CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2003. január 24., péntek 19:53


Lapszemle - 2003. január 24.

A történelmi egyházak elítélik a kereskedelmi csatornák bizonyos műsorait

Budapest, 2003. január 22. (MTI) - A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői megdöbbenéssel értesültek egyes kereskedelmi televíziók "lélekromboló és az emberi személyiséget erkölcsi értékeiben pusztító" műsorainak népszerűségéről és magas nézettségéről.
    Az erről szóló - az MTI-hez szerdán eljuttatott - nyilatkozatot Seregély István érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke írta alá.
    Az állásfoglalás szerint a televíziós műsorok szerkesztőinek rendkívüli felelőssége, hogy a nézők lelki-szellemi igényeit jó irányba tereljék és erkölcsi ítéletalkotásukat fejlesszék.
    A történelmi egyházak vezetői szerint nem lehet egyedüli alapelv a nézettség kizárólagos növelése a bevételi források emelkedése érdekében, és ezt az általuk önzőnek tekintett szempontot a hívő emberek nevében kifogásolják.
    Az egyházi személyiségek úgy értékelik, hogy a szóban forgó műsorok - a Big Brother, a ValóVilág, illetve más, beszélgetős show-műsorok - "az erkölcsi jóérzés levetkőzése és a bűntudat teljes megszüntetése mellett a jó értelemben vett szeméremérzet kiiktatására törekszenek mesterséges élethelyzetek teremtésével és bemutatásával".
    Úgy ítélik meg, hogy ezáltal sérülnek az egészséges személyiség erkölcsi ismertetőjegyei, és rendkívül ártalmas hatások érik a jövő nemzedék értékrendjének kialakulását; különösen veszélyeztetett helyzetben vannak azok a kiskorúak, akik szülői felügyelet nélkül a délutáni órákban nézik ezeket a műsorokat - szögezik le.
    - Kérjük a szülőket és a velünk egyetértő pedagógusokat, kerüljék e műsorok nézését és tartsák távol ezektől gyermekeiket, diákjaikat is, és ajánlják inkább a szellemi-lelki épülést szolgáló programok megtekintését, ugyanakkor gondoskodjanak értékesebb családi és közösségi programokról - olvasható a három egyházi vezető nyilatkozatában.
    Seregély István, Bölcskei Gusztáv és Szebik Imre arra kéri az említett műsorok szerkesztőit, valamint az érintett televíziós csatornák vezetőit, hogy vagy teljesen szüntessék meg ezeket az adásokat, vagy legalább a káros hatásokat kiváltó műsorkészítői eszközöket szorítsák vissza.

***
    A KERESKEDELMI CSATORNÁK REAGÁLÁSA

    Aki az elmúlt napok eseményeit figyelte, az tudja, hogy létezik az RTL Klub etikai kódexe, amely feltehetőleg minden magyar állampolgár számára elfogadható - nyilatkozta Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója három történelmi egyház valóságshow-kkal kapcsolatos állásfoglalása kapcsán szerdán az MTI-nek.
    Kolosi Péter - aki nem kívánta kommentálni az állásfoglalást - úgy vélekedett, az RTL Klub etikai kódexében olyan irányelvek foglaltatnak, amelyek senki vallási vagy más meggyőződését nem sértik.
    - Úgy gondolom, az emberek tudják: az RTL Klub magától vonja le a szükséges következtetéseket, ha nem teljesül a kódex minden pontja - tette hozzá.
    Kereszty Gábor, a tv2 vezérigazgatója - elhatárolódva attól, hogy összemossák a konkurens csatorna valóságshow-jával az általuk sugárzottat - úgy nyilatkozott: "mindenki úgy foglal állást, ahogy a lelkiismerete, a szíve diktálja".
    Megjegyezte, a néző az, aki - kezében a távkapcsolóval - dönt.



