CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. március 13., csütörtök 23:59


Ötszázmilliós igény gazdaságfejlesztésre

Ötszázmilliós igény gazdaságfejlesztésre

    Ötszáz millió forintos gazdaságfejlesztési támogatásra vonatkozó kérelmet  nyújt be a kormányhoz a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési  Tanács, erről március 6-i ülésén határozott Zalaegerszegen.
    A nyugat-dunántúli fejlesztési tanács az elmúlt években már többször is jelezte, hogy kedvezőtlennek és a régiót sújtónak ítéli az országos GDP-arányok alapján működő központi támogatás-elosztási  rendszert, mert az nem veszi figyelembe a régiók  eltérő gazdasági  szerkezetéből adódó sajátos fejlesztési, illetve költségigényeket. A tanács szerint a régióban ugyan kialakultak a fejlesztési  forrásokat a gazdasági, oktatási és más szervetekhez ellenőrzötten  eljuttató hálózatok. Ezek a források azonban nem elegendők ahhoz,  hogy a magasabb hozzáadott értékkel termelő, versenyképes  vállalkozásokat helyzetbe hozzák és befektetéseket vonzzanak.
- Nincs megfelelő kutató-fejlesztő kapacitás, szakképzett  munkaerő, a kis- és középvállalkozások zöme képtelen bekapcsolódni a  globális munkamegosztásba. Hiányoznak a támogató  központok, amelyek  az innovációs programok és eladható termékek előállítását, a  szolgáltatások kifejlődését elősegítik - fogalmazta meg a testület. A testület hangsúlyozza: ezek tényezők a gazdasági  szerkezetváltás második - már nem extenzív - lépcsőjének  végigjárását sürgetik a régióban.   Nyugat-Dunántúlon – országos mintául szolgáló kezdeményezések formájában – kialakultak azok a szakmai kontroll alatt működő iparági és gazdaságfejlesztési hálózatok, melyeken keresztül biztosított a gazdaságfejlesztési források hatékony felhasználása, s a piacképes fejlesztési elképzelések megvalósulásának elősegítése érdekében a források közvetlen eljuttatása a gazdasági egységekhez, kutató intézetekhez, illetve a felsőoktatás és a szakmai középfokú oktatás intézményeihez.
    Nyugat-Dunántúl gazdasága mára telítődött azokkal az alacsony hozzáadott értéket termelő külföldi tulajdonú vállalkozásokkal, melyek elsősorban az olcsó munkaerő nyújtotta előnyökön alapuló extenzív fejlődést szolgálták. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, valamint a munkaerőért folytatott egyre élesebb verseny gerjesztette folyamatok következtében Nyugat-Dunántúl egyre kevésbé szolgál megfelelő telephelyként ezen vállalkozások számára. Az említett struktúraváltás hiányában viszont a Régió még nem felkészült a magasabb hozzáadott értéket és nagyobb felkészültséget igénylő munkahelyeket teremtő beruházások aktív vonzására, s majd fogadására.
    A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ezért úgy  határozott: levélben kéri a Miniszterelnöki Hivatalt, a gazdasági,  munkaügyi és az oktatási tárcát, hogy összehangolt  módon 500 millió  forint gazdaságfejlesztési keretet biztosítson a régió számára. Ez  fedezetet teremtene 2003-2004-ben a szerkezetváltáshoz  elengedhetetlen fejlesztésekre.

K.E.