CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. február 14., péntek 01:41


Jóléti rendszerváltás, gazdaság-élénkítés, nemzeti hagyomány bemutatása

Lendvai Ildikó frakcióvezető, alelnök az Európa-tervről és az közelgő MSZP kongresszusról

Lendvai Ildikó frakcióvezető, alelnök az Európa-tervről és az közelgő MSZP kongresszusról

    Március végén kerül sor az MSZP tisztújító kongresszusára, amelyet megelőzően a helyi és a megyei szervezetekben kerül sor a tisztújító küldöttgyűlésekre. Ebből az alkalomból volt az MSZP Soproni Szervezete vendége Lendvai Ildikó frakcióvezető, aki néhány aktuálpolitikai kérdésről tájékoztatta a soproni média képviselőit a soproni MSZP-székházban.
    A sajtótájékoztatón résztvett Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő és Kalmár István, elnökségi tag, alpolgármester.

Kránitz László országgyűlési képviselő, Lendvay Ildikó MSZP frakcióvezető, alelnök, Kalmár István alpolgármester, elnökségi tag
a sajtótájékoztatón

    Lendvai Ildikó tájékoztatójában egyrészt frakcióvezetői, másrészt MSZP alelnöki minőségében szólt a parlamenti, illetve a kormányzati munka elkövetkező időszakbeli feladatairól, valamint az MSZP-kongresszusi előkészületeiről.
    Kijelentetette: A frakció is legfontosabb feladatának a kedden meghirdetett Európa-terv megvalósítását látja. Az Európa-tervet a nemzeti felkészülés programja, az önérzetes és versenyképes csatlakozás terve, amely három fő elemre épül.
    Egyrészt folytatni kívánja Medgyessy Péter miniszterelnök és kormánya célkitűzéseit: a jóléti rendszerváltás, a társadalmi és területi különbségek csökkentésének irányába; e tekintetben az Európa-terv folytatása a két száznapos programnak, és a másodszor is elfogadott szociális törvénynek.
    A frakcióvezető kifejtette: tervezik a szeptember 1-től már több mint hétszázezer gyereknek ingyenesen járó tankönyvjuttatást, amely szerint az egyedülálló szülők gyerekei, a három, vagy többgyerekes családban nevelkedő gyerekek, a kisebb jövedelmű, gyerekvédelmi támogatásban részesülő családok gyerekei, illetve a beteg és fogyatékos gyerekek ingyen tankönyvet kapnak. A különbségek csökkentését szolgálja az elkülönített költségvetési keret, amely a hátrányos helyzetű megyék és kistérségek támogatására szolgál, az informatikához való hozzáférés bővítése, a márciustól – az adott vállalatokkal való megállapodás alapján –csökkenthető Internet-használat díját.
    Az Európa- terv második eleme egy – elsősorban a munkahely teremtése érdekében megvalósuló – gazdaság-élénkítő program, amellyel kapcsolatosan a politikus asszony arra is kitért, hogy a kormány most állt elő részletesen az infrastruktúrális beruházások tervével: annak meghatározásával, hogy a kormányzati ciklusban hova milyen autópálya, autóút épül.
    Ez utóbbiak révén munkahely teremtő beruházások kerülnek a hátrányos helyzetű régiókba is.
    A gazdaság élénkítését szolgálja az az új 150 milliárdos hitelkeret is, amely képes a magyar vállalkozókon segíteni; hangsúlyozta: az első számítások szerint ez a hitelprogram 30-40000 új munkahely létrehozását teszi lehetővé.
    Az Európa-terv harmadik eleme a nemzeti hagyomány összegyűjtése és megmutatása, a magyarság tehetségben, kultúrában, tudományban, tapasztalatban fölhalmozott javainak bemutatása és elérhetővé tétele.
    Ez utóbbit szolgálja a részletes iskolafejlesztési program, új kulturális intézmények létrehozásának terve, és az ingyenes múzeumlátogatás jövő évtől való bevezetése. A kormány tudatosan a kulturális folytonosság programját szeretné megvalósítani, úgy, hogy felvették a tervbe az előző kormány folytatandó és jó kulturális terveit is: bővítik a Millenáris központot befejezik a Modern Művészeti Múzeum építését.

    Lendvai Ildikó hangsúlyozta: Azt szeretnék, ha minden városnak, településnek megvolna a saját Európa terve.

    Az MSZP a kongresszusi előkészületeiről szólva elmondta: A hónap végéig lezárulnak megyei szinten is a tisztújítások; az országos tisztújítás előkészítésével és a dokumentumok megvitatásával elkezdődik a kongresszusra való konkrét felkészülési szakasz.

