CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2003. január 16., csütörtök 01:08


Lapszemle - 2003. janur 15.

prilistl szemlyivel utazhatunk az EU-ba?
NOL 2003. janur 15. 14:19
www.nol.hu

Kt lengyel napilap gy tudja, hogy a 2004-ben az EU-hoz csatlakoz tagjellt orszgok llampolgrai mr idn prilis kzeptl tlevl nlkl, pusztn szemlyi igazolvnyuk felmutatsval utazhatnak be az uni orszgaiba.

Meg nem nevezett berlini forrsokra hivatkozva szerdai szmban a Rzeczpospolita s a Gazeta Wyborcza is azt rja, hogy az EU-tagjelltek llampolgrai a hamists ellen jl biztostott plasztik szemlyiigazolvny-krtykkal mr a csatlakozsi szerzdsek prilis 16-n esedkes athni alrst kveten belphetnnek az EU jelenlegi orszgaiba.

A lengyel sajt szerint a nmet kormnyforrsok nem erstettk meg ezeket az rteslseket, br elismertk, hogy Nmetorszg mr egy ideje javasolta Brsszelben, hogy az EU tegyen egy ilyen gesztust legalbb a lengyel llampolgrokkal szemben. Az Eurpai Bizottsgnl megkrdezett illetkesek sem erstettk meg a hrt, de a lengyel klgyminisztrium kapott ilyen jelzseket. Brsszelben dolgoz lengyel diplomatk megjegyeztk, hogy a kezdemnyezs feltehetleg mg nagyon korai stdiumban van, de a kzeli napokban napirendre kerlhet az EU miniszteri tancs titkrsga valamelyik munkacsoportjnak lsn adta hrl az MTI.


Wass Albert mellszobrainak eltvoltst kvetelik
A romn hatsgok hbors bnsknt tartjk szmon Wass Albertet
DNP - Kolozsvr
www.dnp.hu

A romn hsk s mrtrok emlkt pol orszgos szvetsg Wass Albert erdlyi mellszobrainak eltvoltst kveteli- adta hrl szerdai szmnak cmoldaln a legnagyobb pldnyszm, Adevarul cm romn lap.

"Hontalan vagyok, mert vallom, hogy a gondolat szabad, mert hazm ott van a Krptok alatt s npem magyar."
Wass Albert

Az jsg beszmol arrl, hogy jelenleg a romniai Maros megye kt teleplsn, a szszrgeni katolikus, illetve a magyari reformtus templom udvarn lltottak szobrot Wass Albertnek. Az Adevarul a msodik vilghbor idejrl olyan eseteket elevent fel, amikor romn s zsid szrmazs embereket vgeztek ki, knoztak meg. Az rs szerint ezekhez kze volt Wass Albertnek is.

Vasile T. Suciu a romn hsk s mrtrok emlkt pol orszgos szvetsg maros megyei elnke Wass Albert hbors bnssgt abban is megalapozottnak ltja, hogy 1989 utn, amikor Wass vissza akart trni Magyarorszgra, a magyar hatsgok ezt nem tettk lehetv szmra. Pedig akkor jobboldali kormny volt hatalmon-teszi hozz Suciu.

Az erdlyi szrmazs rt 1946 mrciusban a kolozsvri npbrsg hbors bnk miatt hallra tlte. Az tlet megalapozatlansgt mutatja, hogy amikor a hetvenes vek vgn Romnia a brsgi tletre hivatkozva az Egyeslt llamokban emigrciban l r kiadatst krte, az amerikai hatsgok bizonytkok hinyban elutastottk a krst.

Miutn nemzetkzi szinten is nehezmnyeztk, hogy Romniban tbb hbors bnsrl is utckat neveztek el, illetve szobrot lltottak fel, a mlt vben a romn kormny srgssgi rendeletet adott ki a hbors bnk miatt jogersen eltlt szemlyek kultusznak tilalmrl. A rendelet megjelense utn eltvoltottk tbb romn vrosban az egykori romn dikttor, a 150000 zsid deportlsrt felels Ion Antonescu marsall kztri szobrt, illetve tkereszteltek tbb, a marsall nevt visel utct. Ennek ellenre ma is tbb romniai vrosban vannak Antonescu szobrok s utcanevek.

