CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2003. március 13., csütörtök 03:12


Fontosnak tartják a párbeszédet

Sopronban járt a megyei elnök

    Sopronban járt a megyei elnök

    Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke Walter Dezső, Sopron polgármestere meghívásának tett eleget akkor, amikor a tegnap a soproni városházára látogatott.
 
    Látogatásának céljáról, és tapasztalatairól a soproni polgármesterrel való megbeszélést követően kérdeztük.
- Nagy örömmel jöttem, hiszen nem szokásos, hogy egy megyei jogú város polgármestere a megyei közgyűlés elnökével kíván beszélni - nyilatkozta a közel egy órás megbeszélést követően a megyei közgyűlési elnök.
- A magyar önkormányzati rendszer sajátossága, hogy a megyei jogú városok egymás mellett élő önálló kis birodalmak, és míg Csornával, Kapuvárral, Mosonmagyaróvárral komoly együttműködése van a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnak, addig sem Győrrel, sem Sopronnal nincs intézményesített kapcsolatunk - fűzte hozzá.

Dr. Szakács Imre a GYMS Megyei Közgyűlés elnöke, Walter Dezső, Sopron polgármestere és Kránitz László országgyűlési képviselő a soproni Városházán

- Egyrészt, örültem, mert a mai egy ismerkedési lehetőség is volt, hiszen eddig még nem találkoztam a polgármester úrral. Másrészt fontosnak tartom, hogy az egy megyében élők között – még ha az önkormányzatiság egymás melletti kis birodalmakként is kezeli a megyei jogú várost és a megyét – párbeszéd alakuljon ki, és közösen tudjunk olyan kérdésekben fellépni mint a regionális fejlesztések ügye.

- A Regionális Fejlesztési Tanácsban Sopron is rendelkezik képviselővel, valamint a megyei idegenforgalmi látványosságok, turisztikai értékek közül a megyei turisztikai kiadványokban megjelenhetnek a csak Sopronban fellelhetők.

- Walter Dezső polgármester úrral beszéltünk az egészségügyi ellátó rendszerről, hiszen a soproni kórház ikertestvére a győri kórház, amely megyei önkormányzati fenntartásban és tulajdonban van, és amellyel kapcsolatosan sok közös pontot találtunk. A napirenden lévő, helyi intézményeket érintő kérdés is szóba került a megyei elnök és a soproni polgármester találkozóján.

    Dr. Szakács Imre azt is elmondta, hogy az ismerkedés, a bemutatkozás alkalma volt a tegnapi, amely során a két vezető megállapodott abban, hogy a jövőben egy, úgymond, közvetlen telefonkapcsolat létesítésében.
- Amiben tudunk segíteni Sopron városának, abban azt megtesszük - jelentette ki Szakács Imre, aki viszont Walter Dezső polgármester részéről az együttműködés ígéretével távozhatott Sopronból, és azzal, hogy mindabban, amiben a közös célok megvalósítása érdekében egy megyei jogú város polgármestere fel tudja emelni a szavát, Sopron polgármestere megteszi azt.

    A két polgármester találkozója két ember találkozója is volt.

- Szimpatikus embert ismertem meg Walter Dezsőben - mondta a megyei elnök. Látom, hogy az irányítási szervezési területen nagy tapasztalatokkal rendelkezik, úgy gondolom, hogy a polgármester úr személye által olyan dinamizmus, mobilitás jellemzi majd a soproni önkormányzat munkáját, ami még gyorsabbá tudja tenni az itteni folyamatokat; abban is biztos vagyok, hogy az új vezető új irányokat és új lendületet ad a város életének - összegezte tapasztalatait Szakács Imre megyei elnök.

T.É.