CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. február 24., hétfő 22:31


Éves szinten közel 15,6 millió forint

Módosító indítvány egy jobb egészségügyért

Módosító indítvány egy jobb egészségügyért

- Magas színvonalú, sürgõsségi ügyeleti orvosi ellátást szeretnénk biztosítani a soproni lakosságnak – jelentette ki sajtótájékoztatóján Dr. Molnár Ágnes önkormányzati képviselõ (Polgári Összefogás), az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke. A bizottság legutóbbi ülésén az összevont háziorvosi ügyelet megszervezésében, szabályozásában hoztak határozatot. Elõzetes egyeztetõ megbeszélések során világossá vált, hogy sem a felnõtteket ellátó háziorvosok, sem a gyermekgyógyászok, sem az orvosi kamara nem tud mindannyiuk számára elfogadható közös álláspontot képviselni a szabályozó Egészségügyi és Szociális Bizottság felé. 

    Az Egészségügyi Bizottság joga és kötelezettsége az összevont háziorvosi rendszer szabályozása abból a célból, hogy a soproniak minél jobb ellátást kapjanak. A háziorvosok számára pedig jogszabályban és az önkormányzattal kötött szerzõdésben is leírt kötelezettség az ügyeleti szolgálatban való részvétel.
    A legutóbbi bizottsági ülésen három határozati javaslat került megtárgyalásra, melyek közül a bizottság tagjai azt a javaslatot választották, mely minden érintett és érdekelt számára a legjobb eredményt ígérte. Ez a rendszer a jelenlegi személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek mellett hatékonyan tud mûködni. Erre a pénzügyi fedezetet az egészségügyi biztosító /OEP/ adja.

    - Ahhoz, hogy ennél fejlettebb infrastruktúrát és még magasabb színvonalú egészségügyi ellátást biztosíthassunk, a jelentkezõ többlet költségeket önkormányzatunknak kell vállalnia.
    Ez esetben két önálló ügyeleti rendszert tudnánk kialakítani, külön a felnõtt és külön a gyermek betegek számára. Ebben a kérdésben indítványt adok be a 2003. évi önkormányzati költségvetési rendelet tervezetének módosítására. – nyilatkozta Dr. Molnár Ágnes. Indítványommal azt szeretném felvetni a képviselõ testületnek, hogy módosítsa az egészségügyi költségvetést. A módosítás éves szinten közel 15,6 millió forint lenne, amely tartalmazza azon személyi költségeket, járulékokat, dologi kiadásokat, amelyek segítségével, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg is meglevõ finanszírozási keretével megfelelõ módon tudnánk a szükséges kiadásokat fedezni.

B. B.

Kapcsolódó cikk:
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyûlése - Meghívó - Napirendi pontok