Miutn a romn hatsgok nem helyeztk hatlyon kvl a kolozsvri npbrsg tlett, Romniban Wass Albert formailag ma is hbors bnsnek szmt. Magyar nyelv regnyei ugyanakkor szabadon vsrolhatk, st az eladsi statisztikk alapjn tekinthet az egyik legnpszerbb rnak az erdlyi magyarsg krben.Pokoli energik tudja
Ma 95 ves Teller, a hidrognbomba atyja
2003. janur 15. 7:29
www.mno.hu

Gazs Rita
Teller Ede, a magyar tudomny taln legnagyobb l? alakja ma nnepli 95. szletsnapjt. A hidrognbomba - a vilg els termonukleris fegyvernek - felfedezsvel rta be magt a tudomny s a trtnelem nagyknyvbe, 1952-ben.

A tuds itthon elsknt kapta meg a Corvin-lnc kitntetst, amelyet legkiemelkedbb tudomnyos-kulturlis teljestmnyek elismerseknt adomnyoznak 2001 ta.

Teller Ede 1908-ban szletett Budapesten egy jmd gyvd gyermekeknt. Gyerekknt olyan vilg vette krl, amelyben a tudomnyt szinte minden anyagi halads forrsnak tekintettk. A ksbbi fizikus, aki hromves korig jformn szinte meg sem szlalt, nhny v mlva - affle csodagyerekknt - mr messze kitnt matematikai tudsval kortrsai kzl. A Trefort utcai mintagimnziumban rettsgizett, elsknt a budapesti egyetemen, ezutn a Rajna menti Karlsruhban, ksbb pedig Mnchenben s Lipcsben folytatta tanulmnyait. 1930-ban, 22 vesen megszerezte tudomnyos fokozatt elmleti fizikbl: a kvantummechanikra alapozva kiszmtotta a gerjesztett hidrognmolekula-ion energiaszintjt.

Teller 1931-33 kztt a nmetorszgi Gttingenben dolgozott, m a terjed antiszemitizmustl tartva 1934-ben elszr Koppenhgban, majd egy ideig Londonban lt, ahol hamarosan kt amerikai llsajnlatot is kapott. Eladnak hvtk Princetonba s professzornak Gamow mell a George Washington Egyetemre. Gamow orosz tuds volt az, aki korbban rtallt a radioaktivits egy tpusnak kulcsra s megalkotta az alphabomls elmlett. Kzs munkjuk sorn rakadtak a radioaktivits msik fajtjra, amelyet Gamow-Teller-fle kivlasztsi szablyknt ismert meg a vilg.

ppen Gamow volt, aki arra biztatta Tellert: gondolkodjon a rejtlyen, hogy honnan ered a Nap s a csillagok energija. ppen ez a tprengs vezette el vgl Tellert a hidrognbomba feltallshoz. Gamow egybknt 1935-tl vente szervezett konferencikat, ahol az aktulis fizikai krdseket vitathattk meg a tudsok. Az 1939-es tallkoz szenzcija az a felismers volt, miszerint atomhasadskor energia szabadul fel. Az atomhasadst tovbbvizsglva az ekkor mr a Columbia Egyetem professzoraknt dolgoz Teller s trsai egyre kzelebb jutottak az atombomba megvalstshoz.

Fl volt azonban, hogy Nmetorszg rvidesen prblkozik majd az atomenergia katonai felhasznlsval. Ezrt Szilrd Le s Wigner Jen 1939. jlius 16-n meggyztk Albert Einsteint arrl: forduljon levlben Roosevelt elnkhz, felhva figyelmt az atombomba lehetsgre s a nmet ksrletek veszlyeire. Az elnk utastsra 1939 oktberben ltrejtt az Urnium Bizottsg, tagjai Szilrd, Teller s Wigner voltak. Amikor Oppenheimer 1943-ban megszervezte Los Alamosban a titkos ksrleti laboratriumot, az elsk kztt hvta meg oda Teller Edt.

