CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. március 06., csütörtök 23:49


Hoventa Regional - A hidegkonyha 'művészei'

    Hoventa Regional - A hidegkonyhai "művészei"

    Aszalt szilvával töltött szalonkapástétom vörösboros áfonyával, libamájjal töltött szarvas vörösboros áfonyával, őzgerinc angolosan hollandi mártással, főtt füdtölt libamell salátacsokorral, kőbányaszelet vadrizssel, sült zöldséggel, eperdzsemes piskótakapu, eperöntettel...és ez csak a kezdet.
    Étvágygerjesztő és egyben esztétikai élményt adó "tárlat" nyílt – néhány órára – a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban rendezett Hoventa szakvásáron.

    A Hoventa Regional szakmai kiállítás második napján az Arcus Soproni Szakácsklub szervezésében rendezték meg – a minden túlzás nélkül művészeti alkotásokat eredményező – hidegkonyhai versenyt.
Huszonkét szakember vett részt a rangos megmérettetésben. Tizenöt kiállító – 13 soproni, egy budapesti és egy burgenlandi – alkotásait bírálta a zsűri, amelynek a győri és a burgenlandi tagján kívül, a Sopronban közismert Baján László Venesz-díjas szakács is tagja volt. A versenyzőknek háromfogásos menüt kellett összeállítanuik – 500 forintos költséggel. A zsűri jónak ítélte a verseny színvonalát, amelyen a szakma igazán "nagyjai" nem indultak, azért, hogy a fiatal nemzedék is kibontakoztathassa tehetségét.
 

    A Hoventa Regionalon ez volt az első ilyen jellegű megmérettetés - mondta Gálos István a Hotel Sopron mesterszakácsa, szintén több nemzetközi és hazai rangos díj birtokosa, aki arról is beszélt, hogy az 1996-ban alakult Arcus Soproni Szakácsklub egy igazi szakmai egyesület, ahol a tagok egymás között megvitatják tapasztalataikat, felhívják egymás figyelmét az újdonságokra, trendekre, sőt, – bevallotta – egymástól fogásokat, technikákat is ellesnek. Egy olyan vérbeli szakmai közösségről van szó, amelynek tagjai annak ellenére, hogy egyenként akár konkurensnek számító étteremnél is dolgozhatnak, mégis a szakácsklubon belül a szakmaiság révén egymással igen jó kapcsolatokat ápolnak.
 

Gálos István (Hotel Sopron)

    A Hoventa Regional soproni versenyén kiállított hidegtálak készítésének kulisszatitkaiból is megtudtunk annyit, hogy manapság az alapanyagok igen széles kínálata adott és könnyen beszerezhető; a tál-kreációk elkészítését esetenként hosszas tervező-munka is megelőzheti, így elkészítésük akár több napot is igénybe vehet.
    Jövőre melegkonyhás stúdióval szeretnének jelen lenni a Hoventa kiállításon az Arcus Soproni Szakácsklub tagjai. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy adott alapanyagból, adott időre a vendég előtt kell elkészíteni azokat a fogásokat, amelyeknek még további, a zsűri által ellenőrzött feltételeknek is meg kell feleniük.
    A hidegkonyhai verseny alkotásait végignézve a "kiállításlátogató" sajnálja, hogy az igen tetszetős alkotásokat – az érvényes előírások értelmében – bizony, a versenyt követően kidobják.

    Az idei verseny résztvevői voltak: Kovács Róbert, Horváth Zsolt (Hotel Sopron), Fekete Róbert, Rosta Szabolcs (Arcus Étterem), Fekete Gyula, Oláh Ferenc, Vislóczki Mihály, Ferkis Zsolt (Hungária Serház), Szántó András, Szalai Szabolcs (Soproni Idegenforgalmi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola), Rákóczi László, Tóth Tamás (Perkovátz Ház Étterem), Hegedűs László (Rosengarten étterem), Dominek Csaba, Árki Tamás, Baumli József (Tornácos Vendéglő), Berki Károly, Kozma Gábor (Lila tehén Étterem), Váradi Károly (Szidónia Kastélyszálló), Liptai Zoltán (egyéni induló) és Z-Hotel Rust.
A díjazottak: első helyzést Rosta Szabolcs (Arcus Étterem) ért el, második helyezést azonos pontszámmal kettőt osztottak ki, amelyeket Kovács Róbert és Horváth Zsolt (Hotel Sopron), valamint Liptai Zoltán (egyéni induló)vettek át.A harmadik helyezett Kovács Zoltán (Arcus Étterem) lett.
    Jövőre tehát, várjuk a folytatást!
 
 

-té-

Kapcsolódó cikk:
Vendéglátóipari szakkiállítás (nem csak) a gasztronómiát kedvelőknek