CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. január 30., csütörtök 21:23


Megkezdõdött az elõkészületi munka : a megye visszaadja Csornának az iskolát - Jánosi György, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminiszter Gyõrött

Megyei hírek

Megkezdõdött az elõkészületi munka: A megye visszaadja Csornának az iskolát
A csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola Gyõr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat részérõl a Csornai Önkormányzat részére történõ visszaadásáról tartottak január 30-án egyeztetõ megbeszélést Gyõrött, a Megyeházán.
A megbeszélésen, amelyen az üggyel kapcsolatos szakmai munkabizottság felállításról döntöttek dr. Szakács Imre, a megyei közgyûlés elnöke, Szabó Miklós, a közgyûlés alelnöke, Papp József, Csorna polgármestere, dr. Harsányi Ernõ, jegyzõ ( Csorna) vett részt.
    Csorna Város Önkormányzata kezdeményezte a jelenleg a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által fenntartott csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola, mint intézmény mûködtetésének visszavételét, illetve az állami címzett támogatással megvalósuló újjáépítés gesztorságának átvételét.
    A mai egyeztetõ tárgyaláson a felek megállapodtak abban, hogy egy szakértõi munkacsoportot hoznak létre, amely megvizsgálja a Csornai Önkormányzat kérésének megvalósíthatóságát, illetve az intézményi átadás-átvétel konkrét feltételeit.
    Dr. Szakács Imre a találkozón hangsúlyozta, hogy a csornai intézmény jövõbeni sorsával kapcsolatban igazán megfontoltan, komoly elõkészítõ munka után lehet csak dönteni, mert a jogszabályok több olyan speciális rendelkezést is tartalmaznak, melyeknek betartása mindkét félre nézve kötelezõ, illetve mindkét fél érdekeit szolgálja.
    Az önkormányzati törvény jogszabályi rendelkezései az intézményi átadás-átvétel esetében, - azzal, hogy ciklusonként lehetõséget adnak a települési önkormányzatoknak arra, hogy e jogukkal éljenek, - a gyakorlati életben az intézmények folyamatos, zökkenõmentes mûködését nem biztosítják, a Megyei Önkormányzat, mint fenntartó hosszútávú terveinek megvalósítását megnehezítik.

Jánosi György, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminiszter Gyõrött
Gyõrben a Megyeházán látta vendégül dr. Jánosi György, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium vezetõjét dr. Szakács Imre, a megyei közgyûlés elnöke. A találkozón a továbbiakban  jelen volt Firtl Mátyás általános alelnök.
A hivatalos találkozó után vendég és vendéglátó sajtótájékoztató keretében adtak tájékoztatást a megbeszélésen felmerült témákról.
A megbeszélés témái között szó esett arról, hogy a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Sportigazgatóság az idei évben minimum 6 millió, esetlegesen 7-8 millió forintos támogatásra is számíthat. Ez az összeg  közel 40-50 százalékkal több a 2002-ben kapott támogatásnál, amely 4,8 millió forint volt. A támogatás összege diák-, verseny, szabadidõsportra, fogyatékosok sportjának támogatásra használható fel. A tényleges összeg megállapítása után, arról a közeljövõben - a hagyományoknak megfelelõen - írásos megállapodás készül.
Drogellenes programokra, a Megyei Kábítószerügyi Egyeztetõ Fórum támogatására 1,4 millió forint jut, ez körülbelül 200-300 EFt-tal kevesebb, annál, amint azt a megyei önkormányzat szerette volna.
 Felvetõdött egy Regionális Kábítószerügyi Egyeztetõ Fórum létrehozásának az ötlete is, mellyel kapcsolatban a miniszter úgy vélte, hogy létrejötte esetén,  újabb, további támogatások odaítélésére lehet számítani.
Jánosi György megerõsítette, hogy a Nyugat-Dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató iroda továbbra is Gyõrött marad, innen látja el a három nyugat-dunántúli megye segítését. Az iroda, illetve a Regionális Ifjúsági Tanács regionális pályázatainak támogatásra 2003-ban 38,2 millió forint  fordítható.

P.Z.