CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2000. május 02., kedd 00:00


Csermajor a tejipari képzés fellegvára

Dinamikusan fejlődik a tejesek Sárospatakja

Csermajor a tejipari képzés fellegvára
Dinamikusan fejlődik a tejesek Sárospatakja

A jó minőségű nyerstej termelése, kezelése, begyűjtése, szállítása és feldolgozása, valamint az értékesítés minden időben nagyfokú szakértelmet követelt. Ez a nagybirtokosokat és a kiegyezés utáni magyar kormányt arra késztette, hogy tejkezelő és tejfeldolgozó szakembereket képezzen. Lacza Jánost, a tejesek Sárospatakjaként is emlegetett Újhelyi Imre Tejipari Középiskola Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet igazgatóját a cseri tejesek életéről kérdeztük.

- A magyar tejipari szakoktatás több, mint száz éve a Sárvár melletti Láncpusztáról, a bajor királyi hercegi uradalom által bérelt majorból indult, amely az egykori Esterházy birtokon létesült csermajori iskolában folytatta a leendő tejipari szakemberek elméleti és széleskörű gyakorlati képzését - kezdte az igazgató. - Három-négyéves tanulmányi idő után vaj- és sajtmesterek, tejipari technikusok kerültek ki az intézményből. 1968-ig az országban egyedül Csermajorban zajlott középfokú tejipari szakemberképzés. 1995-ben indítottuk a szakmunkások szakközépiskoláját, ahol két éves intenzív nappali rendszerű oktatás során az érettségire való felkészülés mellett a számítástechnikát kiemelt óraszámban tanítjuk. Két éve az általános élelmiszeripari és a tejipari képzés mellett a falusi vendéglátó és a marketing- és reklámügyintéző szakok jelentenek újdonságot. A következő években a felsőfokú élelmiszeripari minőségbiztosító asszisztens szak beindításával szélesítjük a képzési struktúrát.

- Milyen kilátásaik vannak a Csermajorban végzett szakembereknek?

- Elsősorban az élelmiszeripari üzemek várják őket. Volt diákjaink elhelyezkedési gondjai az ágazat regresszivitása ellenére sem tömegesek. Az innen kikerült fiatalok közül számosan a magyar tejfeldolgozó ipar elismert vezetői, de külföldön is keresettek a csermajori tejesek. Felsőfokú végzettséget adó képzéseink olyan korszerű élelmiszeripari menedzser szemlélettel, megfelelő nyelv- és számítástechnikai ismeretekkel vértezik fel a hallgatókat, amelyekkel a szakma minden területén képesek helytállni, fejlődni. Technikusaink, illetve a szakközépiskolában érettségizett tanulóink döntően a szegedi, a fővárosi és a mosonmagyaróvári szakirányú felsőfokú intézményekben kamatoztatják nálunk szerzett alapismereteiket.

- Hány tanulója van az intézménynek?

- Jelenleg kétszáznyolc diákunk van, akik többsége a Dunántúlról érkezik, de nem ritka az ország messzebb vidékeiről való érdeklődés sem. A kiterjedt nemzetközi kapcsolatok révén többen jutnak el az úgynevezett farmgyakorlat jegyében Franciaországba, Ausztriába, Csehországba. Az iskola tanüzemében évközi és nyári gyakorlaton vesznek részt. A tantestület hetvenkilenc tagú.

- Mekkora területen gazdálkodnak?

- Az erdei iskola százhetvenhat hektáron, bérelt területen működik, negyvennél is több épülettel rendelkezünk. Kétszáz szarvasmarhát tartunk. A Varga Ferenc vezette, megyei fenntartású tanüzemünkben komoly bevételt érünk el évenként a sajt, a vaj, a tejfel és a túró előállításával amellett, hogy saját konyhai szükségleteinket is fedezzük.

Horváth Erzsébet (Vica) és Zsirai Zsolt (Gyóró) harmadéves tejipari technikusok. Erzsébet szeretne továbbtanulni, nem kizárt, hogy mikrobiológus lesz. Zsolt szeretne a szakmában maradni, "tejes" dinasztia tagja, már az édesapja is itt tanult. Kiváló iskolának tartják a csermajorit, mind a tanmenetét, mind a szabadidős programokat, a kollégiumát és a földrajzi elhelyezkedését illetően. Ami a fiatalok táplálkozását illeti, mindkettejük étkezésében központi helyet foglalnak el a tanüzemből kikerülő tejtermékek, amelyeknél - szerintük - nincs ízletesebb a világon.

Török Magda