CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. január 22., szerda 22:21


Magyar Kultúra Napja Nagy Gáspár részvételével- Ünnepelt az Eötvös Evangélikus Gimnázium- Életkor, életminőség a pszichiátriában: konferencia- Halló, Sopronban vagyok!: beszélgetőest Szilágyi Jánossal

Hírek, események

 

Magyar Kultúra Napja Nagy Gáspár részvételével Igen nagy érdeklődés kísérte a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete és a Soproni Kálvin Kör közös kultúra napi rendezvényét. Nagy Gáspár,   Kossuth- és József Attila-díjas költő "Nyújts feléje védő kart...” (Az írástudók felelőssége a XXI. században) címmel tartott előadást. A költők a reménység helytartói, szükségünk van a Magyar Kultúra Napjára, hogy emlékezzünk a magyar költészetben azokra, akik a magyar irodalom hajnalától a máig kézfogásként adták tovább a megmaradás reménységét - fejtette ki előadásában a tizenhárom kötetes költő, akit Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a Corvin-lánc tulajdonosa, Sopron díszpolgára is köszöntött. A teltházas ünnepi megemlékezésen közreműködött a Fidelissima Vegyeskar, Arany János vezényletével.
A rendezvényről bővebb beszámolónkat olvasóink hamarosan a kultúra rovatban olvashatják.

  Egy élmény a hetvenből a kultúra napján Az idei tanévben hetvenéves soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium a Liszt Szalonban ünnepelte a kultúra napját. A 2002/2003-mas tanévben ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium a "Hetven év - hetven élmény" elnevezésű programsorozattal. Az egész éves rendezvények részeként 2003. január 22-én, a kultúra napján az iskola mindenki számára nyitott megemlékezést tartott a Liszt Szalonban. Az ünnepélyen az iskola diákjai versekkel, kórusénekekkel, felolvasással és a közelmúltban meghirdetett városi irodalmi pályázat "Eötvös-ös"győztese, Varga Judit díjnyertes elbeszélésének felolvasásával tisztelegtek a magyarság kultúrája és Kölcsey Ferenc előtt. (Educatio Press)

Életkor, Életminőség a Pszichiátriában címmel rendezi X. Vándorgyűlését a Magyar Pszichiátriai Társaság január 29-től február 1-ig.  A téma aktualitását a többi közt az adja, hogy a fejlett világban az átlagéletkor megnövekedett, amivel természetszerűleg együtt jár az idős kort kísérő pszichés megbetegedések megszaporodása. Mindez pedig még több feladatot ró az ellátó hálózatra és így közvetve a társadalomra. A magyar pszichiátriai szakma számára fontos esemény, hogy Wolfgang Rutz,  az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének dán nemzetiségű pszichiátriai szakértője jelen lesz és előadást tart a kongresszuson, amelyben a magyar szakemberekkel közvetlenül megismerteti a WHO pszichiátriai irányelveit és állásfoglalásait.

Halló, Sopronban vagyok! címmel érdekes könyvbemutató színhelye lesz január 30-án, csütürtökön, este 6 órakor a Hotel Szieszta. Szilágyi János PRIVÁT című könyve nagy vihart kavart a könyvpiacon - erről, no, és az élet minden egyéb dolgáról beszélget az ismert tévés személyiséggel Pluzsik Tamás. Szilágyi János a helyszínen megvásárolható könyvét az est végén dedikálja.