CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2003. március 07., péntek 23:53


'Ki volt már az EU-ban?' - Átadták Dunakilitin a megye első EU-szobáját

Átadták a megye első EU-szobáját
Dunakiliti, 2003. március 5.
    A Győr-Moson-Sopron megyében működő Európai Információs Pont (EIP) iroda 2002. novemberében négy, Európai Uniós témában – rajzpályázat, esszépályázat, Eu-tanóra, Eu-tanterem, Eu-szeminárium – hirdetett meg pályázatot általános és középiskolák számára.

    A nagyszámú beérkezett pályamunka azt mutatja, hogy már ebben a korban érdeklődnek a gyermekek a napjainkban oly aktuális téma, az uniós csatlakozás iránt.
    A pályázat egyik nyertese Dunakilitin a Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola, ahol az EIP támogatásával “Európa-szobát” alakítottak ki.
    Az ünnepélyes átadáson Sipos Gyöngyi, az intézmény igazgatója “Eu-konform” megfogalmazással kitért a szoba berendezésére, melyet részben saját erőből, részben a Megyei Közoktatási Közalapítvány pályázati támogatásából fedeztek. A helyiségben fellelhető kiadványokat az EIP biztosította. A falakon a diákok által készített információs anyagokat láthatók. pld. az EU-tagországok zászlai, az EU-története.
    Sipos Gyöngyi kiemelte, hogy azért is örül az EU-szoba kialakításának, mert ezáltal a kistelepüléseken élő diákok sem kerülnek hátrányba a városi iskolákban tanuló társaikkal szemben.
 

    Az iskolában már jelenleg is működik az EU-szakkör, melyet e területen naprakész információkkal rendelkező pedagógus vezet.
    Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés alelnöke hivatalos megnyitóbeszéd helyett kötetlen beszélgetést kezdeményezett a diákokkal. “Ki volt már az EU—ban?”- feltett kérdésére csendes bizonytalanság volt a válasz. Néhány segítő információ után– pld. “Ki volt már Ausztriában?” – a gyerekek többsége feltette a kezét. Ez igazán jó példa volt arra, hogyan is lehet a hivatalos információkat “gyerekközelivé” tenni. Az alelnök véleménye szerint a 2004-es EU-csatlakozással nem csak Magyarország nyer, hanem hazánk révén az EU is gazdagodni fog.
 

Szöveg és fotó: P. Z.