CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. február 08., szombat 20:12


Csendes tüntetés a békéért Sopronban

Csendes tüntetés a békéért Sopronban

"Gyútsunk gyertyát a világ békéért! - jelszóval hirdette meg az "EX" Civil Mozgalom a Békéért felhívását, amelyre több mint kétszázan gyűltek össze ma 18 órakor Sopron Fő terén.

- Nem párt szervezte a tiltakozó megmozdulást - nyilatkozta Nyikos Tivadar a csendes tüntetés fő szervezője.
- Úgy gondoljuk, hogy ezzel a csendes, néma tüntetéssel és imádkozással a nemzet kifejezésre juttatja, hogy nem szeretne háborút. Tisztességtelenek azok a sugallatoknak, amelyek legelőször Ferencz József szájából hangzottak el, miszerint: mire lehullanak a levelek addigra véget ér a háború. A háborúk beláthatatlan következményekkel jártak és járnak az egész világra nézve. Minden tisztességes, keresztény erkölcsű ember csak azt mondhatja, hogy: nem kérünk a háborúból, oldjuk meg békés úton a konfliktust. Magyarország kis ország, amely egyetlen magyar kiskatona áldozatát sem bírná el. József Attila a Dunánál című versében írja: “Fecseg a felszín és hallgat a mély...”
- Hallgatunk. A hallgatásnak és a tömegnek sokatmondó ereje van. A mai tüntetést egy országos demonstrációvá szeretnénk kiterjeszteni. Ez azt jelenti, hogy szeretnénk elérni, hogy az ország minél több településén az emberek kiálljanak a templom elé és minden szombaton hattól fél hétig némán demonstráljanak. Azért, hogy a hatalom emberei megtudják, hogy a nép nem akar háborút, és egyelőre ennek úgy próbál érvényt szerezni, hogy hallgat. Egyelőre. - mondta Nyikos Tivadar, aki hozzátette:
- Most még nem vagyunk túl sokan, de remélem, hogy hétről hétre többen leszünk
- Sok mindent megértem már - mondta egy idős nyugdíjas. Most, így az időm és dolgom "végeztével", köszönöm, nem kérek a háborúból. Itt az emberek már annyit szenvedtek. Mi közünk van a háborúhoz, miért kell, hogy közünk legyen Amerika háborújához? A józanul gondolkodó ember, függetlenül pártállásától, politikai nézetétől nem akarhatja a háborút. A békéért és a háború ellen, ameddig csak tudok, mindig ki fogok jönni.
- Azért jöttem ki, hogy az emberek, a vezetők észrevegyék, hogy a világ nem áll e háború mögött; az csak bizonyos személyek érdekeit szolgálja. A harc valójában nem a szabadságért, és nem az emberek felszabadításáért folyik, hanem kizárólag az olajért, a pénzért és a hatalomért. - mondta egy gimnáziumi tanuló.
A csendesen tüntető tömeg, a gyertyákat a Szentháromság szobor lépcsőzetére helyezte, majd elindult hazafelé, sokan ma még azzal a szándékkal, hogy egy hét múlva újból eljönnek.
b.boti.