CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. február 11., kedd 01:22


Soproni Szalon indul- Könytári Napok- Nagycenk: Népfőiskola- Módosult az ösztöndíjrendszer a 'fásoknál'- Diák-önkormányzati találkozó- NYME FM Kar Hallgatói Önkormányzat: módosult az SZMSZ

Hírek, események

Soproni Szalon indul Soproni Szalon névvel mindenki számára nyitott társasági esemény indul útjára Sopronban, amelynek első rendezvényére 2003. február 15-én, szombaton 18 órakor kerül sor a Széchenyi-palotában, és amelynek következő alkalmain, a tervek szerint, a közélet, a kultúra, a művelődés, a társadalmi élet egy-egy proeminens személyiségeivel is találkozhatnak azok a résztvevők, akik elfogadják a szervezők meghívását.
A  Soproni Szalon első vendége Raksányi Gellért Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes művész, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet színésze, Jászai Mari díjas színművész lesz.

Könytári Napok A Nyugat-Magyarországi Egyetem központi könyvtárában február 11-12-én rendezik meg a könyvtári napokat. Az Oktatási és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával szervezett eseményen a szakemberek a könyvtárak időszerű kérdéseit vitatják meg.

Népfőiskolai programsorozat kezdődik Nagycenken az Országos Széchenyi Kör egyetemista tagozata szervezésében. Széchenyi eszmeiségének széles körben való terjesztése, az új évezred fiatal értelmiségének szóló üzenetében a fő célja annak az előadás-sorozatnak, amelyre a Széchenyi-kastélyba minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Módosult az ösztöndíjrendszer a "fásoknál" A 2002/2003-as tanév második félévétől új rendszer alapján fogják az ösztöndíjakat kiszámolni a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán - tájékoztatott Horváth Balázs, kari HÖK-elnök. Az eddigi szabályozás alapján nem részesülhetett tanulmányi ösztöndíjban az a hallgató, aki "évfolyamának tanulmányi átlagánál 1,2-del gyengébb tanulmányi átlagot ér el, és a minimum 2,51-os átlagot nem éri el". Azon megfontolásból, hogy az ösztöndíj rugalmasan kövesse az évfolyamokat, és ténylegesen ösztönző szerepet töltsön be, a Nyugat- Magyarországi Egyetem kreditrendszerű juttatási és térítési szabályzatának a Faipari Mérnöki Karra vonatkozó függelékében, a 2.§-ban a fenti szöveg a következőre módosult: nem részesülhetett tanulmányi ösztöndíjban az a hallgató, aki "évfolyamának tanulmányi átlagánál 0,5-del gyengébb tanulmányi átlagot ér el". Az új rendszer a második félévvel lépett életbe. Az ösztöndíjigénylő lapokat 2003. február 18-án, kedden este 20 óráig lehet leadni, az első ösztöndíj-utalás március 10-e körül várható.
(Educatio Press)

Diák-önkormányzati találkozó Sopronban Diák-önkormányzati fórumot szervez a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet február 14-én.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet diák-önkormányzati (DÖK) fórumot szervez általános és középiskolai diákok, diákvezetők számára, a következő témakörökben: programszervezés a DÖK-ben, hogyan szervezzük meg az iskolai diákközgyűlést. Az előadó Strenner Szilárd, az Aktív Soproni Ifjak vezetője lesz. A fórumra két alkalommal, két különböző helyszínen kerül sor: február 14-én 14 és 16 óra között a soproni Széchenyi István Gimnáziumban (Sopron, Templom u. 26.); február 21-én 9 és 11 óra között a győri Petőfi Sándor Művelődési Központban (Győr, Árpád út 40.). A fórumokon az intézményenkénti 1-2 képviselő kérdéseket tehet fel a témával és a DÖK-munkával kapcsolatban. Jelentkezni 2003. február 10-éig lehet a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet címén: 9022 Győr, Bajcsy-Zsilinszky u. 80-84., vagy az alábbi telefonszámon: 96/529-405, illetve elektronikus postacímen: bodij@mpigyor.sulinet.hu. (Educatio Press)

Módosult Szervezeti és Működési Szabályzat Módosult a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara Hallgatói Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata. Az új félévben a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara (FMK) Hallgatói Önkormányzata immár a módosított Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) szerint fogja kiírni a HÖK-elnök és -képviselő-választásokat. Az eddigi gyakorlattal ellentétben, melynek alapján, a tanév elején történt meg a tisztújítás, az SZMSZ ide vonatkozó módosított pontja kimondja, hogy az új választásokat az adott év április 1-jéig kell kiírnia a kari HÖK-elnöknek, és azokat a tanulmányi időszak végéig kell lebonyolítani. Az újonnan megválasztott tisztségviselők mandátuma adott év szeptemberétől a következő év szeptemberéig tart. Mint Horváth Balázs, az FMK HÖK jelenlegi elnöke elmondta, a változtatásokra azért volt szükség, hogy az első évfolyamnak is lehetősége legyen megismerni a HÖK-öt és működését, valamint hogy az új tisztségviselőknek rendelkezésére álljon egy hosszabb átadási időszak. (Educatio Press)