Világ Jámbora kitüntetést adományoztak a Halmi-házaspárnak

Washington, 2003. január 23. (MTI) - A Világ Jámbora kitüntetést adományozta a jeruzsálemi Jad Vasem intézet Halmi Gyula ügyvédnek és feleségének, Halmi Lujzának a vészkorszakban zsidó üldözötteknek nyújtott segítségükért.
    A már régen elhunyt házaspár posztumusz kitüntetését az Egyesült Államokban élő Heller Ágnes kezdeményezte.
    Heller Ágnes, lánykori nevén Székely Ágnes tizéves volt, amikor a házaspár őt 1944 szeptemberében védőszárnyai alá vette, mivel szüleivel együtt el kellett hagynia korábbi rejtekhelyét. Az apa, Székely Zsigmond pesti ügyvédbarátját, Halmi Gyulát kérte meg, hogy helyezze kislányát biztonságba. Az ügyvéd és felesége készségesen befogadták a kis Ágnest, a szomszédok előtt vidéki rokonnak tüntették fel, és úgy bántak vele, mintha saját gyerekük lett volna. A házaspár nehéz szívvel vált meg a kislánytól, amikor szülei 1945 telén jelentkeztek érte.
    Heller Ágnes hiába próbálta felkutatni megmentőinek hozzátartozóit, eddig nem járt sikerrel. Ha a március 11-re tervezett budapesti ünnepségig nem találnak rokont, a kitüntetés és az okmány a budapesti Magyar Zsidó Múzeumba vagy a jeruzsálemi Jad Vasem intézetbe kerül.
    Heller Ágnes az MTI-nek elmondta, hogy szeretné mindazok segítségét kérni, akik tudnak valamit Halmi Gyula és a győri születésű Halmi Lujza, leánykori nevén Bánóczi Lujza hozzátartozóiról. Kéri őket, hogy tájékoztassák a vöröskeresztet vagy az izraeli nagykövetséget.



Az ORTT tehetetlen a valóságshow-kal szemben
2003. január 24. 16:30
ww.mno.hu

MNO
A valóságshow-kban tapasztalható öncélú szexualitás miatt nem élhet felfüggesztési jogával az ORTT, mivel a testületnek nincs elnöke. Ezért csupán figyelhet és figyelmeztethet, amennyiben erre okot adnak a showkban történtek.

Kovács György, az ORTT irodájának főigazgatója a Magyar Rádió Krónika című műsorában elmondta: a felfüggesztésre az egyik országos kereskedelmi televízió esetében már volt precedens. A testület maximum 30 napra függesztheti fel a műsorszolgáltatást, ám erre még nem volt példa.

A főigazgató elmondta: az ORTT határozatképtelen, amíg a parlament meg nem választja az új elnököt. - A tagok bármit mondanak, az legfeljebb magánjellegű ajánlás lehet, semmire sem kötelezi a műsorszolgáltatót - fűzte hozzá. Mint mondta: az ORTT elnökét a köztársasági elnök és a miniszterelnök együtt jelöli, ezt követően az Országgyűlés dönt. A főigazgató szerint februárban várható az új elnök megválasztása. - A testület figyelőszolgálata azonban addig is működik, és a későbbi határozatok visszamenőlegesen érvényesek lesznek - hangsúlyozta Kovács György.

 



Jövő kedden kezdődik a 34. Filmszemle
www.hirtv.net

Minden eddiginél több nézőre számítanak a jövő hét kedden kezdődő 34. Filmszemle szervezői. A várakozások szerint a Mammut mozi három vetítési helyszínén 30 ezernél többen tekintik meg az alkotásokat. A január 28 -tól február 4-iog tartó filmmustra az eddigi gyakorlattal ellentétben, kiemelten foglalkozik majd a dokumentum és a portré fénykarcolatokkal.

