CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. március 13., csütörtök 16:36


Balassi és Lengyelország- Nemcsak díszsorfal... március 15 egyetemistákkel- Sportminisztérium államtitkára Sopronban- Budapest elárulva: Gorka Pál könyvbemutatója- Uniós nyelvvizsga Sopronban

Hírek, események

Balassi és Lengyelország irodalmi est A Magyar - Lengyel Baráti Kör szervezésében  2003. március 14-én, pénteken, 17.00 órakor a Balassi és Lengyelország címû irodalmi estre várják a soproniakat a Vas és Villamosipari Szakképzõ Iskola és Gimnázium Klubjában. Az est közremûködõi: Elõadás: Juhász Andrea irodalomtörténész, a Berzsenyi Dániel Tanárképzõ Fõiskola Oktatója. Énekelt Versek: Rajnai Gábor (Lant, Csembaló) T. Horváth József (Gitár) Verset mond: Bársonyi Katalin, Bognár László - Széchenyi István Gimnázium Bors Anikó - Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) Révai Gergely - Vas és Villamosipari Szakképzõ Iskola és Gimnázium.

Nemcsak díszsorfal... A Nyugat-Magyarországi Egyetem a soproni március 15-i városi ünnepség egyik fõszervezõje. A Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) és a város egymás felé való közeledésének egyik jele, hogy idén az egyetem az egyik fõszervezõje a soproni március 15-i városi megemlékezésnek. Mint Tóth Mariann, a rektori hivatal vezetõje elmondta, ez az elsõ alkalom, hogy a díszegyenruhás soproni egyetemisták nemcsak díszsorfalat alkotnak, hanem az egyetem szervezi a városi ünnepet. A március 15-én, a Petõfi téren délelõtt 10 órakor kezdõdõ ünnepély vezérszónoka dr. Faragó Sándor, az NYME megbízott rektora lesz, a mûsort többek között az egyetem kulturális-öntevékeny csoportjai szolgáltatják. (Educatio Press)

Sportminisztérium államtitkára Sopronban Március 14-én Sopronba látogat Mesterházi Attila Gyermek, Ifjúsági Sportminisztérium politikai államtitkára, aki Walter Dezsõ polgármesterrel való tárgyalását követõen a polgármesterrel közösen a Káposztás úti sporttelepre is kilátogat, ahol a stadionrekonstrukciós építkezést tekinti meg.

Budapest elárulva: Gorka Pál könyvének bemutatója A Soproni Erdélyi Kör március 16-án, vasárnap, 17 órakor könyvbemutatóra hívja a soproniakat, amelyen v. Gorka Pál Budapest elárulva címû könyvének bemutatójára kerül sor; a könyvet Eszter Elemér, az Esterpress Kiadó tulajdonosa ajánlja a résztvevõknek. Az Erdélyi Házban tartott könyvbemutatót követõen v. Gorka Pál amatõr grafikus kiállítását Sz. Nagy Sándor festõmûvész nyitja meg.

Uniós nyelvvizsga Sopronban Az idei évtõl a soproni egyetemisták olyan német nyelvû nyelvvizsga-bizonyítványt szerezhetnek, mely az egész unióban elfogadott.
Idén vezették be a Nyugat-Magyarországi Egyetem Idegennyelvi Központjában azt a német nyelvû Österreichisches Sprachdiplom-ot (ÖSD), melyet az Európai Unió összes tagállamában és azok egyetemein is elfogadnak. Madaras Barbara, az Idegennyelvi Központ munkatársa arról tájékoztatott, hogy az új ötfokozatú vizsgarendszer a Magyarországon hagyományos eljárással ellentétben nem a nyelvtani és a lexikai tudást vizsgálja, hanem azt, hogy a vizsgázók mennyire tudnak németül kommunikálni. Azt tartja szem elõtt, amit egy cég egy diplomás, németül tudó fiatal szakembertõl elvár: hogyan tud német nyelven telefonbeszélgetéseket lebonyolítani, prezentálni, tárgyalni, érvelni. Az ÖSD-vizsga egynyelvû, az érettségit tehát csak különbözeti vizsga letétele után váltja ki, viszont a felsõoktatási intézmények nagy részében plusz pontot ér felvételikor, és elfogadják, mint a diplomához szükséges nyelvvizsga-bizonyítványt. A vizsgára az egyetem természetesen biztosít felkészülési lehetõségeket. Az ÖSD-vel kapcsolatos kérdések információs drótpostacíme: osd@emk.nyme.hu. (Educatio Press)