CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. február 05., szerda 23:32


Új stílus a városvezetésben - 'Kiss József' második levele - Önkormányzati biztos az Erzsébet-kórházban - Miért értékesítjük kedvezményesen a piaci lakbérű lakásokat?

Sajtótájékoztatót tartott a Polgári Összefogás frakciója

Sajtótájékoztatót tartott a Polgári Összefogás frakciója

    Az önkormányzat legutóbb tartott közös sajtótájékoztatón a Polgári Összefogás frakciója azért nem képviseltette magát, mert a frakció az általa fontosnak tartott kérdésekben maga szeretné meghatározni a sajtótájékoztatók időpontját, témakörét, helyét,valamint szükségességét hangzott el a mai Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatón, ahol Abdai Géza a Polgári Összefogás frakcióvezetője és Havas András a Fidesz Soproni Szervezetének elnöke a legutóbbi közgyűlés eseményeire reagált.

Pluzsik Tamás, Abdai Géza, Havas András a sajtótájékoztatón

 

    Új stílus a városvezetésben címet adták az ellenzéki politikusok annak a témának, amellyel kapcsolatosan Abdai Géza kifejtette:
    - A Polgári Összefogás frakciója érthetetlenül áll, néhány napirendi pont tekintetében a legutóbbi közgyűlésen történtek előtt.
    Egyrészt érthetetlennek és az önkormányzat történetében példátlannak tartják, hogy a megszokott, és az SZMSZ-ben elfogadott, a hónap utolsó csütörtöki napjára meghatározott közgyűlést a polgármester szabadsága miatt kellett, két alkalommal is, más napra áthelyezni, holott a természetes az lenne, hogy a városvezető szabadsága igazodjon az SZMSZ szerinti közgyűlési időponthoz. Abdai Géza, azt is hangsúlyozta: a város egyik legfontosabb – a költségvetési – rendeletéről van szó, ezért nem tartják helyénvalónak, hogy éppen ebben a nehéz időszakban a polgármester nincs jelen.
    A továbbiakban több, a sajtótájékoztatót tartók által következetesen "furcsának" minősített önkormányzati döntés ismertetésére kerül sor.
    Furcsa döntésnek nevezte Abdai Géza, azt, hogy a legutóbbi közgyűlésen egy ügyrendi kérdésben a polgármester az ülés nyílt, avagy zárt voltáról nem volt hajlandó szavazást elrendelni. Részletesen kifejtette a történteket, többek között elmondta: A Polgári Összefogás frakció öt percet kért a kialakult helyzetre való tekintettel, amely alatt úgy döntött, hogy a napirend tárgyalásában nem vesz részt; ugyanilyen álláspontra helyezkedett a Szövetség Sopronért Egyesület frakciója, az SZDSZ pedig "kirohant" a teremből. A demokratikus szabályokat minden időben és mindenkinek, minden esetben be kell tartania - szögezte le a frakcióvezető, aki élesen bírálta a polgármester "erőből politizálását."
    A sajtóban már taglalt, két fideszes képviselő és egy bizottsági tag összeférhetetlenségi ügye kapcsán Abdai Géza elmondta, hogy egy bizonyos Kiss József nevű úr, akiről tudni vélték, hogy az összeférhetetlenségi ügyet a megyei Közigazgatási Hivatallal írásban közölte, írt egy levelet a polgármesternek, amelyben arra kérte Sopron polgármesterét, hogy ez utóbbi levél tartalmáról a Közgyűlést nyilvános keretek közt tájékoztassa. Ez a nyilvános tájékoztatás elmaradt. A képviselők ugyan kézhez kapták Kiss József ez utóbbi levelét, amelyben egy aláírási címpéldány kíséretében az említett úr arról tájékoztatja a közgyűlést, hogy az összeférhetetlenségi ügyben a Közigazgatási Hivatalhoz küldött levélhez őneki semmi köze nincs, tehát az ő nevével – személyiségi jogait megsértve – visszaélt valaki, de a tény nem kapott nyilvánosságot.
- Aggályos, az ügy - mondta Abdai Géza, mert "Kiss József" néven időközben újból sürgető levél ment a megyei Közigazgatási Hivatalba. "Alattomos a stílus, amihez nincs mit hozzáfűzni, de minősíti az elkövető lelkivilágát." - fűzte hozzá a frakcióvezető.
    Az önkormányzati biztos Erzsébet-kórházba való kinevezésének "furcsaságáról" Havas András elnök beszélt, aki mindenekelőtt hangsúlyozottan kiemelte, hogy orvosként és vezetőként egyaránt tisztelik és elismerik az Erzsébet-kórház jelenlegi megbízott főigazgató főorvosát, aki élvezi a városvezetés bizalmát is, és aki kinevezését követően máris új menedzsmentet állított fel. Némiképp furcsálják, ugyan hogy valaki megbízott vezetőként jelentős mértékű változásokat hajt végre a menedzsmentben, akkor, amikor a posztra pályázat van kiírva, de ezzel nem is foglalkoztak volna, ha nem áll elő az önkormányzati biztos kinevezésével kapcsolatos, újabb, Havas András által furcsának mondott helyzet.

