CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. február 23., vasárnap 23:19


A horvátországi Intrade férfikórus előadása

Az Intrade horvátországi férfikórus

    A Soproni Horváth Kisebbségi Önkormányzat meghívására Sopronban vendégszerepelt a horvátországi Zadarból érkezett Intrade férfikórus. Vasárnap a Szentlélek templomban tartott horvát nyelvű mise előtt négyszólamú, Dalmáciában honos éneklésmóddal előadott műsorral, majd este a Hungária Serház Étteremben nagy sikerű dalmát esttel mutatkozott be a férfikar.

Különleges és egyedi előadással mutatkozott be az Intrade

    Payrits Ferenc a Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke a vendégkórusról elmondta, hogy a műfajukban a legjobb három együttes közé tartozik az Intrade, amit az is bizonyít, hogy a tavaly ők nyerték meg a zadari fesztivált; mindenképpen kuriózumnak számít a horvát együttes soproni bemutatkozása: "Sopronban ilyet még ember nem hallott" - minősítette az előadást az elnök.

Payrits Ferenc a Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke

    A kisebbségi önkormányzat megalakulása óta ez az első nagyobb szabású rendezvénye a soproni horvát közösségnek. Az elnök arról is beszámolt, hogy közel 300-350 horvát él Sopronban, akiknek több hete már, hogy minden hónap utolsó vasárnapján horvát misét tartanak a Szentlélek templomban, amelyek többeknek kedves, gyakran gyermekkori emlékeiket is felidézik.
    Payrits Ferenc arról is szólt, hogy ugyan voltak már meghívott vendégeik – például a kópházi vegyeskar is fellépett már a templomban – , de miután sajnálatos módon négy hónapig nem kaptak helyiséget, ezért eddig kevésbé tudtak érdemi munkát kifejteni.

Minden hónap utolsó vasárnapján  a Szent Lélek templomban 15.30 órakor horvát nyelvű misére várják a híveket

    Azt tervezik, hogy két-háromhavonta egy-egy kórust mindenképpen meghívnak, mert úgy érzékelik, hogy ezzel örömet szereznek az embereknek.
    A jövőben a horvátországiak mellett magyar együtteseket is szeretnének meghívni a soproni horvát közösségbe, és természetesen a környező falvak együtteseivel is szorosabb kapcsolatok kialakítására törekednek. A népes burgenlandi horvát közösséggel is jó kapcsolatokat ápolnak a soproniak. Payrits Ferenc, aki az előző ciklusban a kópházi kisebbségi önkormányzat képviselője volt, jelenleg a kópházi kulturális egyesületben is tisztséget tölt be; nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a nagy létszámú gradistyei horvát közösséggel, és remélik, hogy ők, akik itt szórványnak számítanak, az Európai Unióba való belépést követően még akadálytalanabb kapcsolatot tudnak majd ápolni a határon túli horvát közösségekkel.

-toth-