CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. február 20., csütörtök 11:56


Velence


A tavaszi napéjegyen...

Velence


Ahogyan én "imponáltam" annak idején saját magamnak (miután Anya megtanította nekem), hogy hibátlanul tudom, mikor is van húsvét a pontos meghatározás szerint - ugyanúgy "ismétli át" időnként kisebbik gyermekem is a regulát, mert olyan tetszetős, elegáns számára is, hogy ennek ilyen komoly, az egész Univerzumra kitekintő szabálya van.

A tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap.

Ekkor van húsvét. Minden évben máskor, nyilvánvalóan. Megelőzi a böjti időszak, annak is nyitó ünnepe, a Hamvazószerda, mely idén március ötödikén lesz. Ez most már egészen közel van. Holnap, 21-én, pénteken is, jövő pénteken, február utolsó napján is nem kevesen indulnak útnak, "szervezésben" vagy egyénileg Olaszországba, közelebbről Velencébe, hogy a két legmozgalmasabb hétvége egyikén részt vegyenek az ottani fergeteges jó hangulatban, hogy az "igazi" farsangot átélhessék! (Tudjuk, Dél-Amerikában micsoda esemény a Karnevál...) Európában A Velencei Karnevál "a" karnevál.

Velence tehát korántsem a szerelmesek városa, amellett, hogy kétségtelenül a lagúnák városa. Közülünk, magyarok közül sokak számára "Szerb Antal városa" is, hiszen az Utas és holdvilág című regény nem kevesekben hagyott kitörölhetetlen hangulati lenyomatot, s emelte e különleges olasz várost kiemelt helyre lelkünkben.

"Így került a sikátorok közé.

Egészen szűk utcák ágaztak egészen szűk utcákba, és amerre ment, ezek az utcák mindegyre szűkebbek és sötétebbek lettek. Ha kinyújtotta két karját, egyszerre meg tudta érinteni a két szemben levő házsort, a hallgató, nagy ablakos házakat, amelyek mögött, úgy gondolta, titokzatosan intenzív olasz életek szenderegnek. Olyan közel, hogy szinte indiszkréció ezeken az utcákon járni éjszaka.

Mi volt ez a furcsa bűvölet és eksztázis, ami elfogta itt a sikátorok közt, miért érezte úgy magát, mint aki végre hazaérkezett?"

Ha a közeljövőben Önök közül indul valaki Velencébe, aki még nem volt, tehát nincsenek személyes tapasztalatai - akármilyen "szemtelen" vagy illetlen dolognak tűnik is tőlem, hogy a nagymúltú és igazán csodálatos várossal kapcsolatban épp erre hívom fel figyelmüket, de -, nagyon javaslom: nézzenek a lábuk elé, alá, és nem azért, mert konfettirakásba, netán eldobott-összegyűrt üdítős fémdobozba botolhatnak, rúghatnak, sokkal inkább a kutyapiszok miatt és!! a sirályoknak konyhaablakból az utcára vetett nyershús, paradicsom vagy egyéb eleségnek szolgáló hulladék miatt!!!

És még egy, ez már sokkal líraibb javaslat, ötlet, jótanács: kevésbé zajos helyen járván, ha gondolákat látnak kikötve, menjenek közel, és - hallgassák meg a lics-locsot, ami hangon a keskeny "tengerkék" játszadoznak a speciálisan velencei vízi járművek anyagával! És... hagyják, hogy elinduljon gondolatuk, száguldozzon emlékekbe, fantáziákba... engedjék magukat egy kicsit "révülni", ahogyan sámánok szoktak, és ahogyan meditáció kezdetén történik velünk - akármilyen szűknek látszik is az idő, amit Velencében tölthetnek a látnivalók után mászkálva... ajándékozzák meg magukat ezzel a Velence-varázzsal!

Kellemes ott-létet Mindannyiuknak!







A főoldalon a topkép forrása: www.bercudesign.com/venice.html

- gyöngyös -