CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. február 11., kedd 20:56


Madarak, vadon élő állatok grafikákon, csontfaragások

Madarak, vadon élő állatok grafikákon, csontfaragások az Erdészeti Múzeumban

A természet iránt elkötelezett fiatal alkotó megosztja velünk munkáit, kitárulkozik, és eközben alkotásaival mi egyébre, mint a természet önzetlen szeretetére buzdít.

    Füzi Boglárka V. éves környezetmérnök-mérnöktanár hallgató és Wágner Kálmán csont- és fafaragó kiállítása nyílt meg az Erdészeti Múzeumban (Sopron, Templom u. 4.), kedden koradélután. A kiállítást Boros Géza,  vezető főtanácsos, környezetvédelmi referens a következő szavakkal nyitotta meg:

Boros Géza, Füzi Boglárka, Wágner Kálmám, Ráczné Dr. Schneider Ildikó

    Fiatalok munkáját ajánlani mindig hálás feladat. Különösen hálás és örömteli a feladat, ha mai, értékválsággal küzdő világunkban, a médiumokban ugyan felmagasztalt, igaz valójában azonban nap, mint nap a háttérbe szorított élő környezetünk, a természet szépségeinek szószólóiról van szó. Jóleső érzés tudni, hogy itt van két, a természet iránt elkötelezett fiatal alkotó, aki megosztja velünk munkáit, kitárulkozik, és eközben alkotásaival mi egyébre, mint a természet önzetlen szeretetére buzdít.
    Számomra különösképpen örömteli, hogy egyikőjük, Füzi Boglárka egykori tanítványom.

    Tíz évvel ezelőtt, a fertődi középiskolában, tanáraként találkoztam először vele. Éreztem, tudtam, hogy a természet szeretetével beoltott, mindörökre elkötelezett személyiség ő. Nagyfokú, szenvedélyes érdeklődése eleve meghatározta, hogy pályája nem is vezethetett másfele, mára hivatástudattá nemesedett a diákos vonzalom: immár végzős környezetmérnök-mérnöktanár hallgató, aki tehetségét is latba veti, hogy hivatása mellett eggyel több érvet sorakoztathasson fel.
    Az ügyes kezű diáklány időközben felnőtt és ma, mint alkotó van itt jelen. Füzi Boglárka a természet szépségeinek hiteles interpretálójává érett, aki immáron harmadik alkalommal, Fertőszentmiklós és a szülőváros – Kapuvár – után itt, egyetemi tanulmányai színhelyén állítja ki munkáit, megnyílik előttünk, megmutatva tehetségét, belső értékeit.
    A fa és a csont két természetes, ősi anyag, amelyből Wágner Kálmán fa és csontfaragó nagyszerű alkotásai születnek. A kiállított használati tárgyak, hétköznapi eszközök, amelyek messze nem köznapi színvonalúak. Wágner Kálmán az erdő, a csalitok vadjait, vadászjeleneteket örökít meg aprólékos gonddal, nagyszerű arányérzékkel, igazi mestere munkájának. Köszönet illeti érte, hogy mielőtt alkalma van a külhoni megmérettetésre, itt is közzé teszi alkotásait.
    A természet, a vadon élő állatok ábrázolása az ember archaikus törekvése, ami a történelem során a vadásztevékenység fontos kultikus eleméből a díszítés, gyönyörködtetés eszközévé vált. Aligha létezhet olyan vadász e Földön, aki nem látná szívesen környezetében Wágner Kálmán itt kiállított munkáit.
    Apropó vadászat: az itt kiállító alkotók mindketten maguk is egyfajta vadászatot űznek. Mert mi egyéb ez? Türelem- és időigényes. Az alkotó csak úgy tudja elénk hozni, visszaadni, megörökíteni nekünk a vadon élő állatokat, élőhelyüket, ha azt ellőtte gondosan becserkészi, türelmesen, a legapróbb részletességgel megfigyeli. Megfigyel olyasmit, amire nekünk nincs módunk, vagy egyszerűen csak nem vennénk észre. Éles szem kell ide, élesebb, mint a vadászé, hiszen a pillanat itt is elszáll, de az alkotó megörökíti, rögzíti azt, hogy nekünk visszaadja.
    Igazán jól kell ismernie a természetet, benne kell élni, részévé kell válnia annak, aki ilyen alkotásokra képes.
    A kiállított művek magukért beszélnek, nem lévén művészeti szakember nem is vállalkozhatok elemzésükre, viszont a témaválasztás fontosságát mindenképp szeretném kiemelni.
    Nemes gondolatok, amelyeket e művek ébresztenek, a vadon élő állatvilág, a természet szépségeinek bemutatásával. Tiszta szívvel ajánlom figyelmükbe.

(Elhangzott 2003. február 11-én, a megnyitón.)
    A meghívó szerint a kiállítás 2003. március 2-ig, szerda kivételével, naponta 10-13 óráig tekinthető meg; a szervezők viszont felhívták a tárlatlátogatók figyelmét arra, hogy a csontfaragásokat csak a hó végéig lehet megtekinteni, mert a csontfaragó Wágner Kálmánt munkáival együtt Münchenbe várják kiállítani.