CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. január 02., csütörtök 11:38


Esztendőfordulóra

Esztendőfordulóra

    Az idő múlásának folyamatában az év egyes napjaihoz képest kétségtelen, hogy – a kevés személyes évfordulókon kívül – az esztendőfordulóknak tulajdonítunk nagyobb jelentőséget.
    Lejárnak a papírra nyomtatott naptárak, átmásoljuk azokból a fontosabb címeket, esetleg tennivalókat. Ez a művelet, illetve annak eredménye már jelez valamit.
    Elmúlt életünk egy véges szakasza, s elkezdődik egy másik.
    Az ember, (a város, az ország, a világ)  ilyenkor visszapillant és előre néz, fürkészi a kifürkészhetetlent, a jövőt.
    Az embert, (a várost, a világot) némiképpen jellemzi az, amire a visszapillantásban először és szívesen emlékezik, amint az is, amin utólag – bár lehetetlen – de változtatni szeretne; és az is, amit a jövőtől vár.
    Az év többi napjaihoz képest másként kezeljük esztendőfordulóinkat, jóllehet a jobb jövő reménye, avagy a veszélyekre való figyelés minden újabb, egyébként "közönséges" hétköznappal hasonlóképpen jelentkezik.
    Talán az esztendőforduló pillanatainak inkább feladatuk a sorsok jobbrafordulásának reményeire irányítani a figyelmet: a jókívánságok által, és az időszakhoz közeli konzumünnepeink többé-kevésbé meghittebb perceiben, (ha már az embernek ez magától nem természetes és nem is nagyon megy).
    Számít-e az évforduló, ha egyszer a folyamatos az idő múlásának mérését, mértékegységét mi magunk találtuk ki, szabtuk meg?
    "A távlat, a lehetőség mint remény–megalapozó létezik" - írta az új évre szóló biztatást egy ismerősöm.
    Jó pedig az, hogy azért a jövőbe vetett reménynek (több) biztosabb igérete is létezik.
    Számít-e az évforduló? Annyiban számít, amennyiben a folyamatosan változó világban az örökérvényűre irányítja a figyelmet, és annyiban, amennyiben a gyakorta elhangzó jókívánságokhoz az azok megvalósításához való személyenkénti tevékeny hozzájárulás szándéka is őszintén társul. Minden év- és "napforduló" számít, amely a személyesen nekünk szóló alkalom által válik minősített idővé, lényegessé, személyessé, amelyben a jövő folyamatosan a legközelebbi – az éppen következő – pillanat.
    E reménnyel és bizakodással sikerekben gazdag, boldog új esztendőt, a 2003-ban elvégzendőkhöz erőt, egészséget, békességet kívánunk olvasóinknak, városunknak, országunknak és a nagyvilágnak egyaránt.