Hoventa Regional - A hidegkonyha 'művészei'
Hoventa Regional - A hidegkonyhai
"művészei"
Aszalt szilvával töltött szalonkapástétom vörösboros
áfonyával, libamájjal töltött szarvas vörösboros áfonyával, őzgerinc angolosan
hollandi mártással, főtt füdtölt libamell salátacsokorral, kőbányaszelet
vadrizssel, sült zöldséggel, eperdzsemes piskótakapu, eperöntettel...és
ez csak a kezdet.
Étvágygerjesztő és egyben esztétikai élményt
adó "tárlat" nyílt – néhány órára – a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális
Központban rendezett Hoventa szakvásáron.
A Hoventa Regional szakmai kiállítás második napján
az Arcus Soproni Szakácsklub szervezésében rendezték meg – a minden túlzás
nélkül művészeti alkotásokat eredményező – hidegkonyhai versenyt.
Huszonkét szakember vett részt a rangos megmérettetésben. Tizenöt kiállító
– 13 soproni, egy budapesti és egy burgenlandi – alkotásait bírálta a zsűri,
amelynek a győri és a burgenlandi tagján kívül, a Sopronban közismert Baján
László Venesz-díjas szakács is tagja volt. A versenyzőknek háromfogásos
menüt kellett összeállítanuik – 500 forintos költséggel. A zsűri jónak
ítélte a verseny színvonalát, amelyen a szakma igazán "nagyjai" nem indultak,
azért, hogy a fiatal nemzedék is kibontakoztathassa tehetségét.
A Hoventa Regionalon ez volt az első ilyen jellegű
megmérettetés - mondta Gálos István a Hotel Sopron mesterszakácsa, szintén
több nemzetközi és hazai rangos díj birtokosa, aki arról is beszélt, hogy
az 1996-ban alakult Arcus Soproni Szakácsklub egy igazi szakmai egyesület,
ahol a tagok egymás között megvitatják tapasztalataikat, felhívják egymás
figyelmét az újdonságokra, trendekre, sőt, – bevallotta – egymástól fogásokat,
technikákat is ellesnek. Egy olyan vérbeli szakmai közösségről van szó,
amelynek tagjai annak ellenére, hogy egyenként akár konkurensnek számító
étteremnél is dolgozhatnak, mégis a szakácsklubon belül a szakmaiság révén
egymással igen jó kapcsolatokat ápolnak.
|
Gálos István (Hotel Sopron)
|
A Hoventa Regional soproni versenyén kiállított hidegtálak
készítésének kulisszatitkaiból is megtudtunk annyit, hogy manapság az alapanyagok
igen széles kínálata adott és könnyen beszerezhető; a tál-kreációk elkészítését
esetenként hosszas tervező-munka is megelőzheti, így elkészítésük akár
több napot is igénybe vehet.
Jövőre melegkonyhás stúdióval szeretnének jelen
lenni a Hoventa kiállításon az Arcus Soproni Szakácsklub tagjai. Ez gyakorlatilag
azt jelenti, hogy adott alapanyagból, adott időre a vendég előtt kell elkészíteni
azokat a fogásokat, amelyeknek még további, a zsűri által ellenőrzött feltételeknek
is meg kell feleniük.
A hidegkonyhai verseny alkotásait végignézve a "kiállításlátogató"
sajnálja, hogy az igen tetszetős alkotásokat – az érvényes előírások értelmében
– bizony, a versenyt követően kidobják.
Az idei verseny résztvevői voltak: Kovács Róbert, Horváth
Zsolt (Hotel Sopron), Fekete Róbert, Rosta Szabolcs (Arcus Étterem), Fekete
Gyula, Oláh Ferenc, Vislóczki Mihály, Ferkis Zsolt (Hungária Serház), Szántó
András, Szalai Szabolcs (Soproni Idegenforgalmi Kereskedelmi és Vendéglátóipari
Szakképző Iskola), Rákóczi László, Tóth Tamás (Perkovátz Ház Étterem),
Hegedűs László (Rosengarten étterem), Dominek Csaba, Árki Tamás, Baumli
József (Tornácos Vendéglő), Berki Károly, Kozma Gábor (Lila tehén Étterem),
Váradi Károly (Szidónia Kastélyszálló), Liptai Zoltán (egyéni induló) és
Z-Hotel Rust.
A díjazottak: első helyzést Rosta Szabolcs (Arcus Étterem) ért el, második
helyezést azonos pontszámmal kettőt osztottak ki, amelyeket Kovács Róbert és Horváth
Zsolt (Hotel Sopron), valamint Liptai Zoltán (egyéni induló)vettek át.A harmadik
helyezett Kovács Zoltán (Arcus Étterem) lett.
Jövőre tehát, várjuk a folytatást!
-té-
Kapcsolódó cikk:
Vendéglátóipari
szakkiállítás (nem csak) a gasztronómiát kedvelőknek
|