CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. március 17., hétfő 12:33


Széchenyi-díjban részesült dr. Kubinszky Mihály építész, nyugalmazott egyetemi tanár, Sopron város díszpolgára

Széchenyi-díjban részesült dr. Kubinszky Mihály építész, nyugalmazott egyetemi tanár, Sopron város díszpolgára

Az Országházban március 15-én kiosztott díjak és elismerések alkalmával Dr. Kubinszky Mihály, építész, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár, Sopron város díszpolgára életművéért Széchenyi-díjban részesült. Kubinszky Mihály, a műszaki tudományok doktorának érdemei között szerepel a mérnökgenerációkat fölnevelő, fáradhatatlan oktatói tevékenysége, az építészeti kritika műfajában elismert iskolateremtő kezdeményezése, a közlekedéstörténet területén kifejtett, és nemzetközileg is számontartott tudományos és publicisztikai munkássága.

,,Nem csak a Bécsi-domb felől, de a Lövérekből, a Kökényes köz 3-ból  nézve is "belefér a város egyetlen pillantásba" - alkalmazom Becht Rezső megfogalmazását, valódi és átvitt értelemben egyaránt mindarra, ami Dr. Kubinszky Mihályra, a város díszpolgárára jellemző.
Ő maga a díszpolgári cím átvételekor és több interjúban megemlítette már a gesztenyések övezte akkori Fenyves sort, a későbbi Kökényes köz 3-at, a helyet, ahol született, ahol felnőtt, és még ma is él, – szerinte, ez a tény különbözteti meg sok más soproni polgártól. Mindent a Gondviselésnek köszön – mondta a hűség napi ünnepi pillanatban – azt is, hogy életét négy fő értékrend alakította: ő soproni, magyar, európai és keresztény." (VÁRrhely 2002/4.)

Kubinszky Mihály életművével, általa ajánlott könyvekkel, kiállításokkal az évek során számtalan cikkünk és írásunk foglalkozott. Alább, ezekből ajánlunk néhányat olvasóinknak:

“Soproni vagyok, itt születtem, itt vagyok…”
Jó reggelt, professzor úr! - Kubinszky Mihály hetvenöt éves
Sopron építészete a 20. században
Sopron Napja - 2002. december 14.