallottuk, és akik mások leszünk már akkor; itt, vagy máshol – szinte mindegy, hogy hol – mert minden dallam igazán arról szól, hogy a Szeretet által vagyunk, és leszünk

***

"Kik ők?" - kérdezte egy ismeretlen a Fő téren. "Kórus Spontánusz: barátok, ismerősök, kedvtelésből adventi és karácsonyi dalokkal éneklik be Sopron utcáit" - kapta a feleletet.
"Hivatásosok?" - kérdezett tovább az ismeretlen.
"Abban, amit ezúttal tesznek, minden bizonnyal" - kapta az újabb választ.
A Fő tér a karácsonyt visszhangozta, és, a párbeszédet igazán hallók láthatatlanul elmosolyodtak: legalább is azok, akik a kérdezőnek "ajándékba" remélték, hogy a a választ megértette.

Kapcsolódó cikk: Varázslatos éj