    Az elnök a részleteket ismertetve többek között elmondta: novemberben hozott az önkormányzati egy döntést, amely az önkormányzati biztos kinevezésével kapcsolatos határokat módosította. Az Erzsébet-kórház december közepén előállt helyzetét tükröző jelentését követően egy önkormányzati biztosi pályázati felhívást kezdeményezett a város, egy olyan meghívásos pályázattal, amelyre egy hétvége állt rendelkezésre, és amelyet hárman kaptak meg, akik közül két felkért munkatárs a polgármesteri hivatal két – közben indulni nem kívánó – köztisztviselője volt. Az egyetlen pályázó alkalmasságát a Pénzügyi Bizottság jogtisztelő módon ugyan megszavazta, de a városvezetés már említett stílusát jellemző, eljárásbéli furcsaságnak tartja Havas András azt, hogy - mint mondta - egyrészt "lejátszottak egy mesterséges pályázatot", másrészt meg a tényt, hogy egy, a városvezetés bizalmát élvező kórházmenedzsment mellé egy biztost kellett kinevezni. Ugyanakkor a harminc napon belül hárommillió forintért prezentálandó kórházátvilágítást, akár ugyanaz a szakértői csoport is elvégezhette volna, amely ezzel a döntéssel 10 millió forintjába kerül az amúgy igen nehéz gazdasági helyzetben lévő városnak - jegyezte meg a pártelnök.

    A továbbiakban Havas András arról is szólt, hogy a Polgári Összefogás frakciója szintén furcsának tartotta annak a napirendi pontnak néhány elemét, döntését, amelyek az önkormányzati lakások, illetve nem lakás célú helységek elidegenítéséről szólnak, és amelyek, mint kifejtette, szerinte, nem a város érdekeit szolgálják. Léteznek olyan magas piaci áron, licit útján bérbeadott lakások, amelyek a városnak komoly bevételt jelentettek. Folyamatos, jelentős lakbérbevételtől esik el a város, egy egyösszegű ingatlanhasznosítási bevétel miatt, amit, ugyan egy rossz költségvetési évben akár támogathatna is a közgyűlés, ha éppen az érvényes rendeletek szerint nem lenne kötelező a hosszú távú törlesztő hitelek elfogadása - fejtette ki az elnök, miután ismertette az említett rendeletben eszközölt módosítások lényeges elemeit.

    A továbbiakban Abdai Géza frakcióvezető bejelentette, hogy a Polgári Összefogás frakciója havi rendszerességgel a közgyűlés előtti hét péntekén fogadóórát tart, amelyen a frakció valamennyi képviselője előre közölt helyszínen elérhető lesz a város polgárai számára.