A január 28.-án kezdődő 34. Filmszemlére, most már biztos hogy nem készül el Jeles András Jelenetek egy parasztbibliából - József és tesrtvérei című alkotása így a közönség csak a film néhány részletével ismerkedhet meg. Az információs blokk eddigi nyolc alkotása öt a versenyprogramból átkerült filmmel egészült ki. Ezek Ács Miklóstól az 1 Gbyte film, B. Nagy Ttibortól a Pejkó, Berhnáth Zsoltól az Einstein mega shot gun, Lengyel Andortól a Kistestvér és Schiilling Árpádtól a Közellenség című film. A nagjátékfilm kategóriában 36 film nevezett be. A szakemberek előzetesen elmondták, hogy várhatóan sikerre számíthat Adrás Ferenc filmje A szent Lőrinc folyó lazacai, valamint a Berlini filmszemlére is meghívott Fliegauf Benedek rendezte Rengeteg című alkotás. Nagy az érdeklődés Gothár Péter Éjféli Marathonja, Novák Emil Sobrija,Sas Tamás Szerelemtől sújtva fénykarcolata, Tóth Tamás Rinaldója és a világ legjobb operafilm díját elhozó Káel film: a Bánk Bán iránt is. A 37 dokumentumfilm egyik legérdekesebb alkotása Papp Gábor Zsigmond: Szülőfalum Budapest lehet.
 



34. Magyar Filmszemle
Itt van a film, itt van újra! Márió
DNP - Budapest

Hát itt van újra a filmek, a filmesek és a filmimádók nagy mustrája. Az őrület azonban, mint azt már kezdjük megszokni,ha Filmszemléről van szó, már január elején megkezdődött, ismét csak botrányokkal. Ezúttal nem a filmesek vesztek össze nagy dirrel-durral,kivonulással,sértésekkel és sértődésekkel, - mint tették azt anno nem is olyan régen -, hanem az Állami Számvevőszék és a Magyar Mozgókép Közalapítvány, mint a Szemle fő támogatója rúgta össze a port. Az ÁSZ ugyanis leállíttatta a filmalapítvány kifizetéseit arra hivatkozva, hogy nincs törvényes létszámú bejegyzett kuratóriuma, értsd: törvénytelenül működik. Na ekkor rándult nagyot 37 dokumentumfilmes, 21 kisjátékos és 28 nagyjátékfilmes gyomra, hogy elmaradhat az ő kis versenyfilm-bemutatója, hiszen az itt felvonuló alkotások java része később nem tud eljutni a mozipremierig, de még a televíziós bemutatóig sem.

A mi Filmszemlénk, szegényke, ismét csak veszélybe került, s mint az a bizonyos állatorvosi ló, a finanszírozásnak és a forgalmazásnak az összes problémáját viseli továbbra is magán. Január közepén, két héttel a Szemle hivatalos megnyitója előtt azonban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) felvállalta a mintegy 130 millió forintot kitevő költségvetés teljes egészét, ezzel megnyílt az út a filmes szakma idei nagy állófogadására. Az egzisztenciális minimum szélére sodródott szakma egyhetes mosolyvizitje mögött az érdeklődő tekintet azért az idén is találhat néhány hazai filmcsemegét. Bíztató, hogy a fiatalok meggyökereztek a versenyprogramban, most már a nagyjátékfilm kategóriában is (itt látni többek között Bernáth Horror Zsoltot, Török Ferit a Moszkva térről, Kelj fel Jancsi Gergelyt, a trióból duóvá szelidült Kálmánchelyi - Végh alkotópárost, Pálfi Hukkle Györgyöt, Dyga Zsombort és a nagyreményű Hajdú Szabolcsot). Érdekesnek ígérkezik András Ferenc, Gothár Péter, Szomjas György új filmje, az Oscar-díjas operatőr, Ragályi által fényképezett Sas Tamás-film (Szerelemtől sújtva),no és Novák Emil betyártörténete, a Sobri.