Teller az elmleti implzis csoport vezetjeknt a plutniumtmegek befel trtn robbantssal val egyestsvel foglalkozott, kutatsban felmerlt a magfzi lehetsge is. Az ezt felhasznl szuperbomba - a H-bomba - is Tellerhez tartozott, az atombomba azonban httrbe szortotta ennek kutatst. 1945 jliusban tbb fizikus is levlben krte Truman elnkt, hogy ne vesse be a japnok ellen a bombt. Oppenheimer lebeszlte Tellert a dokumentum alrsrl: amit a magyar tuds ksbb megbnt.

Teller a hbor utn visszatrt a hidrognbomba gyhez, amelyet szmtalan kudarcba fulladt ksrlet utn 1952 novemberben vgre siker koronzott: egy csendes-ceni ksrleti nukleris telepen - Elugelab szigetn - felrobbantottk a vilg els hidrognbombjt. A detonci elspr volt: a sziget egyszeren eltnt a trkprl. A bomba htszzszor olyan ers volt, mint amelyet Hiroshimra dobtak. Tellert a ksrlet egy csapsra vilghrv tette, a vilg szemben egyfajta varzslv vlt, aki puszta gondolkodssal s akarattal a termszet fl kerekedett, tbb milli tonnnyi kvet elmozdtva s felemelve az gig.

1952-tl 1970-ig a Kalifornia Egyetem sugrzsi laboratriumnak konzultnsa, majd fizikaprofesszora, s 1975-ig a Lawrence Sugrzsi Laboratrium igazgat-helyettese, 1975-tl pedig a Hoover Intzet fmunkatrsa volt. Ellenezte az 1963-as szovjet-amerikai szerzdst, mely megtiltotta a lgkri atomrobbantsokat. javasolta az "Ekevas" nev kormnyprogramot, melynek clja az atomenergia bks hasznostsa volt. A 70-es vekben a kormny nukleris fegyverkezsi tancsadja lett, 1982-83-ban javasolta Reagan elnknek a stratgiai vdelmi kezdemnyezst, egy vdekez rendszer kialaktst esetleges szovjet atomtmads ellen.

Hiroshima hagyatka, Lgiposta, A biztonsg bizonytalansga s A fizika nagyszer, mert egyszer cm knyvei magyarul is megjelentek. Teller Ede mindvgig h maradt nemzethez, magyarknt l ma is San Francisc-i otthonban. Naprakszen ismeri a vilg, s?t Magyarorszg trtnseit is, st jelenleg is aktvan dolgozik, klnfle kutatsokban vesz rszt. 1991-ben ltogatott elszr haza, 1994-ben megkapta a Magyar Kztrsasg rdemrendjnek Kzpkeresztjt, 1997-ben a Magyarsg Hrnevrt-djjal tntettk ki, 2001-ben pedig elsknt kapta meg a Corvin-lnc kitntetst, amelyet a tudomnyos-kulturlis let tern legkiemelkedbbet alkotk kapnak elismersl. 2002-ben elvllalta a Sapientia Erdlyi Magyar Tudomnyegyetem nemzetkzi tancsad testletnek tiszteletbeli elnki posztjt.Cscson a Gyrk Ura
NSZ 2003. janur 15. Szerz: Cskvri Gza
www.nol.hu

A fvrosban is kasszt robbantott a Gyrk Ura A Kt Torony cm film. A J. R. R. Tolkien regnybl kszlt hrom ra hossz mozit a nyit ht vgn (cstrtktl vasrnapig) 120961 nz ltta. Ez minden idk msodik legjobb indulsa, a rekordot jelenleg a Star Wars 2. A klnok tmadsa tarja 103827 nzvel.

Ez sokkal jobb startot jelent, mint amit a msodik Potter-mozi, a Harry Potter s a titkok kamrja rt el, utbbit csak 91446-an lttk a nyithten.

