CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. február 10., hétfő 22:11


Ingyen van - mégis jó?


Emlékeznek, amikor Audrey Hepburn ráakasztotta...


Ingyen van - mégis jó?



Emlékeznek, amikor Audrey Hepburn ráakasztotta az esernyőjét Humphrey Bogart posztókabátja hátsó övpántjára - a film végén, mely filmben Sabrina, a fiatal lány igazi társra talál egy fiú-testvérpár idősebb tagja személyében, holott először az öcsbe bolondult bele?

És arra emlékeznek, hogy hívták a filmben Humphrey Bogartot? Szerintem nagyon sokan igen. Linusnak hívták. Épp úgy, mint azt az úriembert, akit a konyhában emlegettek nekem délután, ételkészítés közepette.

Az ember kimegy a konyhába, mert éhes a család. Bekapcsolja a Kossuth Rádiót - mármint... én így "működöm", ha a konyhai "szolgálatról" van szó... és... pont jó, öt óra van, meghallgatom a híreket, aztán majd meglátom, kikapcsolom-e a készüléket - nos, nem kapcsolom, döntöttem el. Felkonferálta ugyanis a műsorvezető az öt óra öttől kezdődő műsor témáját, és... megütötte a fülemet az "ingyenes programok" kifejezés. Természetes, hogy mindjárt a Linux-ra gondoltam mint szabad szoftverre, aminek használata miatt senkitől sem kaphatunk ki, akkor sem, ha csak úgy sokadkézből kaptuk esetleg. Jól is tippeltem, igen, arról IS volt szó a műsorban, amellett, hogy a tőzsde és az ingatlanpiac jelen állását is elemezték "a kedvemért" - mint egyik hallgatójuk kedvéért.

A Linux nyílt forráskódú, tehát bárki belenézhet a programba, és szólhat, ha hibát talál - ami persze, szakmai dicsőség egy számítógépes szakembernek, illetve akár önképzett, "amatőr" felhasználónak-programozónak - mondta az egyik nyilatkozó, Gibizer Tibor. Ingyen letölthető - de bolti forgalomban is kapható, nem horribilis összegért. Van külön, saját magyar verzió, ez az UHU. Vannak webcímek, ahonnan le lehet tölteni a Linuxot, és vannak segítésre szakosodott webhelyek, ahová fordulni lehet, ha bármi gond támad; de erre a célra rendelkezésre áll levelezőlista is. Létezik webcím, ahonnan az anyagköltség és postaköltség áráért meg is lehet rendelni a programot: a cég megírja CD-re, és postán elküldi. Természetesen nemcsak magánember, hanem cég is hasznosan alkalmazhatja az ingyenes programot - ami azt illeti, igazán jól megtérül a "befektetés"...

Gondolom, mindezzel nem igazán árultam el újat, esetleg csak néhányuknak. Ami nekem a fejemben forgolódott, míg e pozitívumokat hallgattam, a következő: ismerősöm éppen most "küzd" a 8.1-gyel, és... bizony, a céges segítők sem igazán állnak helyzetük magaslatán, pedig telefonértekezés is folyt a két fél között... a kézikönyv meg... arra a gondra, amellyel ismerősöm küszködik, nem igazán ad feleletet. Ez igen jól tükrözi a "fekete-fehér" valóságot: hallok szép számmal jó dolgokat, de a gondot is... Ha már gondnál tartunk: a "pingvines program" igen nagy előnye az is, hogy jóval kevesebb vírust írtak rá (eddig... - a szerk. némileg csipkelődő megjegyzése). Ami meg végképp elgondolkodtatja az efféle átlagembert, mint jómagam vagyok, hogy Európában kormányszervek térnek át - az éppen azáltal megbízható, hogy pontról pontra ellenőrizhető - Linuxra. Azért - ahogy mondani szokták - az nem semmi... Mert ugyebár lehet a haraszt, és lehet az ő zörgése...

Hhh.... sóhajt az ember, készíti tovább a vacsorát, miközben reszket a számítógépes vírusoktól is, napjaink rémhírei alapján a lépfene kórokozójától is... és azon gondolkodik, ki mindenki él vissza személyiségi jogaival, csak mert internetre kötötte a "köldökzsinórját"... és... vágyik már be, a szobába, a gép elé, mert... nagyon szeret elmerülni az internet világában.

Most hallottam azt is, hogy fogynak a szörfölők - a netezők mára már sokkal inkább céltudatosan mennek egyes helyekre. Hát... akkor én vagyok a maradvány. Mert én bizony még manapság is igen szeretek szabadon nyargalászni a netes pampákon. Leginkább a legismertebb kereső "Images" (Képek) kategóriájában szoktam keresgélni. Beírok egy szót, aztán "gyerünk bele", hadd lám, mi jön ki! Szóval... "fogyatkozóban van a számom"...

Linus Thorvalds, a skandináv úriember, aki a Linux szülőatyja, egyben névadója - s akinek nevét, ha keresem a neten, legalább fele-fele arányban találom h-val vagy h nélkül írva... - elindított egy programot, de egy egész külön világot is egyben, mely világnak egyre többen és többen lesznek "polgáraivá", s mely program viták kereszttüzében bár, de egyre ismertebbé és ismertebbé, no és ami a figyelemre méltó: egyre elterjedtebbé válik. Nagyon úgy tűnik, nem lesz igazuk azoknak, akik azt jósolták három-négy éve, hogy a következő folyamat prognosztizálható: ahogyan válik egyre népszerűbbé és elterjedtebbé a Linux, úgy kerül majd be ugyanabba a körforgásba, amibe minden fogyasztási termék - tehát hogy áru, melynek piac-szabta ára van, az pedig a keresettség növekedésével kúszik majd egyre feljebb és feljebb... Igen, ára is van, meg lehet venni. De letölteni is, ingyen, továbbra is.

Hát... efféléket beszélt nekem a rádió hétfő délután a konyhában. Gondoltam, elmesélem!

- gyöngyös -