CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. január 20., hétfő 15:24


Az Ikva Rádió hírei


A GYSEV-Orsi és a soproni Tigrisek kosárlabda orientált osztályt indít (immár negyedszer) a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában a 2003/2004-es tanévtõl, az ötödik évfolyamtól. Nyílt napot és tájékoztatót tartanak január 25-én, szombaton 10 órakor a Hunyadiban, melyre szeretettel várják a negyedik osztályos lányokat, fiúkat és szüleiket. Bõvebb információ: 511-060.

Több mázsa hal pusztult el az elmúlt napokban a Fertõ-tó melletti csatornában. A Soproni Horgászegyesület tagjaitól megtudtuk, hogy a tömeges pusztulást oxigénhiány okozta, amely az alacsony vízállás, és az algásodás miatt alakulhatott ki. További problémákat okozott, hogy a jégrétegre az elmúlt hetekben jelentõs mennyiségû hó hullott. A leesett hó elzárja a fényt a vízinövények elõl, így azok nem tudnak oxigént termelni. A halpusztulásban szerepet játszott az is hogy a horgászok nem vágtak kellõ mennyiségû léket a csatornán. Az egyesület tagjai már megkezdték az elsõsorban pontyokból és busákból álló haltetemek összegyûjtését a lékeket pedig folyamatosan szélesítik. A horgászok arra számítanak: a jégréteg alatt újabb nagy mennyiségû haltetemet találnak majd.

Hiába késtek jelentõsen az elmúlt heti havazások miatt az InterCity vonatok, a GySEV nem térítette vissza a 440 forintos pótjegy árát. A társaság arra hivatkozik: üzletszabályzatuk szerint kizárólag a vasút hibájából történõ késés esetén fizetik ki az utasoknak a IC helyjegyet.

Ismerd meg a szomszédaidat - ezzel a szlogennel indítottak magyar órákat a kismartoni óvodákban. A gyermekek játékos módszerek segítségével ismerkednek a magyar nyelvvel. A program elindításához uniós forrásokat is kapott a kismartoni önkormányzat.

Elkészült Sopron idei költségvetésének elsõ változata. A költségvetés fõösszege 17,6 milliárd forint, melybõl az intézmények mûködtetésére 11 milliárd fordítható.

A nemdohányzók védelme érdekében a héten akciószerû országos ellenõrzést tart az ÁNTSZ a közintézményekben. A szakemberek arra kíváncsiak, hogy az intézmények és a dohányosok mennyire tartják be a nemdohányzók védelmére, 1999-ben született törvény elõírásait. Sopronban az ellenõrzésekre szerdán kerül majd sor.

A Soproni Ingatlankezelõ Kft. tavaly kilenc lakásból kényszerült kiköltöztetni a lakókat. Az önkormányzati bérlakások magas tartozást felhalmozó lakóinak azonban tavaszig nem kell attól tartaniuk, hogy utcára kerülnek, mert a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara határozata szerint március elsejéig senkit sem lehet kilakoltatni. Az adósokat többször felszólítják a fizetésre, csak ezután indítják meg a kilakoltatás folyamatát. Ez akár 3-4 évig is eltarthat, miközben 8-900-an várnak Sopronban önkormányzati bérlakásokra.

Évente 40-50 gyermeknél mutatnak ki írás-, és olvasás-, vagy számolászavart Sopronban. A városban már minden elsõ osztályosnál szûrõvizsgálatokat végeznek a nevelési tanácsadó szakemberei. Véleményük szerint a problémás gyerekek felzárkóztatásához a pedagógusok szemléletváltása is szükséges.

A Soproni Vízellátó Rendszer sánc-hegyi övezetének kialakításáról tartanak elõadói ülést holnap 14.00 órakor a METESZ székházban. Szervezõ: a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Csoportja.

Véradó naptár: kedden (január 21-én) 15.00-17.00 Egyházasfalu polgárai adhatnak vért a helyi általános iskolában míg 17.30-19.00 óra között Újkéren szintén az általános iskola ad otthon a véradóknak.

Holnap, a Magyar Kultúra Napján, 18.00 órára ünnepi mûsorra hívják az érdeklõdõket a Széchenyi István Városi Könyvtárba. Köszöntõt mond Kalmár István alpolgármester. Közremûködnek Fodor Gábor fuvolán és Kovács Kriszta gitáron. Verset mondanak: Hanzséros Ágnes, Józsa Éva, Kóczán Bálint és Kövesi György.

Január 22-én, szerdán, 18.00 órakor Nagy Gáspár Kossuth-díjas költõ tart elõadást az "írástudók felelõsségérõl"a Liszt Ferenc Konferencia és Kultúrális Központ, Liszt termében. A "Nyújts feléje védõ kart" címû rendezvény díszvendége Szokolay Sándor zeneszerzõ.