CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. március 05., szerda 19:11


“Az egészségügyet vigyük a beteghez és ne fordítva”- Egészségvédelmi félórák a Lábas-házban

“Az egészségügyet vigyük a beteghez és ne fordítva”- Egészségvédelmi félórák a Lábas-házban

    Medicina Pannonica, a római kori Hygienia és orvoslás címmel, február 23-án kiállítás nyílt az Orsolya téri Lábas-házban. A tárlat ideje alatt a Scarbantia Társaság és a Soproni Múzeum szervezésében március 4-től egészségvédelmi félórákra kerül sor a kiállítás helyszínén.
    Az aktuális egészségvédelmi tájékoztatók, olyan témákat boncolgatnak, amelyek segítségére lehetnek a soproni lakosságnak – mondta Dr. Gömöri János, a társaság elnöke, aki hozzátette, hogy féltucatnyi előadást terveznek: az egészség, egészséges életmód témában elhangzó beszélgetést.


Dr. Gömöri János és Dr. Horváth Zoltán

    Bevezető előadásként Dr. Horváth Zoltán kórházi főorvos, az Egészségügyi Alapellátás igazgatója a város egészségügyi alapellátásáról tartott tájékoztatót.
    A főorvos a Medicina Pannonica tárlatra utalva kezdte előadását: Csodálatos összképet varázsol elénk e tárlat – mondta. A kiállítás minden darabja azt a történelmi múltat idézi elénk, amelynek az orvoslásban használatos darabjai megdöbbentőek és egyben példaértékűek lehetnek a mai ember számára. Hihetetlen látni mit eredményezett emberi szükséglet és a kutatás. A tárlat kiválóan tükrözi az akkori világ higiéniai problémáit, azokat, amelyek közül több,sajnos, a mai napig fellelhető a mindennapi életben: a szemétszállítás, a tisztálkodás stb.

    Áttérve a jelenre, az előadó elemezte az egészségügy mai helyzetét. A mostanság használatos szintetikus gyógyszereknek sokkal több mellékhatása van, mint a régi időkben, ráadásul a jelen gazdasági helyzetben folyamatosan drágulnak is. A betegek több mint 70 százaléka felhalmozza gyógyszereinek többségét.
    Egy felmérés során kiderült, hogy a gyógyulásra váró embereknél több kilónyi lejárt gyógyszer található. Célunk az, hogy megszüntessük az ilyen jellegű problémákat, amelyek még többet okozhatnak: lejárt gyógyszerek szedése ártalmas, felhalmozása költséges, illetve azáltal nem jut más betegnek.
    A főorvos sajnálattal említette meg, hogy véleménye szerint Sopronban "egészségügy helyett betegségügy uralkodik". A jelen egészségügyi rendszer megváltoztatására kell törekedni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy felméréseket kell készíteni a városban fellelhető betegségekről, hogy azok minél hamarabb elkerülhetők, illetve gyógyíthatók legyenek.
    Az félórás előadás végén, a Dr. Horváth Zoltán válaszolt az érdeklődők kérdéseire is, amelyek többségében a ma aktuális ügyeleti rendszert taglalták.

    A  egészségvédelmi félórák sorozata folytatódik. További, tervezett előadások:
    A természet patikája, gyógynövények, A gyógymasszázs regeneráló és egészségvédő hatásai, Táplálkozás és egészség, A bor, mint gyógyszer.

b.boti
 

Kapcsolódó cikk:

Egészségügyi ko(ó)rtörténet