A krds, hogy a Peter Jackson rendezte m, az els ht adatait figyelembe vve, vajon tlszrnyalja-e a jelenlegi rekorder, George Lucas sci-fi eposznak a ltogatottsgi adatait (153487 nz). A Kt Toronyra htf estig 108808 jegyet adtak el, gy a szerda jfli zrsig mg sok minden megtrtnhet.Anyanyelvnk
Plinks viszlyokrl
Npjsg, Marosvsrhely

Bartha Jnos
Az elmlt esztend utols hnapjaiban a hazai romn meg a magyarorszgi napisajtt gyakran foglalkoztatta a szeszes italok egyiknek, a plinknak a neve. Valsgos "nemzetkzi viszly" tmadt az gybl, abbl, hogy melyik llam tekintse sajtjnak a plinkt, klnskppen a plinka nevet. Magyarorszgi kereskedelmi vllalkozk a magyar plinka vdjegy mellett szlltak skra. A romn illetkesek ezttal is hivatkozva a nv "si romn" eredetre, kemnyen hirdettk s hirdetik ma is vlt igazukat. Csakhogy ezttal megfeledkeztek a romn szaktudomny eddigi megllaptsairl, nevezetesen a legtekintlyesebb romn rtelmez s magyarz sztrrl (Dictionarul explicativ al limbii romne, editia 1975). A sztr 645. lapjn vilgosan kzli, hogy "cuvntul palinca n sensul tuica, rachiu deriva din maghiarul plinka." A romnsg egy rsze Erdly bizonyos tjain szvesen hasznlja a magyar plinka nevet a maga sajtos kiejtsben (palinca), ennek azonban semmilyen kapcsolata nincs a romn nyelvvel, egyszer? tjnyelvi klcsnzsrl van sz.

Mindkt fl megnyugtatsra hadd jelezzk, hogy a magyar plinka sz az 1630-as esztendk tjn jelenik meg a magyarban, mgpedig a szlovk nyelvbl palenka alakban. Ez a sz a plit (get) ige szrmazka. Azonos kpzs? a cseh plinka jelentssel. A magyar plinka meghonosodsban rsze lehetett annak, hogy a sz eleinte feltehetleg ms alapanyagbl kszlt szeszes italt jelentett, teht nem mindig az getett bort. Erre utalnak az 1660-as vekben kzlt adatok is. Sztraink rtelmezse szerint "a cukrot, illetleg kemnytt tartalmaz anyagbl (pl. gabonbl, burgonybl, gymlcsbl) erjesztett, majd leprolt ers szeszes ital a plinka: szilvaplinka (szilvrium), barackplinka, meggyplinka, cseresznyeplinka, seprplinka, krteplinka, rozsplinka stb. Az ktsgtelen, hogy ezek a plinkafajtk s rokon trsaik a magyar italkereskedelmi letben sajtos tekintlyt szereztek maguknak, st nemzetkzi elismerst is, akr a magyar borok. Ez vonatkozik a plinka jelenlegi magyar nevre is, fggetlenl a nhny szzaddal ezeltti klcsnzstl. Mind az emltett nemzetkzi tekintlye rvn, mind sajtos hangzsa miatt a plinka sajtosan magyar italnak tekinthet. gy l az egsz magyar nyelvterleten, s ezrt szvesen lnek vele a vegyes vidkeken romn polgrtrsaink is. Ami pedig az ebbl szrmaz viszlyokat illeti, hadd rjuk a komolytalansg rovsra.Elhalasztjk a kozmikus bilirdot
www.magyarhirlap.hu
Ariane5 a decemberi fellvs eltt
Fot: MH-archv Ariane5 a decemberi fellvs eltt

