CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. március 12., szerda 23:57


A politikus kéri és bíztatja a városban, és a város környékén az idegenforgalom és turizmus területén működő vállalkozókat, hogy pályázzanak, mert van lehetőség a források elnyerésére

Kránitz László országgyűlési képviselő a 2003. évi turizmusfejlesztési pályázatokról

Kránitz László országgyűlési képviselő a 2003. évi turizmusfejlesztési pályázatokról

    2003 március 12-én Kránitz László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának tagja satótájékoztatót tartott Sopronban, a Hotel Wollner sajtószobájában.

A sajtótájékoztatón Kránitz László ismertette a Miniszterelnöki Hivatal 2003. évi, a Széchenyi Turizmusfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatait, valamint a Nyugat-dunántúli turisztikai régió turizmusfejlesztési programjának 2003. évi pályázatait.

Kránitz László hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy Sopron idegenforgalmi és turisztikai szempontból fontos terület, fontosnak tartja a pályázati lehetőségekről az idegenforgalmi szervezetek, a vállalkozók sajtón keresztüli informálását. A jelenlegi helyzetben a turizmus és az idegenforgalom fellendítésén kívül a városnak nincs túl sok kitörési lehetősége. A város – annak ellenére, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetében az önrész előteremtése sem könnyű – mégis megpróbál a néhány pályázaton eredményesen részt venni.

Számadatok tükrében is ismertette a pályázatok tartalmát az országgyűlési képviselő: az idei évi költségvetésben turisztikai célelőirányzatra 19 milliárd forintot szavazott meg a kormány. Vannak elődöntési lehetőségek is, ami azt jelenti, hogy 2004. évre összesen 9 milliárd 500 millió, 2005-re 3 milliárd 500 millió forint sorsáról dönthetnek az idei évben. 2003-ra a turisztikai célelőirányzat összesen 32 milliárd 300 millió forint.

Kránitz László hangsúlyozta: fontos, hogy a régióban lévő vállalkozások a rendelkezésre álló pályázati összegből részesüljenek, mert amennyiben Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjává válik, valószínűsíthető, hogy a jelenlegi 15 tagország turistái révén a tagországok részéről az idegenforgalom is fellendül.

Elmondta: 2002-ben a Nyugat-Dunántúlon a vendégéjszakák száma 20 százalékkal csökkent, ez mindenki számára intő jel kell hogy legyen.

A politikus kéri és bíztatja a városban, és a város környékén idegenforgalom és turizmus területén működő vállalkozókat, hogy pályázzanak, mert van lehetőség a források elnyerésére, amelynek keretén belül a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság a régióban lévő vállalkozók fejlesztései számára 180 millió forint odaítéléséről dönthet.

A pályázható programok közül a képviselő kiemelte a rendezvények támogatását célzó pályázatokon való részvétel fontosságát, mint mondta: Sopronban kevés a turistáknak szóló rendezvény. Ezért a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a turisztikai célelőirányzat ezekre a rendezvényekre nagy összegű támogatást biztosít; ehhez viszont ötletekre, kreatív emberekre van szükség - jegyezte meg.

Megemlítette, hogy a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozata után július 15-tól augusztus 20-ig, a Sörfesztiválig – az idegenforgalmi szezon közepén – a városban nincsenek turisztikai rendezvények.

Kránitz László kiemelte a kereskedelmi szálláshelyek és a hozzájuk kapcsolódó vendéglátás feltételeinek javítása szükségességét. Véleménye szerint a férőhelyek és vendéglátóipari egységek száma elegendő; ezen a területen a fejlesztés, a korszerűsítés szükséges.

Kiemelte a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság pályázatát, amely a zöldfelületek növelését, a parkosítást, a régió települései arculatának vonzóbbá tételét célozza meg.

Kijelentette: mivel a városvezetés a választási programjában is kiemelte a zöldterületek növelésének fontosságát, ezért erre a projektre Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata is pályázni fog.

A továbbiakban a képviselő arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Turisztikai Államtitkárság a pályázatokat a kiírásokban megtalálható pontozás alapján 45 nap alatt bírálja el egy, az eddiginél egyszerűbb és átláthatóbb rendszerben

A cyberpress.sopron.hu városi turisztikai koncepció elkészítését célzó pályázati támogatás lehetőségének kérdésére válaszolva, Kránitz László kifejtette: az előző ciklusban a közgyűlés nem fogadta el a város turisztikai koncepcióját, amelynek létezik egy olyan régebbi változata, amely – aktualizálása és kiegészítése után – egy új koncepció alapjául szolgálhatna. A meghirdetett pályázati alapokból hatástanulmányok készítésére is nyerhető forrás.

Az Európai Unió a támogatások odaítéléséhez hatástanulmányokat kér, egy kész koncepcióval pedig, további uniós támogatásokat lehet elnyerni.

A városi idegenforgalmi és turisztikai koncepció elkészítésébe szeretnék bevonni a jelentősebb idegenforgalmi vállalkozásokat és a városban működő turisztikai szervezeteket - jelentette ki a politikus..

Sopron EU-csatlakozás utáni régiós szerepe megvalósulásának reális esélyeiről szóló kérdésünkre Kránitz László országgyűlési képviselő, az OGY Idegenforgalmi Bizottságának tagja kijelentette:
- A jövőben nem Győrrel, hanem Kismartonnal kell viaskodni az uniós szerepért. A vállakozóknak fel kell készülniük a versenyre:fizetőképes kereslet csak a minőségi szolgáltatások iránt lesz. Aki nem tud fejleszteni, az lemarad a versenyben. Hiába akarunk régióközpont lenni, ha az ehhez szükséges infrastruktúra és egyéb feltételek hiányoznak - mondta Kránitz László, aki hozzátette: úgy gondolja, hogy nem egy egységes régióközpont fog kialakulni, hanem a feladatok, funkciók a régión belül megoszlanak majd. Sopron jó eséllyel pályázhat az idegenforgalmi és kulturális központ szerepre, míg az ipari gazdasági központ Győr lehetne.

T.É.

Kapcsolódó oldal, ahol a pályázati kiírások is elérhetők

Miniszterelnöki Hivatal - Turisztikai Államtitkárság