CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Regionális TV hírek

2003. február 15., szombat 14:43


Aktuális hirek

Leépítés - Székesfehérvár
270 dolgozó elbocsátását tervezi az Ikarus Busz Rt. székesfehérvári gyárából. A társaság ezt a külföldi és hazai megrendelések folyamatos visszaesésével indokolta. Az Ikarus döntését nagy mértékben befolyásolta, hogy az igényelt munka-helymegőrző támogatásnak csak a töredékét kapták meg. A társaság - a Fejér Megyei Munkaügyi Központ-nak tett bejelentése szerint - február 20-ára kezdemé-nyezett tárgyalást az érdekképviseletekkel.

Demonstráció - Győr
Közel félezren tüntettek Győrben a városvezetés által 2003-ra meghirdetett intézmény-racionalizációs program ellen. A demonstrálók - akik szerint elkerülhetőek lennének az iskolabezárások - később adják át petíciójukat és a tüntetésen összegyűjtött aláírásokat Balogh József polgármes-ternek.

Hitelfelvétel - Győr-Moson-Sopron megye
Minden lehetséges pluszbevételt és takarékossági intézkedést figyelembe véve is 170 millió forintos hiánnyal kell számolnia idén a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésnek. Az önkormányzat várhatóan hitelfelvétellel pótolja majd 2003-as költségvetését, melyet március 14-én fogadnak el a képviselők.

Új választás - Sopronhorpács
Lemondott Sopronhorpács polgármestere. A 800 lelket számláló községben a többség értetlenül áll a történtek előtt. Az október helyhatósági választásokon a horpácsiak 90 %-a szavazott bizalmat Friderics Tibornak. A falu első embere, akit tehát alig négy hónapja választottak meg, nem kívánta nyilvánosság elé tárni döntésének okát, amelyet így csupán találgathatnak a helybeliek. A képviselők előtt azzal indokolta lépését, hogy nem tudott együttműködni a testület egyes tagjaival. A polgármesteri teendőket ideiglenesen ellátó Talabér Jenő alpolgármester úgy véli, Friderics pozitívan állt a teendőkhöz, ám talán túl nagy volt számára a feladat. A megüresedett hely betöltésére a községben idő-közi választást kell kiírni. A törvény szerint június végén, július elején választhatnak új polgármestert Sopronhorpácson.

Új vezetés - Balaton
Rendkívüli közgyűlést tartott a Balatontourist Rt. vezetése. A társaság részvényeinek döntő többségét a Veszprém megyei Önkormányzat birtokolja, ezért először a korábbi vezetést kellett leváltani a képviselők összeférhetetlen-sége miatt. Az új 7 tagú igazgatóság és a 3 tagú felügyelőbizottság 2007 márciusának végéig kapott mandátumot. A társaság számos északi parti ingatlannal rendelkezik, így az Rt. évek óta folyamatosan sikeresen működik.

Elmaradta vásárlók - Sopron
Szinte teljesen elmaradtak az osztrák vevők a Soproni Vásárcsarnokból. Az elmúlt év forgalmához viszonyítva ötven százalékkal csökkent a vásárlóerő, amelynek következtében több árus abba is hagyta az árusítást.

Felmérés - Balaton
Az országos átlag alatt van az Európai Unióhoz való csatlakozási szándék a Balatonnál - derül ki a Balatoni Integrációs Kht. Társadalomtudományi Kutatócsoport-jának nyári felméréséből. Szociológusok szerint az üdülőkörzetben többen attól tartanak, hogy csatlakozásunk után nő majd a bűnözés és a korrupció.

Bécs-Budapest tárlat - Bécs
1873, a bécsi világkiállítás óta nem volt olyan átfogó magyar tárlat az osztrák fővárosban, mint ami vasárnap a Harrach-palotában nyitotta meg kapuit. A „ Budapest és Bécs - a historizmustól az avantgardig „ címet viselő tárlat 2000 négyzetméteren, több mint 600 műalkotáson keresztül mutatja be a két főváros századfordulós művészetét.

Javuló körülmények - Lesencetomaj
Javulnak a pszichiátriai betegek életkörülményei Lesencetomajon. A Veszprém Megyei Önkormányzat által fenntartott Fogyatékosok Otthonában a Szent Vitus Halmozottan Sérültekért Alapítvány támogatásával épül lakóotthon.

Megújult honlap - Vasszécsény
A szombathelyi önkormányzat informatikusai újították meg Vasszécsény honlapját.
Vas megye 40 településének mára elavultak az internetes oldalai. Most Vasszécsény weboldalának mintájára újítják meg a többi  oldalt is. Ezt a honlapot olyan menüredszerrel látták el a szakemberek, amely könnyebben kezelhető, sokkal dinamikusabb, mint elődje volt. Az adatokat az önkormányzat mellett társadalmi szervezetek is gyűjtötték. A későbbi frissítést már elkülönített forrásból oldja meg a település vezetése. Vasszécsény honlapján mától a helyi hírek mellett, gazdasági infromációkat is találhatnak azok, akik ráklikkelnek a www.vasszécsény.hu oldalra.

Osztrákok viszik a kóbor ebeket - Sorpon
Osztrák állatvédők szállítják el a soproni gyepmesteri telepre befogott kóbor kutyákat. Az elmúlt évben 350 állat került a sintértelepre. Nagy Dénes gyepmes-tertől megtudtuk: két hétig tartják itt az állatokat, azután megpróbálnak gazdát keresni az ebeknek. Sopronban nincs állatmenhely. A Városüzemeltetési Kft. vezetője, Major Árpád szerint a város költségvetési helyzete nem teszi lehetővé, hogy a közeljövőben sikerül pluszforrást találni egy állatmenhely létesítésére. Néhány évvel ezelőtt ugyan egy kft. elvégezte volna a beruházást, ám a fenntartásához nem kaptak anyagi támogatást a várostól. Így a Sopron határában lévő Harkai úti telepen elhelyezett négylábúak számára jobb híján maradnak a silány ketrecek, amelyekben az osztrák segítséget várják.

A nászéjszakák bora - Somló
Régi hagomány, hogy a veszprém megyei Somlói borvidéken termő italt a nászéjszakák boraként emlegetik. Manapság a szakemberek is lehetőséget látnak ebben a védjegyben, ezért azt is meghatározták, milyen jellegű bort termelhetnek ezzel a névvel a gazdák.