CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2003. március 13., csütörtök 09:56


Felkészülés az Európai Unióra

Az EU-házhoz jön A Soproni Kereskedelemi és Iparkamara Deák téri székházában került a sor az EU házhoz jön program-sorozat indítását bejelentõ sajtótájékoztatóra, amelyet Mesterházy Vera, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetõ fõtanácsosa, Horváth Vilmos a Soproni kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Kocsi János kamarai titkár tartott.

Mesterházy Vera, Horváth Vilmos és Kocsi János a soproni sajtótájékoztatón

A Nyugat-Dunántúli Régióban a Sopron-Fertõd régió lesz az országos felkészítési program elsõ állomása, amelynek célja a mikro- és kisvállalkozások országos szintû, Magyarország 15 kistérségére összpontosuló ágazat-, szakma-, és régióspecifikus felkészítése, annak érdekében, hogy minél többen sikerként éljék meg az európai uniós csatlakozást.
A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara együttmûködve a Gazdasági Minisztériummal, a társ, területi kereskedelmi és iparkamarákkal, az önkormányzatokkal, az érdekképviseleti szervekkel, faligazdászokkal, a Sopron-Fertõd régió 3 kistérségében konzultációra hívja a régió vállalkozóit.
Az EZ-házhoz jön projekt Lövõn 2003. március 18-án kedden, 15 órakor a Petõfi Mûvelõdési Házban, Fertõdön, 2003. március 19-én, szerdán 15 órakor a polgármesteri Hivatal dísztermében , valamint Sopronban 2003. március 20-án, csütörtökön 16 órakor a Pannonia Med Hotelben lesz.
A kis- és középvállalkozások EU csatlakozási felkészítésének országjáró programjáról a közeljövõben bõvebben is írunk.





Pályázati tanácsadás az EU küszöbén Hogy is kell pályázatot kitölteni, mit kell tenni, hogy céljaink eléréséhez megfelelõ anyagi támogatást nyerjünk? Ebben és ezen kérdésekhez kaphatott választ minden, olyan civil szervezet, egyesület, magánszemély, aki március 11-én ellátogatott a Gyermek és Ifjúsági Központba. Az Aktív Soproni Ifjak támogatásával városunkba látogatott a Mobilitás, Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda két munkatársa.
Darvas Ádám és Pongrácz Mariann, programkoordinátorok elmondása szerint, egy olyan pályázati tanácsadást szeretnének megvalósítani a Nyugat-dunántúli régióban, amelynek segítségével a civil szervezetek és egyesületek könnyebben megvalósíthatják céljaikat. A 2003-as évben a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 38 Millió forinttal szeretné támogatni a civil szervezetek munkáját. Az idei pályázatok négy témakörben kerültek kiadásra, a zánkai táborozás, a határon túli programok, a felkészítõ rendezvények az EU csatlakozáshoz, illetve a regionalitás erõssítése témakörökban.
Reményeik szerint egy gyümölcsözõ kapcsolat fog kialakulni a Mobilitás és a szervezetek között, amely sok sikerhez juttatja a résztvevõket a Európai Unió küszöbén.
(b.boti)