CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. január 22., szerda 14:47


Az Ikva Rádió hírei


Elkészült a fantomkép a hétfői, nagylózsi fegyveres rablás elkövetőjéről. A rabló több mint kétszázezer forintot zsákmányolt a Pereszteg és Vidéke Takarékszövetkezet fiókjából. A 40-50 év körüli férfi kb. 170 cm magas, az elkövetéskor csíkos sapkát és farmert viselt. A rendőrség kérik a lakosság segítségét: aki bármit tud a fegyveres rablás elkövetőjéről, jelentkezzen a győri kapitányság 96/520 012-es számán, vagy hívja a 112-ot.

A soproni vízellátó rendszer sánc-hegyi övezetének kialakítása volt a témája a Magyar Hidrológiai Társaság előadóülésélnek. A beruházás közel 30 millió forintba került. A szakemberek szerint erre azért volt szükség, mert Sopronban kiegyenlítetlen volt a víznyomás. Az ülésen elhangzott az is: az új rendszer bevezetésével évi 1 millió forint villamosenergiát takarítanak meg.

A GYSEV-Orsi és a soproni Tigrisek kosárlabda orientált osztályt indít (immár negyedszer) a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában a 2003/2004-es tanévtől, az ötödik évfolyamtól. Nyílt napot és tájékoztatót tartanak január 25-én, szombaton 10 órakor a Hunyadiban, melyre szeretettel várják a negyedik osztályos lányokat, fiúkat és szüleiket. Bővebb információ: 511-060.

Ismerd meg a szomszédaidat - ezzel a szlogennel indítottak magyar órákat a kismartoni óvodákban. A gyermekek játékos módszerek segítségével ismerkednek a magyar nyelvvel. A program elindításához uniós forrásokat is kapott a kismartoni önkormányzat.

Elkészült Sopron idei költségvetésének első változata. A költségvetés főösszege 17,6 milliárd forint, melyből az intézmények működtetésére 11 milliárd fordítható.

A nemdohányzók védelme érdekében a héten akciószerű országos ellenőrzést tart az ÁNTSZ a közintézményekben. A szakemberek arra kíváncsiak, hogy az intézmények és a dohányosok mennyire tartják be a nemdohányzók védelmére, 1999-ben született törvény előírásait. Sopronban az ellenőrzések holnap lesznek.

Több mázsa hal pusztult el az elmúlt napokban a Fertő-tó melletti csatornában. A Soproni Horgászegyesület tagjaitól megtudtuk, hogy a tömeges pusztulást oxigénhiány okozta, amely az alacsony vízállás, és az algásodás miatt alakulhatott ki. További problémákat okozott, hogy a jégrétegre az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű hó hullott. A leesett hó elzárja a fényt a vízinövények elől, így azok nem tudnak oxigént termelni. A halpusztulásban szerepet játszott az is hogy a horgászok nem vágtak kellő mennyiségű léket a csatornán. Az egyesület tagjai már megkezdték az elsősorban pontyokból és busákból álló haltetemek összegyűjtését a lékeket pedig folyamatosan szélesítik. A horgászok arra számítanak: a jégréteg alatt újabb nagy mennyiségű haltetemet találnak majd.

Évente 40-50 gyermeknél mutatnak ki írás-, és olvasás-, vagy számolászavart Sopronban. A városban már minden első osztályosnál szűrővizsgálatokat végeznek a nevelési tanácsadó szakemberei. Véleményük szerint a problémás gyerekek felzárkóztatásához a pedagógusok szemléletváltása is szükséges.

Január 22-én, szerdán, 18.00 órakor Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő tart előadást az "Írástudók felelősségéről"a Liszt Ferenc Konferencia és Kultúrális Központ, Liszt termében. A "Nyújts feléje védő kart" című rendezvény díszvendége Szokolay Sándor zeneszerző.