CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. január 21., kedd 16:15


A soproni vízellátó rendszer sánc-hegyi övezetének kialakításáról

A soproni vízellátó rendszer sánc-hegyi övezetének kialakításáról
 
    A 2003-as év első ülését tartotta meg a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete, a MTESZ-székházban.
    A soproni vízellátó rendszer sánc-hegyi övezetének kialakításáról, tervezés, kivitelezés, és üzemeltetési tapasztalatairól Szabó Ádám és Kárász Tibor (Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.) tartott előadást.

Az új gépház, a tervezők és kivitelezők büszkesége

- Hosszas előkészítő munka eredményeképpen született meg az előadáson bemutatott létesítmény, amely egyrészt a lakosság, másrészt a Víz- és Csatornamű szempontjából egyaránt előnyösen oldotta meg az adott területen jelentkező gondokat.

Havas András, a MHT Soproni Területi Szervezetének elnöke

A vízellátó rendszer kialakítását követően javult az üzemeltetés gazdaságossága, csökkentek a költségek, biztosított a folyamatos vízellátás, valamint csökkentek a meghibásodások - hangsúlyozta az előadás bevezetőjében Havas András, a MHT Soproni Területi Szervezetének elnöke.

Szabó Ádám 

    A soproni vízellátó rendszer sánc-hegyi övezetének kialakításával kapcsolatban Szabó Ádám elmondta: amíg az úgynevezett Vas-hegyi zónáról történt a Lövérek vízellátása, addig gyakori nyomásproblémák, illetve üzemeltetési problémák jellemezték azt. Egy hosszú tervezési és kivitelezési folyamat révén történt meg a vízellátó rendszer szétválasztása. Ezáltal a törvényi előírásoknak megfelelően 1,5- 1,06 bar közötti nyomás bizosításával történik a környék vízellátása. A vízellátó rendszer kialakítását követően sok lakás mentesült a helyi nyomáscsökkentőktől, ami által az üzemeltetés is könnyebbé vált. A lakossági panaszok megszűntek, a csőtörések száma csökkent, és éves szinten 1,5 mFt elektromos energia költségcsökkentés jellemzi a Villa-sori gépházat. Ugyanakkor a Vas-hegyi medence biztonsági funkciója megmaradt, és az övezetek értékesítési különbözete is csökkent.

Kárász Tibor

    Kárász Tibor a vezetéképítéseket és a hálózatos munkákat mutatta be, valamint szólt a határidőkről, a kivitelezőkről és a költségekről. A 2001. augusztus közepétől kezdődő projekt 2002. január 29-ére készült el, a hálózati munkák 12.000 eFt-ot, míg a gépészeti, villamos munkák 21.300 e Ft-ot tesznek ki. A Ugyanakkor a Villa-sori gépház egy európai színvonalú létesítménnyé vált, amely esztétikus környezetben, biztonságos körülmények között, gazdaságos működést biztosít.

    A Hidrológiai Társaság Vízellátás szakosztálya első, vízellátási problémával foglalkozó előadását a tervek szerint februárban Fejér László (Vízügyi Múzeum), Politika és vízgazdálkodás című előadása követi.