CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. március 09., vasárnap 23:04


Kistérségi találkozó- V. Városismereti vetélkedő: városi döntő- Szerda: polgármesteri fogadónap- Gyermekrajzokat várnak Selecbányára- Versenyfelhívás: Európai Tavasz Nap- Az MTA tudományos tagozata

Hírek, események

Kistérségi találkozó Sopron Megyei Jogú Város a soproni statisztikai kistérségben a térségi szolgáltató iroda működésének a feladtát felvállalva, illetve a statisztikai kistérség, az EU csatlakozás tekintetében való legjobb felkészülését segítendő, Soproni Statisztikai Kistérségi Társulás néven kívánja létrehozni azt a szervezetet, amely megalakításának első lépésként 2003. március 10-én, a Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Dísztermében a kistérség polgármestereivel kíván konzultációt folytatni.

V. Városismereti vetélkedő: városi döntő  2003. március 11-én, kedden kerül sor  az V. Városismereti vetélkedő városi döntőjére a Gyermek- és Ifjúsági Központban. ( Sopron, Ady Endre u. 10., Tel: 99- 511-200)
 
Polgármesteri fogadónap Március 12-én, szerdán  9-12 ór a között tartja fogadónapját Walter Dezső polgármester, a Sopron, Fő tér 1. szám alatti Városházán, az első emeleti polgármesteri irodában. Tel: 99-515-100.

Gyermekrajzokat várnak Selecbányára  A 2003 május 6-10 között megrendezett 9. Nemzetközi ENVIROFILM fesztiválnak lesz a helyszíne Selmecbánya, másodikként Banská Bystrica mellett.
Ezúttal a rendezők azt szeretnék, ha Sopron is részt venne a fesztiválon, nevezetesen, olyan gyermekek által készített alkotásokkal, amelyeknek központi témája  – a természetvédelem egyik fontos eleme – a VÍZ, maga, lenne. A kiállítással a rendezők a Szlovák Köztársaság fiataljai mellett Selmecbánya baráti- és partnervárosai fiatalságának kreativitását is szeretnék bemutatni.
Az alkotásokat a Mestsky úrad, Oddelenie kultúry, Nám.sv. Trojice 3. címre várják, és azoknak a következő követelményeknek kell megfelelniük:
- Korosztályoként két csoport alkotásait várják: első csoport 10 éves korig, a második 11-15 éves korig
- Méret és technikák: A0 és A4 méret közötti rajzokat, festményeket, akvarelleket, grafikákat, linóleum metszeteket, intarziákat stb. várnak.
-Az alkotáson (hátoldal) szerepeljen a készítő neve, kora, iskolája címe, nagy betűkkel írva.
- A kiállításra szánt alkotások beérkezési határideje:  2003 március 25.

Versenyfelhívás az Európai Tavasz Napra A Sulinet és a győri Gyermekek házában működő civil tanári szervezet egy esszéíró és egy online vetélkedőre hívja a regisztrált iskolák diákjait. A verseny menete:
Az Európai Unióról összeállított segédanyag hasznos információkkal szolgál a csatolt esszé- és tesztkérdések megválaszolásához. Minden regisztrált iskolából -
iskolánként 4 diák - március 15-éig várnak egy kiválasztott, maximum két oldalas esszét. (1 iskola/esszé). A legjobb 3 esszé március 21-én felkerül a Sulinet
honlapjára. Ezen a napon ugyanitt található majd egy on-line teszt is, amit ki kell tölteni, és ez eldönti a végleges versenyt.
Az esszéket a következő címre kell beküldeni: gyermhaz@axelero.hu.
A Sulinet értékes tárgynyereményeit postán küldi a nyertes iskolák csapatainak. (Educatio Press)

A Magyar Tudományos Akadámia tudományos tagozata Sopronban A Kisalföld információi szerint megalakulhat a MTA tudományos tagozata Sopronban, tekintettel arra, hogy Sopron megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyek szükségesek annak megalakításához: Sopron Egyetemi város, több akadémikus dolgozik az egyetemen és a geodéziai és seofizikai kutatóintézetben. A leendő tudományos tagozat célja, hogy a régió egészét érintő tudományos kétdésekről előadásokat tartson, rendezvényeket szervezzen, olyanokat, amelyekbe a régió humánértelmisége is bevonható. (Kisalföld nyomán)

Támaszt a beregszászi Bethlen Gimnáziumnak! Győr-Moson-Sopron megye közgyűlése a Nemzeti Alapítvánnyal közösen gyűjtést indít a beregszászi Bethlen Gimnázium korszerűsítése, újjáépítése érdekében.
A határainkon túl, a kárpátaljai magyarság helyzete a legrosszabb, körülményeik nyomorúságosak, az egyetlen magyar nyelvű állami gimnáziumuk a beregszászi,
amely európai minőségű képzést ad a diákjainak. Kérik azon magánszemélyek, civil szerveztek, vállalkozások, cégek, egyházi szervezetek, s mindazok lehetőségeik
szerinti pénzbeli támogatását, akik fontosnak tartják a kárpátaljai fiatalok oktatási körülményeinek, életesélyeinek javítását, hogy európai szintű tudásukhoz végre
emberibb körülmények társulhassanak. Külön felhívják az anyaország iskoláit, szervezzenek gyűjtést intézményükben. Ha azon tanulók, akik ezt megtehetik - egy
csokoládé vagy üdítő árával (kb. 100 Ft) - támogatnák a kezdeményezést, a "sok kicsi sokra megy" elv alapján ennek, a jelentős anyagi támogatás mellett, óriási
erkölcsi és nevelő hatása lenne. A befizetéseket csoportosan, iskolai szinten eszközöljék az alábbi számlaszámra "Beregszász" megjelöléssel: Nemzeti Alapítvány:
11991102-02105840. A kuratórium elnöke Dr. Medgyasszay László. A befizetések az adószám feltüntetésével az adóalapból leírhatók. (Educatio Press)