CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. március 14., péntek 13:20


Az Ikva Rádió hírei


A tavaly elfogadott célelőirányzat 19 milliárd forintos alapot hozott létre a magyar idegenforgalom és turisztika színvonalának emelésére - mondta Kránitz László. Az országgyűlési képviselő szerint ez kiváló lehetőségeket teremt Sopronnak is, hiszen a szakterület felfuttatása kitörési pont lehet a város gazdasági életében.

A női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében a cseh Brno-t látta vendégül a GySEV-Orsi női kosárlabdacsapata Az eredmény drámai csatában 1 pontos soproni győzelem, 79:78 arányban. A mindent eldöntő 3. találkozóra egy hét múlva kerül sor Brnoban.

A MATÁV FC NB I-es futball csapata a Dunaferr együttesével mérkőzik holnap 14.30-kor a Káposztás utcában.

Üléseztek a régió polgármesterei. Településeik nevében a többség szándéknyilatkozatot fogadott el, hogy Sopron vonzáskörzetében statisztikai kistérséget alkotva, megteremtsék az EU-pályázatok közös elnyerésének feltételeit. Sopron vállalja a feladatot, hogy a régióban működő társulásokat szervezeti egységgé, úgynevezett soproni statisztikai kistérséggé formálja. A Miniszterelnöki Hivatal részéről ígéret hangzott el az iroda működésének finanszírozására, a helyiséget a város biztosítja. Az avatására várhatóan az év második felében, a területfejlesztési törvény elfogadása után kerülhet sor.

Új helyen, a Csengery utcában fogadja az ügyfeleket a soproni vámhivatal parancsnokság és a jövedéki alosztály. A költözést az tette szükségessé, hogy a régi Arany János utcai irodákat kinőtték, mivel jelentősen megnőtt az ügyfélforgalom. Az új telefonszámok az alábbiak: 512-640, 512-650, 512-660. Ügyfélfogadási idő: hétfőn és pénteken 9-12 óra között, szerdán 13.00-tól 18.00 óráig.

Jelentősen megemelte Sopron képviselő-testületének szocialista és szabad demokrata többsége a vagyonrendelet azon értékhatárait, amelyen belül a polgármester saját hatáskörben gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat. Míg elővásárlási jogra eddig 15 millió Ft-ig mondhatott igent vagy nemet a városvezető testületi meghatalmazás nélkül is, most 50 millió Ft lett ez az értékhatár. Abdai Géza, a Polgári Párt Összefogás frakcióvezetője szerint ezzel a módosítással csorbult a közgyűlés hatásköre s ez ellentmond a demokrácia szabályainak.

Feljelentést tett a rendőrségen a soproni tűzoltóság, miután felmerült a gyanú, hogy a múlt heti gyertyaraktári tüzet szándékosság okozta, mivel a Somfalvi úti raktár ajtaját nyitva találták és az elsődleges vizsgálatok kizárták az elektromos hibát. Tekintettel a kárérték összegére, amely több, mint 100 millió Ft a vizsgálatot a megyei rendőr-főkapitányság vezeti.

Éles lőgyakorlat lesz március 25, és 26-án 8.00-15.00 között a Harkai katonai lőtéren.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park és az Észak Dunántúli Vízügyi Igazgatóság nyerte el a mezőgazdasági tárca pályázatát a Fertő tó halászatának jogáért. A korábbi jogtulajdonos a győri Előre Halászati Szövetkezet 126 millió forintos kártérítési igénnyel lépett fel. Kárpáti László, a Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy gyorsan és zökkenőmentesen szeretné lezárni a tárgyalásokat.

Az Első Fertő-parti Egészségmegőrző Fesztivált rendezik április 5-én és 6-án Ferőbozon. A kiállítással, vásárral, kulturális programokkal tarkított rendezvény központi témája az egészségmegőrzés. A szakmai előadásokra, amelyek elsősorban a masszázs hatékonyságáról és a homeopátiás kezelésekről szólnak, a belépő 300 Ft, mely tombola sorsjegyként is szolgál. A programban ingyenes egészségfelmérés és masszázsbemutatók is szerepelnek.