Jelents ksedelmet szenved a szles kr eurpai sszefogssal indtott rkutatsi program. Az stksk kutatst clz expedcit az Ariane hordozraktk biztonsgos mkdse kapcsn felmerlt ktsgek miatt halasztottk el. Az Eurpai rgynksg vezeti most azt nyilatkoztk, hogy ezzel prhuzamosan ms programokat is fellvizsglnak.Kt s fl vvel elhalasztjk az stksk kutatsra kifejlesztett Rosetta rszonda fellvst. A szonda feladata az lett volna, hogy egy lehetleg mg "aktv, azaz maga utn trmelk- s gzcsvt hz stkst megkzeltsen, s azt tanulmnyozza. Az is kitztt cl volt, hogy a szonda egy kis leszllegysget is kibocssson, amely kzvetlenl az gitest felsznrl gyjtene mintkat. Decemberben azonban, indts utn nhny perccel, az Atlanti-cen fltt felrobbant az Ariane5 hordozrakta. Ennek lett volna a feladata clhoz juttatni a szondt.
Az akkori kudarc miatt az Eurpai rgynksg (ESA) illetkesei mg csak egy-kt hnapos halasztst emlegettek. Tegnap azonban David Southwood, az ESA tudomnyos igazgatja egy prizsi sajttjkoztatn bejelentette, hogy krlbell kt s fl v lesz a csszs.
"A decemberi baleset az els vizsglatok szerint a motor hibjbl kvetkezett be, ksbb azonban kiderlt, hogy az rhaj irnyt rendszere sem mkdik teljesen megbzhatan mondta az igazgat. Ezt a hibt pedig biztosan nem lehet kikszblni janur 31-ig, az gynevezett indtsi ablak bezrdsig.
Ez azt jelenti, hogy a megclozni kvnt Wirtanen stks eddig az idpontig tartzkodik olyan kzel a Fldhz, hogy el lehessen rni. A szonda mg gy is csak 2012-re rte volna el a Wirtanent, a kslekeds miatt pedig teljesen j clpontokat kell tallni.
Az ESA szerint mr van is ngy-t "jelentkez, ezek a Nap vagy a Jupiter krl keringenek a Fldrl ezeket az gitesteket a legknnyebb elrni. Igaz, a siker mg gy sem teljesen biztos, Gerhard Schwehm, az ESA egyik vezet tudomnyos munkatrsa "kozmikus bilirdhoz hasonltotta a vllalkozst.
A ksedelemmel azonban rzkeny vesztesg rte a nagyszabs eurpai egyttmkdssel kidolgozott programot, melyben jelents magyar rszvtel is van. A misszi egymillird eurs kltsgvets ugyanis, s csak a halaszts miatti mdostsok krlbell szzmillis kzvetlen vesztesggel jrnak a pnzt termszetesen a programfinanszroz llamoknak kell llnia.
A kutatk szerint egy sikeres expedcival tbbet tudhatunk meg arrl, hogy hogyan is alakult ki a naprendszernk, s hogyan kerlt bolygnkra a vz s taln maga az let is.

MH-sszelltsVgre sikerlt Einstein elmlett bebizonytani
www.magyarhirlap.hu

A Jupiter segtsgvel elszr nylt alkalom arra, hogy mrhet legyen a gravitci sebessge. Amerikai kutatk ksrlete bebizonytotta, hogy a tmegvonzs valban a fny sebessgvel trtnik, ezzel beigazoldott, hogy az einsteini relativitselmletben foglaltak tnyleg helyesek.

Kt amerikai kutat, Ed Formalon, a Charlottesville-i Nemzeti Rdicsillagszati Obszervatrium munkatrsa s Sergei Kopeikin, a Missouri Egyetem professzora tavaly szeptemberben ksrleti mrst vgzett, amellyel megllaptottk, hogy a gravitci valban Einstein elmletnek megfelelen, a fnysebessggel megegyez sebessggel trtnik.
Formalon s Kopeikin ksrlete szmtott az idei Amerikai Csillagsz Szvetsg (AAS) rendezte seattle-i konferencia f attrakcijnak. A kt tuds itt ismertette tavaly szeptemberi megfigyelseit s szmtsait, amelyekkel kpesek voltak bebizonytani, hogy Einstein 1915-ben fellltott elmlete helyes. Azrt telt el csaknem egy vszzad az elmlet s a tnyleges bizonyts kztt, mivel a tudsoknak csak most sikerlt megmrnik a gravitci sebessgt.
A mrsre akkor nylt lehetsg, amikor 2002 szeptemberben a Jupiter risbolyg elhaladt egy rdihullmokat kibocst kvazr eltt. Ekkor a kt tuds a Fld szmos pontjn dolgoz rditeleszkpok mrsi adatait kikrte, s ezek segtsgvel sikerlt megmrni a kvazr ltszlagos helyzetvltozst a Jupiterhez kpest. Ezt gy sikerlt bemrni, hogy a bolyg gravitcis mezeje eltrtette a kzelben elhalad rdihullmokat, gy a kvazr ltszlagos s tnyleges pozcija kzti eltrsbl mr kiszmthatv vlt, hogy a gravitci a fny sebessgvel egyenl.

BBC