CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. december 29., vasárnap 23:12


Szebeni András: Látott dolgok...

Szebeni András: Látott dolgok...

Beszélgetés és dedikálás a Hotel Wollnerban

December 29-én a Hotel Wollner látta vendégül Szebeni Andrást és azokat a soproniakat akik dedikáltatni kívánták a  fotóművész Sopronban a közelmúltban már bemutatott albumát.

Beszélgetőpartnerként  Csák Máté építész a Körmendy-Csák Galéria társtulajdonosa köszöntötte a résztvevőket. Bevezetőjében az építész szemszögéből nézve fejtette ki: az albumban egyedi módon jelennek meg Sopron történelmi emlékei és műemlék épületei,  a művész "levetkőzteti", az objektíven keresztül pőrén mutatja be a várost.
Az album készülésének folyamatáról a kérdésekre válaszolva Szebeni András elmondta, hogy a fotók kilencven nap alatt készültek, a tényleges fotózás előtt fénynaplót készített, hogy a kiválasztott épületeket az általa legmegfelelőbb időpontban és fényviszonyok között örökíthesse meg. "Látó" és nem csak néző művészként próbálta megkeresni azokat a jellegzetes motívumokat, amelyek még a soproniak számára is újat nyújthatnak a városról; Sopront egy csinos, idős hölgyhöz hasonlította, akit nagyon nehéz megközelíteni, a rejtett értékeit feltárni. Hosszú időbe telt míg "fogást talált" a városon, amelynek a szűk középkori belvárosi része csak pillanatokra mutatja a fotózásra legalkalmasabb oldalát.
Arra a kérdésre, hogy Pécs után miért éppen Sopront mutatta be, elmondta, hogy a kiválasztásnál személyes kötődése és a Budapest után leggazdagabb műemlékekkel rendelkező város iránt vonzalma befolyásolta. A mű független kiadói munka eredménye, így az albumban található képek az általa hagyományos technikával fotózott és a szerkesztésnél senki által nem befolyásolt módon jelennek meg.
A rendezvényen résztvevők megtekinthették a kötet címoldalán látható, a Hotel Wollner függőkertjében feltárt, X-XI. századi  "vörös sánc" kiállított anyagát, a benne talált kisplasztikával.
A beszélgetés után a fotóművész a könyvét dedikálta.
 

T. SZ.
   

Kapcsolódó cikk:
Szebeni András Sopronban látott dolgai