CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. január 30., csütörtök 16:08


Ehnaton


Kákosy László emlékére

Ehnaton


Ma hallottam a Kossuth Rádióban a szomorú hírt, 71 éves korában elhúnyt Kákosy László egyiptológus.

1999 őszén a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban tartott ő és felesége értékes előadásokat. Özönlöttek főiskolások és idősebb-fiatalabb érdeklődők, kígyózott a dedikálásra várók hosszú sora. Újságírók, fotósok, operatőrök hada vette őt körül. Én is akkor fényképeztem le a világhírű professzort.

A Ré fiai a legismertebb műve, mely minden rendű-rangú, képzettségű olvasóhoz utat talált. A kötetből a nagy reformerrel, Ehnatonnal kapcsolatos fejezetekből emeltem ki néhány idézetet. E fáraó tett kísérletet az egyistenhit bevezetésére.

"IV. Amenhotep 1364-1347-ig uralkodott. A koronázás a hagyományoknak megfelelően Thébában, a karnaki templomban ment végbe."

"Az ötödik évben született meg a nagy elhatározás, mely teljes szakításra vezetett a múlttal, ősei hitével. Ekkor döntötte el, hogy az új eszmék akadálytalan hirdetése érdekében elhagyja Thébát, ahol minden nagyobb épület Amonra emlékeztetett, s ahol a papság hatalma töretlennek látszott."

"A hatodik évben a király neve már nem Amenhotep, hanem Ehnaton (akkád kiejtés: Ahanjáti), ami kb. annyit jelent: Aki üdvös Aton számára."
"... a Nap rajongója egy elérhetetlen álmot kergetett. Minden bizonnyal ő maga a szerzője annak a híres naphimnusznak, mely nem papiruszon, nem is osztrakonon, hanem a második utód, a király lelkes híve, Ay sírjának falán maradt fenn."

Világos lesz a föld,
Ha kélsz a láthatáron,
Ki arccal Aton képében ragyogsz,
Elűzöd a sötétet, sugaraid ontod.
A két Föld ünnepel.
Fekébrednek az emberek, lábra állnak,
Te serkented fel őket.

Megmossák testüket, ruhájukat felöltik,
Hajnalkelted köszönti karjuk,
Munkálkodik szerte az ország,
Örül füvének a jószág,
Növények és fák zöldje csillog,
Fészkén madár repdes,
Lelked dicsőíti szárnya,
Apróbarom had szökdös lábain,
És minden él,
Mi fel- s leszáll,
Mert mindeneknek felragyogsz




A főoldalon az Ehnaton-kép forrása: www.palkata.hu/junius.htm

- gyöngyös -