Bár a címeik alapján nem különösebben izgalmas a felhozatal (ha lehet találgatni, talán a Gumiember kivételével), azért a kísérletezők kategóriájában érdemes odafigyelni a tehetséges (klippekben és reklámfilmekben már bizonyított) Komenczi Norbert kisfilmjére (Baki) és Molnár Péter családi vállalkozására, unokatestvére, a szappanopera hősnő Farkasházy Réka főszereplésével (Ultra). A mezőnyt erősíti még Czabán György, Buvári Tamás, Forgács Péter, Groó Diana, Cs. Nagy Sándor egy-egy alkotással, hogy csak a nagy visszatérőket említsük. Örök kérdés a Filmszemle biográfiákban, hogy a dokumentumfilmek milyen súllyal szerepeljenek a mustrán. Egyes vélemények szerint külön, saját műfajú szemlén lenne a helyük, s így több figyelem jutna rájuk. Ám az ezzel való kísérletezgetések sorra megbuktak, így maradtak a maguk helyén, a mozifolyosók eldugottabb szegleteiben. Lesz is beszélgetés, amely a dokumentumfilm jövőjéről hivatott okosakat szólni, csak nehogy túlnarrálják, aktív fókuszos tájszólással. Az alkotói listán kísértetiesen ugyanazok a nevek sorakoznak, - ha az előbbieket meggondoljuk, hál istennek! -, mint évek óta, így borítékolhatóak a kategória díjak is. A Szemle első két napja lesz az övék. A folytatásban, január 30-tól a kísérleti és nagyjátékfilmek vetítéssorozata kezdődik, koncertekkel, szakmai vitákkal pezsdítve a sűrű programot a Millenáris Parkban, a Mammut 2 moziban és az Urániában.

Ja, és majdnem elfelejtettem: egy fiatal, Jancsó Miklós nevű ismeretlen tehetség vizsgafilmje lesz a fesztivál nyitánya. Köszönjük, hogy ránk is gondoltak!

- 30 -
 



Szenzációs a magyar tudós őssejtkutatása
www.magyarhirlap.hu

Szenzációként értékelték az Amerikában kutató magyar tudós, Mezey Éva vezetésével végzett, őssejtekkel kapcsolatos kutatások legújabb eredményét. A felfedezés áttörést hozhat az agyi rendellenességekkel járó megbetegedések, így az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór kezelésében.
 
Az ideggyógyászati betegségeket kutató marylandi NINDS (National Institute of Neurological Diseases and Stroke) intézetben folytatott ígéretes kísérletekben Mezey Éva és orvoscsapata, olyan halott nők agyából vett mintákat, akik korábban csontvelő-átültetésen estek át, és donorjaik férfiak voltak. A vizsgálat során Y kromoszóma után kutattak az agyszövetben, és nagy mennyiségben találtak is. Ez azért különösen érdekes, mert a nők genetikai állománya alapvetően nem tartalmaz Y kromoszómát, hiszen ez csak férfiaknál van jelen. Csak az őssejtből származható Y kromoszómát tartalmazó sejtek tehát a beültetés után tovább osztódtak, és "elvándoroltak" a szervezetben, így a központi idegrendszerbe is beépültek.
A magyar tudós eredményeiről dr. Nyáry István, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet főigazgató főorvosa elmondta, a felfedezés jelentősége abban áll, hogy a korábbi - embrionális - kísérletekkel szemben most felnőttek őssejtjeivel érték el az eredményeket, s számunkra az sem mellékes, hogy magyar kutatóról van szó. Messzemenő következtetéseket még korai lenne levonni, mert a folyamat menete - az, hogy miként történik a beolvadás és az elvándorlás - egyelőre nem ismert. Mindez vélhetően még csak a kezdet - tette hozzá a professzor -, hiszen ahhoz, hogy a felfedezésnek kézzelfogható és gyakorlati eredménye legyen, még hosszas kutatómunkára lesz szükség.
Czeizel Endre orvosgenetikus azt emelte ki, hogy az eredmény azért jelentős, mert a génterápia hasonló kísérletei korábban rendre csalódást okoztak.
 
