CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. február 21., péntek 11:29


Az Ikva Rádió hírei


Jövő héten ismét ülésezik Sopron város közgyűlése. Sajtótájékoztatón ismertette Kalmár István és Hruby József alpolgármester a várható témákat, kiemelve a költségvetés-tervezet összeállítását. A tavalyi költségvetés egyötöde nem teljesült. A most elkészült tervezet viszont bár szükséges megszorításokat tartalmaz, bizonytalan összegeket nem. Sopronban az egy lakosra jutó kiadás 33,7 %-kal több, mint más megyei jogú városban. Az egy főre jutó adósság-állomány 6-7-szerese a hasonló városokénak. Üléseznek az önkormányzati bizottságok, hogy véleményezzék a közgyűlés elé kerülő témákat. A Helyi Érdekegyeztető tanács ugyancsak értékel.

A Polgári Összefogás Frakció képviselői fogadóórát tartanak ma 18.00 órától, a szokásos helyszíneken.

Felújításra szorul Sopron jelképe, a Tűztorony. Ám ahhoz, hogy a renoválás napirendre kerüljön meg kell ismerni a több száz éves épület minden paraméterét. Történeti kutatás, építészeti elemzés, az alapok vizsgálata, statikai ellenőrzés egyaránt szükséges ahhoz, hogy a Tűztorony mai állapotáról pontos képet kapjanak a szakemberek. Már elkészültek az előzetes szakértői vélemények a felújításról.

Ismét sportgála lesz február 23-án vasárnap 17.00 órától a Sportcentrumban. A rendezvényen sportcsoportok lépnek majd fel és közreműködnek a Petőfi Színház Színitanodájának nővendékei. Az ünnepi műsor után az Önkormányzat köszönti és jutalmazza azokat a sportolókat, akik 2002-ben eredményesen képviselték városunkat az országos és a nemzetközi versenyeken.

Nyolc kisebb állomáson szűnt meg a forgalmi szolgálat és jegykiadás a Sopron-Győr vasútvonalon. A GYSEV RT ugyanis üzembe helyezte a számítógép-vezérlésű központi forgalom irányító-, és ellenőrző rendszert, amely Sopronból, Csornáról illetve Kapuvárról irányítja a kis állomások forgalmát. Ezzel negyven vasutas munkája vált feleslegessé, akik ezentúl a felsorolt csomópontokban kapnak feladatot.

Az Első Fertő-parti Egészségmegőrző Fesztivált rendezik április 5-én és 6-án Ferőbozon. A kiállítással, vásárral, kulturális programokkal tarkított rendezvény központi témája az egészségmegőrzés. A szakmai előadásokra, amelyek elsősorban a masszázs hatékonyságáról és a homeopátiás kezelésekről szólnak, a belépő 300 Ft, mely tombola sorsjegyként is szolgál. A programban ingyenes egészségfelmérés és masszázsbemutatók is szerepelnek.