CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. február 09., vasárnap 22:21


Mátyás király Bécsben- Csont- és fafaragászat az Erdészeti Múzeumban- Oklevél virágosítóknak, előadás és kör növénykedvelőknek- Megjelent a Borostyán- Magyar képzőművészeti kiállítás Bécsben

Hírek, események

Mátyás király Bécsben címmel Juhász László újságíró tart előadást a soproni Kálvin Körben, 2003. február 10-én, hétfőn, 18 órakor a református lelkészi iroda tanácstermében, a Deák tér 2. szám alatt.

Csont- és fafaragászat az Erdészeti Múzeumban 2003. február 11- én, kedden 14 órakor Füzi Boglárka V. éves környezetmérnök-mérnöktanár hallgató és Wágner Kálmán csont- és fafaragó kiállítása nyílik az Erdészeti Múzeumban (Sopron, Templom u. 4.).  Megnyitja: Boros Géza, vezető főtanácsos, környezetvédelmi referens, közreműködnek a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatói

Oklevél virágosítóknak, előadás és kör növénykedvelőknek A Soproni Városszépítő Egyesület (SVSzE), a Gyermek- és Ifjúsági Központ (GyIK) és a Castanea Környzetvédelmi Egyesület február 12-én 17 órakor ünnepélyes díjátadást szervez, amelyen a város virágosításában kiemelkedők oklevelet kapnak a SVSzE-től. Ezt követően dr. varga Mária kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök, és Horváth sándor, nyugalmazott főkertész tart előadást a ház körüli és házban található növényekről, az azokkal való aktuális teendőkről. A rendezvényen, amelyet Dr. Bartha Dénes egyetemi tanár, a SVSzE alalnöke nyit meg, mini virágbemutatóra is sor kerül. Az esemény a Castenea Környzetvédelmi Egyesület növénykedvelők körének nyitóelőadása is lesz egyben.

Megjelent a Borostyán, a Castanea Környzetvédelmi Egyesület lapja. A 2003. esztendő első száma 12 oldalon az egyesület egészséges életmóddal kapcsolatos témákat taglaló előadássorozatának összefoglalói mellett – többek között –  hírt ad az Életvidám Kör megalakulásáról; írás olvasható a Fidelissima vegyeskar karnagya, Arany János zenéről való gondolatairól, valamint Zistler Roland a Sunscreen dobosa is beszél a zenéhez fűződő kapcsolatáról. A Castanea Egyesület tavaly beindított forrásprogramja mellett az egyesület 2002. évi tevékenységéről szóló beszámoló is megjelenik a Borostyánban, amely rövidesen a www.sopron.hu/borostyan oldalon is olvasható lesz.

Magyar képzőművészeti kiállítás Bécsben Az 1873-as világkiállítás óta nem volt Bécsben ilyen nagyszabású magyar kulturális-képz?m?vészeti kiállítás, mint a mostani - adta hírül a Magyar Rádió Online. Vasárnap nyitotta meg Bécsben Görgey Gábor magyar kultuszminiszter és az osztrák szövetségi miniszter, Elizabeth Geherer a Bécsi Collegium Hungaricum Bécs és Budapest az osztrák és a magyar kultúrát jelképezi, ezért szerepelnek benne olyan törekvések is, amelyek nem a két fővárosban születtek. A kiállítás a két város művészeti életének kapcsolatát, az azonosságokat és a különbségeket mutatja be, de nagyobb hangsúlyt helyez Budapestre, a magyar képző- és iparművészetre, valamint az építészetre.
    A látogatót egy nagy méretű Than Mór kép fogadja a Morva mezei csatáról, amelyben Habsburg Rudolf Ulászló magyar király segítségével legyúzte Otokár cseh királyt. A mű elkészültekor, 1872-ben az osztrák-magyar összefogást jelképezte. Az első teremben látható Munkácsy Mihály Köpülő asszony című festménye Székely Bertalan és Paál László műveivel együtt, melyek az 1873-as világkiállításon is szerepeltek. Az emeleti tárlaton Ferenczy Károly, Vaszary János, Rippl-Rónai József, Csontváry Kosztka Tivadar és Gulácsi Lajos festményei láthatók.(MNO)