CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. március 05., szerda 00:24


A kábítószerfogyasztásról - Topolánszky Ákos helyettes államtitkár a soproni Kálvin Körben

A kábítószerfogyasztásról - Topolánszky Ákos helyettes államtitkár a soproni Kálvin Körben

    A Soproni Kálvin Kör rendezésében Topolánszky Ákos, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára A drog, mint provokáció: veszélyek és esélyek a kábítószerfogyasztásban című előadását bibliai példával kezdte.
    Majd a kettős egy trendet mutató adatok hosszú sorával próbálta a jelen kábítószer-helyzetét felvázolni. Egyrészt a demokratikus társadalmi folyamatok nem kívánt hordalékaként jelent meg Magyarországon is a kábítószer, másrészt az addigi relatív alacsony szintről "látványos"-nak tűnhetett a kábítószerfogyasztás rendszerváltozás utáni megugrása.

    Topolánszky Ákos – aki egyébként református lelkészként is több mint 25 évet töltött el kábítószerfüggők között – a számadatokra hivatkozva állítja, hogy a riadóztató adatok ellenére Magyarország kábítószer-érintettsége alulmarad a nyugat-, valamint kelet-európai adatokhoz képest.
    A Nemzetstratégiai Program társadalmi egyetértésen alapuló, több mint ezer civil szervezet együttműködésével készített konszenzuális startégiai anyag, amelynek megvalósításához "tíz milliós létszámú összjátékra van szükség" - fejtette ki az államtitkár-helyettes.
    A mindenkit egyformán fenyegető kábítószerügyet pedig, nem központilag lehet a leghatékonyabban kezelni. Az állam későn, költségesen, alacsony hatékonysággal tud fellépni: a problémát az ahhoz helyileg legközelebb álló – a család – tudná a legjobban, leghatékonyabban megoldani, amely mellett fontosak a kis és nagyobb közösségek egyaránt.
    Természetesen a probléma azért ennél sokkal összetettebb.
    A prevenció, a terápia legfontosabb kérdései mellett szó esett az utóbbi időszak, viharokat kavart Btk.-módosításról, amelynek ezúttal a helyettes-államtitkárban egy olyan védőjére akadt a hallgatóság, aki érvekkel, és magyarázatokkal is alátámasztotta azt az állítását, hogy a drog-törvény módosítása sokkal kismértékűbb a körülötte lezajlott vitánál, hangsúlyozva azt, hogy jelenleg még mindig a magyarországi a legszigorúbb az európai drog-törvények közül, kiemelve azt a tényt, hogy a módosított drog-törvény, a dílerekre vonatkozó szabályozása nem változott.
    A teltházas rendezvényen jelen volt több soproni, a területen dolgozó szakember; többek között Dr. Payer Erzsébet pszichiáter, aki a drog-kérdés soproni vonatkozásairól szólva az ambulanciák, rehabilitációs intézmények, kezelési tanácsadók fenntartása, működtetése a jelen önkormányzati költségvetési helyzetben bizonytalan, sőt kilátástalan helyzetére mutatott rá.
    A helyettes államtitkár egyértelműen kijelentette: Ígéri, ha a szakmai protokoll-feltételek adottak, akkor " lesz pénz" a soproni drogambulanciára.
    Egyébként a középfokú oktatási intézményeknek szánt 280 millió forintos összeget "a problémára való érzéketlenség" miatt nem tudták szétosztani, annak ellenére hogy – amint azt a helyettes államtitkár állította – minden középfokú oktatási intézmény, általános iskola. KEF értesült a pályázati lehetőségről.
    Kérdésre válaszolva Topolánszky Ákos arról is szólt, hogy a prevenciós normatíva létrehozását, a már említett probléma-érzéketlenség mellett a szolgáltatók hiánya is megakadályozta.
    A több mint húszezer prevenciós szolgáltatót igénylő, évi 6-7 millió prevenciós alkalmat jelenleg a Magyarországon közel ezer felkészült szolgáltatónak kellene megtartania, akik nem tudnak országos rendszerként működni.
    Topolánszky Ákos előadását dr. Amberger Erzsébet, Sopron város tisztifőorvosa vezette, akinek bevezetőben elhangzott szavai megfontolásra érdemesek. A tisztifőorvos asszony szólt arról, hogy csillapíthatatlan, elviselhetetlen fájdalmak enyhítésére a társadalom által drogként számontartott szerekből, szükség esetén orvos is írhat fel.
- Gondolkozzunk el azon, hogy mi okozhatja a mai fiataloknak azt a csillapíthatatlan és elviselhetetlen fájdalmát, ami miatt egyre többen nyúlnak kábítószerekhez?
 

T.É.