Bársony Péter



Egy festő szobrai
www.gondola.hu

    Cziráki Lajos Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek ezúttal szobrászati tárlatát tekinthetjük meg február 28-ig Győrben, a Váczi Péter gyűjteményben (Nefelejcs köz 3.), hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.
    Cziráki Lajos 1917-ben Hegyeshalomban született. 1944-ben Szőnyi István tanítványaként végzett a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. 1959 óta él Győrben.
Számos kiállítása és díja, valamint művészetoktató és esszéíró tevékenysége alapján munkásságát a győri közönség jól ismeri és szereti. A város lakóinak tiszteletét és iránta érzett megbecsülését bizonyítja, hogy nemrégiben Győr díszpolgárává választották és 2001-ben a Xántus János Múzeum egyik kiállítótermét róla nevezték el.
    Cziráki alkotásain az álom és a valóság elemei művészi egységben vannak jelen. Az álmok szervesen beletartoznak az életünkbe – vallja a művész -, ezeket bele kell építeni a művekbe egy olyan jelképrendszerrel, mesterségbeli tudással, melyek segítségével szintézist lehet létrehozni. Műveinek alakjai, bármily közel vannak a szemlélőhöz, meglehetősen távolságtartóak. Magasabb szférában, más gondokkal küzdve, más vágyaktól fűtötten élik világukat, egyetlen célra koncentráltan, amely számunkra példa lehet. Általuk a művész nem egyszerűen valóságunkat akarja feltárni, felfedeztetni, hanem célt és irányt kíván mutatni a lírai hang, a személyes érzelmi fűtöttség képi eszközeivel vagy az ábrázolt jelenet drámai hangvételével.
    Művészi hitvallását Írások és képek című önéletrajzi könyvében fogalmazta meg, megnevezve a művészi etika számára hiteles forrásait és összefoglalva a gótika és a reneszánsz, illetve a modern művészet máig elevenen ható nagymestereinek, köztük Martin Schongauer, Mantegna, Dürer, Pier Bonnard, Otto Dix, munkásságának lényegét.

(parcsami)


Megszületett a DNS-szimfónia
Madrid, 2003. január 22. (MTI-Panoráma) - Megszületett a DNS-szimfónia: spanyol tudósok lefordították a zene nyelvére, és lemezre vették az emberi átörökítő anyagot.
    A madridi Ramon y Cajal kórház munkatársai művük megalkotásához a dezoxyribonuklein sav (DNS) kettős spirálját alkotó nukleotidokból indultak ki, amelyeket nukleinsav bázisuk alapján négy fajtába sorolhatuk: adenin, timin, citozin és guanin. A kutatók a nukleinsav bázisokat jelölő betűket (A, T, C, G) lejegyezték, és az így kialakult szekvenciákat átadták Richard Krull francia születésű zeneszerzőnek, aki a nyolchangú skálát felhasználva megkomponálta a muzsikát. Zeneművében a timin lett a "ré", a guanin a "szó", az adenin és a citozin pedig a "dó".
    A végeredmény hallgatható, de igencsak kezdetleges muzsika. Krull és a madridi kórház munkatársai szerint a kísérleti zene hangulata és ritmusa mindazonáltal híven tükrözi az emberi DNS-t. Paradox módon a zeneműben az egyik legszebb dallamsort a - nem szindrómás - nagyothallás kialakulásáért felelős Connexin 26 protein mutációja adja. A DNS-váz csengők hangján, a többi rész pedig egy fuvola tolmácsolásával szólal meg a lemezen.
    Fernando Baquero mikrobiológus szerint a természeti környezet olyan belső értékeket rejt magában, amelyeket leginkább a zene nyelvén érthetünk meg. "Lehet, hogy azért szeretik az emberek a muzsikát, mert a dallamok ősidőktől bennünk vannak. Furcsának hangzik, de ha valami tetszik, az azért van, mert ismerősnek találjuk" - hangsúlyozta Baquero.
    Mint az AP utalt rá, a DNS-ből készített, tíz dallamra épülő muzsikát tartalmazó "Genoma Music" című lemez teljes anyaga várhatóan februárra készül el. A CD valószínűleg nem kerül boltokba - így slágerlistás sem igen lehet -, pedig a pszichológusok szerint nagyon nyugtató hatású.