CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2003. február 14., péntek 21:23


Elpusztult az első klónozott.


    A tudósok 1999-ben észlelték, hogy Dolly szervezetének sejtjei a természetesen nemzett egyedek sejtjeinél gyorsabban öregszenek. Ez óvatosságra intette a kutatókat a klónozás távlatainak megítélésében, egyben további kérdéseket hagyott nyitva, számos más állatklónozási kísérlet is kudarcba fulladt.

    A klónozási kísérletek során több esetben deformálódott magzatok alakultak ki, vagy a születendő egyedek abnormális méretű szervekkel jöttek világra. Más klónozott egyedek halva születtek, megint mások napokkal világra jöttük után pusztultak el, miután néhány napig rendellenesen növekedtek.

    A világ első klónozott emlősét, Dolly birkát a tudósok kénytelenek voltak elaltatni, mivel gyógyíthatatlan, előrehaladott tüdőbetegségben szenvedett - közölte pénteken a Dolly klónozását végrehajtó skót Roslin Intézet.
 

    Ugyancsak elpusztult, egy, a dél-ausztráliai Adelaide kutatóközpontjában a Matilda névre hallgató klónozott juh a múlt hét végén.  A tudósok a boncolás során sem tudták kideríteni, mi okozta a 2000 áprilisában született állat halálát.
    A kutatók annál is inkább rejtélyesnek tartják az esetet, mivel a múlt hét szombatján lefolytatott vizsgálatokon azt állapították meg, hogy az állat tökéletes egészségi állapotban volt.



Nagy Árpád <narpad@sopron.hu>