CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. március 13., csütörtök 02:35


A Zöld munkaerőpiac - lehetőségek és elvárások

A Zöld munkaerőpiac - lehetőségek és elvárások

Egész napos szakmai konferenciát és állásbörzét szervezett a NYME Erdőmérnöki Kara

    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara kiemelkedően fontosnak tartja a fenntartható fejlődés feltételeinek biztosítását az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a környezet- és természetvédelem területén jelentkező feladatok szakszerű megoldásához szükséges szakképzettség biztosításában. Ennek érdekében az Erdőmérnöki Kar Egyetemi szintű erdőmérnöki, környezetmérnöki és környezettudományi képzést, valamint főiskolai szinten természetvédelmi- és vadgazdálkodási mérnök képzést folytat.

    A Zöld munkaerőpiac szakmai konferencia célja a végzett hallgatók érvényesülésének, a munkaerőpiacon való hatékony elhelyezkedésének vizsgálata. A soproni Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpontban tartott rendezvényen a szervezők a társegyetemekkel – Miskolci Egyetem, Veszprémi Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szent István Egyetem – közösen kívánták feltárni a szükséges tennivalókat, feladatokat.
    A március 12-én, Sopronban tartott szakmai konferenciát az erdőgazdálkodási, vadgazdákodási és természetvédelmi szekciókban rendezték meg, és azz az évente megtartott állásbörze egészítette ki. Körülbelül kétszáz hallgató, munkaadó oldalról pedig, közel ötven fő, valamint a társegyetem részéről szintén negyven-ötven fő vett részt a rendezvényen, amelynek tapasztalatairól Dr. Mészáros Károly a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja elmondta: a rendezvény konkrét "hatékonysága" nem mérhető. A börzére kiadásra került egy könyvecske, amelyben a jelentkező cégek, intézmények állásaikat hirdetik. Nagy az érdeklődés a munkaadók az alkalmat a végzősökkel való kontaktusteremtésre használják fel.
    Nem csak állásajánlatok hangzanak el ilyenkor, hanem az alsóbb éves hallgatók számára a tudományos munka, tudományos tevékenységhez szükséges kísérleti helyek lehetőségét is felajánlják, valamint a diplomamunkákkal, a nyári gyakorlattal kapcsolatos megbeszélésekre is sor kerül.
    A hallgatók elhelyezkedésének az aránya sem mérhető mutatókkal. A tapasztalatairól szólva Dr. Mészáros Károly dékán azt is elmondta, hogy ezt a kérdést, ők maguk is feltették a a társegyetemeknek. A soproniak esetében hatvan százalék körüli a szakterületen való elhelyezkedés aránya, amelynek összességében ötven százalék körüli az értéke. A tapasztalatok szerint egy-másfél év után találják meg helyüket a környezetvédelmi szakemberek.
- Ezt az arányt kevésnek tartjuk - jelentette ki a dékán, hozzátéva: ez volt az egyik indoka annak, hogy úgy gondolták: az elhelyezkedés hatékonyabbá tétele céljából összefogásra, közös cselekvésre van szükség.
- Úgy gondoljuk, hogy egy olyan országban, amelyik az Európai Uniós csatlakozást követően három milliárd forintnyi összeget fog környezetvédelemre költeni, ahhoz hogy megközelítse az elvárt környezeti állapotot, szükségesek lesznek a szakemberek is.
    Az előrejelzések szerint is néhány éven belül igen fontos pálya lesz a környezetmérnöki pálya. A közelmúltban e a természetvédelmi mérnökképzés is beindult, amelyre ötszörös a túljelentkezés - jelentette ki Dr. Mészáros Károly intézetigazgató egyetemi tanár.

T.É.