CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. január 28., kedd 00:01


Kósa Ferenc Sopronba látogat- Konferencia: Életkor, életminőség a pszichiátriában- A GyIK február eleji programajánlatából- Halló, Sopronban vagyok!- Szilágyi János könyvbemutatója

Hírek, események

Kósa Ferenc filmrendező fotó-kiállítása nyílik a Pannónia Med Hotelben február 2-án, vasárnap, 15 órakor.
A megnyitón jelen lesz maga Kósa Ferenc, akinek A túlsó part című filmjét is levetítik, amelyet követően az alkotóval való beszélgetésre invitálják a közönséget a szervezők.
Kósa Ferenc 1937-ben Nyíregyházán született. A budapesti Színház és Filművészeti Főiskolán tanult, diplomafilmje a Tízezer nap 1967-ben Cannes-ban nagydíjat nyert. Filmjeinek és dokumentumfilmjeinek nemcsak rendezője, hanem minden esetben forgatókönyvírója;  Sára Sándor több filmjének társírója is volt Filmrendezői tevékenysége mellett novellákat, forgatókönyveket, irodalmi, politikai, filozófiai jellegű esszéket is ír. Számos díja mellett 1968-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1989-től érdemes művész. Az 1970-es évek óta jelennek meg írásai az Alföld, az Új Forrás, a Tiszatáj és a Valóság című folyóiratokban, illetve különböző napilapokban. 1972-ben l Csoóri Sándorral közösen írta a Forradás című novelláskötetet. 1962-ben többekkel együtt megalapította a Balázs Béla Stúdiót. 1990 óta országgyűlési képviselőként a Kulturális és Sajtó Bizottságában dolgozik. A Magyar-Japán Baráti társsaság alapítója és tiszteletbeli elnöke. Japánról készült fotóit Akihito japán császár és Michiko scászárné magyarországi látogatása alkalmával a Magyar Nemzeti Galériában állították ki.
Kósa Ferenc felesége az európai és ázsiai kultúrák kutatásával foglalkozó, japán Itomi Shinobu, aki Sopronban közismert. 
 Fotó: http://www.c3.hu/~gordianknot/szemzo/kepek/h15.html - Felvétel a forgatásról

Életkor, Életminőség a Pszichiátriában címmel rendezi X. Vándorgyűlését a Magyar Pszichiátriai Társaság január 29-től február 1-ig.  A téma aktualitását a többi közt az adja, hogy a fejlett világban az átlagéletkor megnövekedett, amivel természetszerűleg együtt jár az idős kort kísérő pszichés megbetegedések megszaporodása. Mindez pedig még több feladatot ró az ellátó hálózatra és így közvetve a társadalomra. A magyar pszichiátriai szakma számára fontos esemény, hogy Wolfgang Rutz,  az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének dán nemzetiségű pszichiátriai szakértője jelen lesz és előadást tart a kongresszuson, amelyben a magyar szakemberekkel közvetlenül megismerteti a WHO pszichiátriai irányelveit és állásfoglalásait.

A Gyermek- és Ifjúsági Központ február eleji programajánlatából. Február 1-jén, szombaton 19-20 óra között a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) iskolabálját rendezik meg a GyIK-ban. Belépés meghívóval!
Február 1-én,  szombaton 10-15 óra között a Foltvarró klub várja tagjait.
Február 2-án, (majd 16-án), vasárnap 7-12 óra között bolhapiac, február 2-án, (majd 9-é, 16-án, 23-án), vasárnaponként 17-22 óra között Ötórai Teára várja vendégeit a Gyermek- és Ifjúsági Központ.
Az Ifjúsági Kortársegítő Telefonszolgálat, a Diákdrót hétfőn, kedden és szerdán 18 és 20 óra között.hívható, bármilyen lelki gonddal, kérdéssel névtelenül és
ingyenesen.
A GyIK további részletes programjait megtalálják a Programajánlónkban.
 
 

Halló, Sopronban vagyok! - címmel érdekes könyvbemutató színhelye lesz január 30-án, csütürtökön este 6 órakor a Hotel Szieszta. Szilágyi JánosPRIVÁT című könyve nagy vihart kavart a könyvpiacon - erről, no és az élet minden egyéb dolgáról beszélget az ismert tévés személyiséggel Pluzsik Tamás. Szilágyi János helyszínen megvásárolható könyvét az est végén a szerző dedikálja.