CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. január 31., péntek 22:19


Pszichiáterek jubileumi vándorgyűlése: ismeretek tudatosítása, érdeklődés-fölkeltés

Pszichiáterek jubileumi vándorgyűlése: ismeretek tudatosítása, érdeklődés-fölkeltés
Dr. Szűcs Attila a MPT előző ciklusbeli elnöke a MPT X. Vándorgyűlésének munkáját értékelte

- Az új évezredben a társadalomban és a szakmában végbement változások új kihívásokat jelentenek, amelyek a – egészségügyi és társadalmi szempontból egyaránt megfelelő – elvárás-változások újrafogalmazását teszik szükségessé - mondta dr. Szűcs Attila a Magyar Pszichiátriai Társaság előző ciklusbeli elnöke, a társaság soproni, X. Vándorgyűlés munkáját értékelve.

Az igen élénk szakmai érdeklődés kíséretében zajlott négynapos rendezvény számos szakterületen és munkacsoportban tekintette át a különböző kórkép-csoportok, valamint életkorok vonatkozásában a diagnosztika, az ahhoz szükséges eszköztár, a terápiás- és egyéb ellátás formáit, amelyeket a hazai és külföldi kutatók által elért eredmények függvényében kell alkalmazni és fejleszteni.

- A pszichiátria az orvostudomány és a társadalomtudomány között elhelyezkedő, az egészségügyi és szociális ellátó szisztémák legérzékenyebb területe.
- Mi "szolgálói" vagyunk az embereknek, azért is fogalmazzuk meg élesebben követeléseinket.

    Két példát mondok: az ifjúsági- és serdülő pszichiátria nagy mértékű lemaradásban van, abban az értelemben, hogy a szakemberképzés, annyira hosszú időt vesz igénybe, hogy az ifjú korosztály soraiban bekövetkezett változások követése problémát jelent (drogrobbanás, karakterproblémák kezelése). Az időskorúakkal kapcsolatos problémák megoldására, pedig nagyon sok minden történt a társadalomban, ami viszont még nem elegendő, ahhoz a tömeghez képest, amelynek szüksége lenne az ellátásra. Sorozatos kollektív-törvényszegésben vagyunk, mondhatnám: mindannyian bűnösök is, mert elfogadunk egy olyan állapotot, amelyen változtatni kellene. Megoldatlan az egyre magányosabb és idősebb emberekkel való megfelelő törődés; de ugyanez vonatkozik a szenvedélybetegekre, hajléktalanokra egyaránt.

- Azért a problémák megállapításán túl konkrét lépések is történnek.
- Nagyon üdvözlendőnek tartom, hogy az egészségpolitika éppen az idősellátás vonatkozásában próbálja összehozni az egészségügyi és szociális ellátás egymást átfedő területeit. A pszichiátriai társaság tudomásul veszi azt, hogy a hiányokat nem lehet egyik napról a másikra orvosolni, ugyanakkor kötelességének érzi azt is, hogy az egészségpolitikusok számára egyértelműen és határozottan megfogalmazza azokat, tekintettel arra, hogy a gondok megoldását nem a szakmának, hanem a népesség érdekében az egészségpolitikának kellene biztosítania.

- A vándorgyűlés résztvevői a szakmai munkájuk továbbfolytatására töltődnek fel ezeken az alkalmakon.
- Ugyanakkor szakterületenként kiváló szakemberek mutatják be a szakma világvonalbeli újdonságait; ezeket önmagukban nem tudjuk azonnal alkalmazni, de maga a tudat, hogy egy-egy betegségkörrel kapcsolatban már a küszöbön áll a megoldás lehetősége, szintén a mindennapok küzdelmében segíti a pszichiátereket.

- Az előadásokon kívül huszonöt poszter is segíti a tanácskozást
- Például a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Hajléktalan-sors és életminőség poszterjén bemutatott felmérésen megjelenik az utcán élő emberek problématikája, amely kellemetlen érzést vált ki és a szemlélőből, és egyúttal a tehetetlenség érzetével tölti el. Nyilvánvaló, hogy a bemutatott két vizsgálatból kiderül, hogy az utcára kikerült emberek igen jelentős része pszichiátriai problémával küszködik, akik mellett nem lenne szabad elmenni. Ha semmi egyéb nem történik, csak azt tudomásul veszi a társadalom, hogy az utcára került emberek nem gonosztevők, hanem talán betegségük miatt csúszott ki az életük, már megtettük az első lépést az az emberi irgalmasság és könyörületesség felé, amely az elesettek felé történő megnyilvánulásainkat kellene hogy jellemezze.
Ha legalább ennyit elértünk, már akkor a rendezvény megtette a maga hatását.

- A 230 előadás rengeteg problématikát taglalt. Említésre méltó eredmény került ismertetésre?
- A rendezvény deklarálta, hogy a második generációs antipszichotikumok alkalmazása a különböző pszichiátriai betegségekben mekkora horderejű. Azoknak a betegeknek az életminőségén is lehet változtatni a gyógyszerelés minőségének a megváltozásával, akik a genetikai örökég, társadalmi ráhatás, gazdasági ellehetetlenülés következtében – önhibájukon kívül – sorsukon viselik mindezeknek a következményeit. Ez jelentős eredmény.
Általánosan fogalmazva: az ismeretek tudatosításának, az érdeklődés-fölkeltés alkalma a nagyszabású rendezvény, amely mindenképpen a szakmai előrelépést biztosítja - mondta dr. Szűcs Attila.

T.É.

Kapcsolódó cikk:
Életkor, életminőség a pszichiátriában: a Magyar Pszichiátriai Társaság X. Vándorgyűlése