CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. március 16., vasárnap 20:58


Hang és kép


Nemzeti operafilmünk

Hang és kép



Arról már beszámoltam, hogy március 14-én a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulói a Városháza elé vonultak, s átadták a polgármesternek saját 12 pontjukat - arról azonban nem, hogy ők már csütörtökön ünnepi hangulatban voltak: reggel fél nyolctól a Savaria Moziban az egész iskola megtekintette a Bánk bán című magyar operafilmet, melyet Káel Csaba rendezett, az operatőr pedig a méltán világhírű, Oscar-díjas Zsigmond Vilmos.

A film eleje meglehetősen talányos. Aztán meg is feledkezünk e képsorokról, nézzük az olvasmányainkból, tanulmányainkból, operaelőadásból ismert történetet immáron filmben megjelenítve - ám a végén megkapjuk a magyarázatot; mindenkinek újból eszébe jut a film eleje... és ezáltal mintegy gondolatban újra végigpereg az egész történet... Igazán pompás megoldás!

Mint ahogyan a helyszín kiválasztása - Régiónkban, a jáki templomban forgatták a film legtöbb jelenetét -, valamint a fényképezés is az. A díszlettervezők és díszletezők fantasztikus munkát végeztek. A fényképezés... Sok-sok pillanata adódott a filmnek, amikor az ember úgy érezte: kimerevíteni(!), képet készíteni belőle(!) - olyan lélegzetelállítóan szép...

Az operaénekesek igazi filmszínészi alakításokat nyújtottak, különösen Rost Andrea és Marton Éva szerepformálását emelem ki - igaz, lehet, hogy e megállapítás erősen szubjektív, vállalom. "Ottó" is meggyőzte a nézőt: mennyire szeretné meghódítani Melindát.

Voltak vélemények, nem túl kedvezőek is, melyek a kiözönlő tömegben megütötték fülemet: "Ehelyett akár felvehették volna az operát az Operaházban és kész - nevetséges, ahogyan eltúlzott gesztusokkal hadonásztak az énekesek!" Volt, aki a szövegérthetőséget kritizálta.

Tekintsék meg Önök is! Rangos időtöltés.



A kép forrása: http://www.kodak.com/KR/images/ko/motion/incamera/janu02/bankBan.jpg

- gyöngyös -