CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. február 12., szerda 19:50


Sajtótájékoztató a Sportcentrumban

Indul a stadionrekonstrukció

Indul a stadionrekonstrukció

Kránitz László országgyűlési képviselő, Kalmár István alpolgármester és Rákóczi József önkormányzati sportfelügyelő tartott sajtótájékoztatót ma a soproni Sportcentrumban.

Kránitz László, Kalmár István, Rákóczi József a sajtótájékoztatón

    A sajtótájékoztató azzal kezdődött, hogy Kalmár István alpolgármester egy ünnepélyes mozdulattal egy aláírt megállapodást a magasba emelt. Ez azt jelentette, megtörtént, amit hónapok óta a sportszerető soproniak vártak: a stadionrekonstrukciós program elkezdődhet.

    A sajtótájékoztatón elhangzott: komoly sikernek könyveli el a jelenlegi városvezetés azt, hogy a stadionrekonstrukció megindulhat, annál is inkább, hogy a soproni stadionrekonstrukció körül – mint Kalmár István mondta – "nem volt katonás rend", és az önkormányzaton belül is akadtak nézetkülönbségek. Ez utóbbiakat egy hónap alatt sikerült teljes mértékben megoldaniuk, és ugyanakkor egy erős városi lobbit is elindítaniuk, amely következtében – akkor, amikor sok megyei jogú város finanszírozási gondok miatt kénytelen lemondani a stadionfelújítási projektjéről – Magyarországon egyedüliként Sopronban indul el már márciusban a stadionrekonstrukciós program.

- Ugyan a város rossz anyagi körülmények között van, de úgy gondoljuk, hogy a sport iránti elkötelezettségünk abban mutatkozik, ha áldozatok árán is teszünk azért, hogy a sportlétesítmény megszülethessen, annál is inkább, hogy az EU-hoz való csatlakozással, egy régióközponti szerepet ellátó város nem létezhet stadion nélkül - szögezte le az alpolgármester.

    Elhangzott: A város 180 milliós önrészével, valamint az Ifjúsági és Sportminisztérium 355 milliós támogatásával márciusban elkezdődhetnek a bontási munkálatok a Káposztás utcai stadionban. A szerkezetkivitelező kft. augusztus végére szerződésben vállalja a szerkezetek felállítását, és az alpolgármester maga is reméli, hogy még ebben az évben átadásra is kerülhet a stadion.

- 2004-ben mindenképpen az új stadion fogja majd várni a Matáv együttesét, és minden olyan szurkolót, aki kulturált, és valóban sportbaráthoz méltó körülmények között szeretne szórakozni -jelentette ki.

    Kránitz László MSZP-s országgyűlési képviselő az országos lobbiról szólt. Kijelentette: az előző közgyűlés tagjaként is elkötelezett híve volt a stadionrekonstrukciónak, kiállt a támogatók mellett. Emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök soproni kampánygyűlésén is megígérte, hogy Sopronban stadionrekonstrukció folytatódik, amit be is tartott. Az önkormányzat vezetői "beálltak a minisztériumnál lobbizók sorába", egyrészt ezért is hívták meg Jánosi György minisztert Sopronba, aki egy szakmai fórumon tájékozódott a város sportéletének helyzetéről, ahol az ő részéről is elhangzott a stadionrekonstrukció megvalósulásának ígérete.

    Az országgyűlési képviselő megismételte az alpolgármester által mondottakat, amikor kijelentette: A város nehéz gazdasági helyzete mellett is szükség van a stadionrekonstrukcióra, azért, mert 180 millió forintos önrész biztosításával hozzájutunk 355 millió forinthoz, amely összeget viszont, kizárólag a rekonstrukció céljára lehet igénybe venni.

    Kérdésekre válaszolva Kalmár István kijelentette:
- A program, nagyságrendjében az eredeti tervek szerint valósul meg. A színestelevízió- közvetítésre alkalmas megvilágítás megvalósulása biztosított, az ötezer férőhelyes lelátóval együtt. A jelenlegi költségvetés terveiben ülőhelyek kialakítására nincsen kapacitás, ugyanakkor a város reménykedik, abban, hogy lesz majd forrás arra, hogy legalább egyik oldalon ülőhelyek kerüljenek beépítésre, egyébként meg nem biztos, hogy szükség van mind a két oldalra ülőhelyek kialakítására, miután a szurkolóknak kimondott igényük volt, hogy állóhelyek is legyenek tette hozzá az alpolgármester.

    Férőhely 5000 néző számára lesz: a keleti oldali és a főlelátó 3000, míg a nyugati oldali lelátó 2000 néző fogadására alkalmas; a tervek úgy készültek el, hogy a főlelátó tetejére a későbbiekben – újabb források megléte esetén – VIP páholyok legyenek telepíthetők, valamint a szerkezet is olyan tervezésű, hogy egy esetleges befedést is elbírjon – ismertette a létesítmény, szurkolókat érdeklő főbb paramétereit Rákóczi József sportfelügyelő. Rákóczi József arról is szólt, hogy a közönség kiszolgálására a főlelátó első emeletén kerülnek elhelyezésre az egészségügyi blokkok, valamint a büfé, lent pedig a sportszakmai munkát segítő öltözők, és a labdarugó klubot működtető irodák, amelyek a jelenlegi költségvetésben, egyelőre még szerkezetkész állapotban szerepelnek.
    Hangsúlyozta: Megpróbálnak mindent elkövetni, hogy minél kevesebb gond mellett működhessen a labdarugó klub. A szomszédos Kristály üzletházban kerülnek majd kialakításra azok az irodák, ahonnan a sportszakmai munkát közvetlenül a közelből irányítják majd. A bajnoki mérkőzéseket a Káposztás-utcai pályán játssza majd a Matáv-klub, a mérkőzésekkel kapcsolatos sajtótájékoztatók pedig a Sportcentrumban lesznek. A sportfelügyelő azt is kijelentette, hogy a második fejlesztési fázisban legelőbb az egészségügyi blokkok kialakítására kell, hogy sor kerüljön, de a közműveket az építkezés során – az utólagos bontási munkákat elkerülendő – mindenképpen elvégeztetik.
    A kivitelező KÉSZ Kft. 25 hét alatt vállalta a mindkét oldalnak a használatbavételi engedély meglétével együtt való szerkezetkész átadását.

    Dr. Tvordy György, a Sportcentrum igazgatója mindezekhez hozzáfűzte:
    A Sportcentrum épületének fejlesztéséhez, egy esetleges Euroliga döntő lebonyolításához a Sportminisztériumtól 20 millió forintot kaptak, amelyből 6 milliót már a parkettafelújításra felhasználtak. Ugyanakkor közbeszerzési eljárással szerződést kötöttek egy 566 fő elhelyezésére alkalmas mobil-lelátó építésére, amely egyrészt igény szerint a Sportcentrumban a palánkok mögötti területen kerül elhelyezésre; másrészt amikor, a Sportcentrum nem tart arra igényt, akkor a labdarugó pálya és az Ikva közötti – jelenleg részben lebetonozott-, a továbbiakban teljesen lebetonozásra kerülő – területen kerülhet felállításra, ahol a későbbiekben a szervezőknek rendelkezésére áll, akár vendégszurkolók elhelyezésére.

T.É.