CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. január 20., hétfő 21:45


Megyei jogú városok

A miniszterelnök tárgyalt az önkormányzati szövetségek vezetõivel

Megyei jogú városok - A miniszterelnök tárgyalt az önkormányzati szövetségek vezetõivel
 
Medgyessy Péter miniszterelnök február 17-ére meghívta az ország összes polgármesterét, hogy konzultáljanak arról, hol tart ma Magyarország, és merre haladjon tovább. Ezt maga a kormányfõ jelentette be, miután tárgyalt önkormányzati szövetségek vezetõivel.
    Medgyessy Péter miniszterelnök ezentúl félévente folytat megbeszélést az önkormányzati szövetségek vezetõivel. A mostani tárgyaláson szó esett arról, miként készülhetnek fel az önkormányzatok az uniós csatlakozásra, milyen szerepet töltenek be a régiók, illetve milyen elvárásai vannak a lakosságnak a települési önkormányzatokkal szemben.
- A magyar lakosság igényeinek megfelelõen közelebb kell vinni az ügyintézést az õ életükhöz, s valóban állampolgárbarát ügyintézés folyjon az országban. A tanácskozáson elhangzott: szét kell választani az állami és önkormányzati feladatokat, és új finanszírozási rendszert kell megteremteni.
    - Újra államháztartási reformot kell elindítani annak érdekében, hogy a magyar települések a következõ években más kondícióval, más módon tudjanak felkészülni az unióhoz való csatlakozáshoz. Gémesi György arra kérte a miniszterelnököt hogy segítsenek azokon a polgármestereken, akik politikai változás miatt 55-56 évesen kerültek az utcára. A szövetségek bíznak abban, hogy ez a probléma orvosolható.