CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. február 21., péntek 03:55


Sopronvármegye képeslapokon 1896-1945- Vasárnapi Muzsika: A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttesek hangversenye- Teremtő, teremtmény, szépség: fotókiállítás

Hírek, események

Sopronvármegye képeslapokon 1896-1945 A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban mutatták be Göncz József és Bognár Béla szerkesztésében az Edutech Kiadó gondozásában jelent meg a Sopronvármegye képeslapokon 1896-1945 című album. A kiadványt Dr. Kubinszky Mihály mutatta be és ajánlotta a közönségnek.

Bognár Béla, Göncz József, Dr. Kubinszky Mihály és Sass László a könyvbemutatón

Vasárnapi Muzsika: A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttesek hangversenye 2003. február 23-án  17 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttesek hangversenyére kerül sor.
    A műsoron: W. A. Mozart: Esz-dúr kvintett kürtre és vonósokra, K. 407, Régi és mai rézfúvós kamarazene. Közreműködők: Kiss Vidor – kürt, Láng Dávid – hegedű, Gálos István és Kóczán Péter – brácsa, Szolnoki Zsuzsanna – cselló, Boda Gergely és Horváth Tamás – trombita, Prinner Mátyás – harsona, Horváth Vilmos - tuba
    Minden nagy együttes sok kis együttesből tevődik össze. A szimfonikus zenekarok mai felállása egy többszáz éves gyarapodási folyamat eredménye, melynek szinte minden állomása izgalmas darabok alkotására ösztönözte és ösztönzi ma is a zeneszerzőket.
A klasszikus rézfúvós kamaraegyüttes összeállítása: két trombita, egy kürt, egy harsona és egy tuba. Erre a hangszercsoportra a reneszánsz idők óta írnak műveket egészen napjainkig. Ebből a hatalmas irodalomból válogatott egy csokorra valót a soproni zenekar rézfúvós szekciója.
    Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) talán a legnépszerűbb zenei géniusz; 1782-ben kürtre és vonósokra írt kvintettje is remekmű. Az egyedi összeállítású kompozíció magán viseli a két különböző hangszercsalád minden kellemes tulajdonságát. A két család különös házasságából születő zenedarab tartalmas szórakozást ígér minden hallgatónak!
Belépőjegy: 500 Ft  Belépőjegyek a Pro Kultúra Jegyirodában kaphatók: Sopron, Liszt Ferenc utca 1.; Telefon: 517-517
(K.P.)

Teremtő, teremtmény, szépség címmel Andrássy Péter tanár, ny. szaktanácsadó fotókiállítása nyílik 2003. február 26-án, szerdán, 11.45 órakor Győrött a Prohászka ottokár Orsolyita Közoktatási Központban. A kiállítást megnyitja Lánczi Ágnes, a Magyar Rádió Gordiusz Szerkesztőségének munkatársa. A megnyitó után Andrássy Péter tart előadást "Hol a mennyország" címmel?