    A párt két szempontból is új önmeghatározásra kap esélyt. Ez a kongresszus az első, amit már kormánypárti gyakorlatot szerezve folytatnak le, most kell meghatározni milyen javallatokat intéz a kongresszus a kormánynak, mit vár a kormánytól a ciklus végéig és hogyan próbálja ezt a munkát elősegíteni. Ugyanakkor a kongresszus egy dokumentumot készül elfogadni, amelyben az ország számára kínált program fő irányait, az ebben a kormányzati ciklusban megvalósítandó célokat foglalja össze. Többek között javasolni fogja a kormánynak, hogy a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés és a költségvetési fegyelem keretei között folytassa tovább a jóléti intézkedéseket, az esélyteremtést és az egészségügy reformját.
    Új önmeghatározási lehetőséget jelent ez a kongresszus a pártnak, abból a szempontból is, hogy rövidesen a Magyar Szocialista Párt és annak képviselői az Európai Szocialista Párt részei lesznek. Ez nemcsak szorosabb kapcsolatot jelent az európai pártokkal, hanem részvételi lehetőséget egy új közös gondolkodásban.
    Az európai baloldali pártok keresik a XXI. századi útját annak, hogy hogyan tudják a hagyományos baloldali értékeiket – az esélyegyenlőséget és a szolidaritás értékét – az új körülmények, a globalizáció viszonyai között megvalósítani.
    - Nincsenek kész válaszok - mondta a frakcióvezető – az európai szociáldemokrata pártok sem értenek egyet mindenben. Ezen a kongresszuson mód nyílik arra, hogy az MSZP elinduljon egy olyan szerkezet felé, amely módot ad a közös gondolkozásra, amelyben a szocialista párt holdudvarában kutatóbázisok, szellemi műhelyek programkészítő csoportok, képzési intézmények dolgoznak majd.
    Az eddigi helyi választások azt mutatják, hogy az MSZP tovább fiatalodik, és több a nő is az újraválasztott vezetőségekben ami számára külön öröm. A politikus asszony reméli, hogy ez a tendencia folytatódik az országos tisztújításban is.

    Kalmár István alpolgármester mindezekhez hozzáfűzte, hogy a jóléti rendszerváltást helyi szinten a szocialista városvezetés megvalósította. Kiemelte, hogy a decemberi közgyűlésen a díjtételek emelése során minden esetben a legalacsonyabb díjemelést hagyta jóvá a szocialista önkormányzat
- Az 50 százalékos átlagos béremelés Sopronban is megtörtént, és kifizetésre kerül valamennyi közalkalmazottnak - szögezte le, majd arra is kitért, hogy az önkormányzati választások idején meghirdetett program megvalósításához hozzákezdtek, aminek eredményeképpen a jövő év folyamán átadásra kerül 69 szociális bérlakás.     Ezt a tényt – a fideszes vádak ellenére – létező bizonyítéknak nevezte az alpolgármester: a Széchenyi terv létezik, és jó célokra hasznosítja azt az önkormányzat.
    Kalmár István szólt a márciusban induló stadion-rekonstrukcióról, amely révén ez év végére egy európai színvonalú stadionnal lesz gazdagabb a város.
    Az egy évvel ezelőtt Orbán Viktor és a Fidesz kormány által a városnak adományozott hűségkútra szánt összeget a jelenlegi városvezetés kiegészítette, azt a duplájára emelte, azért, hogy a kút körüli tér és azzal együtt a belváros megszépítése is lendületet kapjon.
    Kalmár István arról is szólt, hogy a város is megkezdte a felkészülést az uniós csatlakozásra; februárban és márciusban komoly programokat terveznek.
    Kránitz László megemlítette, hogy március 31-én az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány segítségével a Roadshow érkezik Sopronba.

    Kérdésekre válaszolva Lendvai Ildikó kifejtette:
    Az Európa terv a három éves kormányzás programelemeiből áll össze.
    Egyrészt az idei vállalások elsősorban hitelekből állnak: a vállalkozóknak történő hitelkeret megnyitásából, illetve a kis- és középvállalkozóknak egy külön keret is a rendelkezésükre áll, úgy, hogy mindez belefér a kormány által vállalható hitelgarancia keretbe. Másodsorban a terv finanszírozásának eleme az idei költségvetésben meghatározott keretösszegek felhasználása, területfejlesztés, ingyenes tankönyv támogatás, harmadsorban pedig a 2004, 2005, 2006-os költségvetés része lesz, elsősorban az autópálya autóút építésekre vonatkozóan.
    További, az iskolabezárásokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó leszögezte, hogy az 50%-os béremelés miatt egy iskolát sem lehet bezárni.
- Mit tehetnek hozzá a női politikusok az országos politikához? - kérdésre a frakcióvezető röviden válaszolt: Csak jót. Majd hozzátette: Az a válasz, hogy a nők kompromisszumkészsége békésebbé teheti a politikai hangulatot, csak féligazság. Nőben és férfiban is vannak keményebben, vagy engedékenyebben fogalmazók.
    A nők olyan társadalmi és élettapasztalataik miatt fontosak, amelyek női mivoltukból adódnak. Azért jó, hogy a parlament különböző foglakozású korú és nemű emberekből áll, mert mindenki más-más tapasztalatot és ismeretanyagot hoz magával a közös parlamenti munkához - mondta Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője.
T.É.