CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. március 18., kedd 20:16


Fáradhatatlan tehetségápoló  fizikusok

Fáradhatatlan tehetségápoló  fizikusok

    Nem nagyon érvényesül már az a babits-i elv a mai magyar oktatásban, amely szerint a középiskolában beszélni és gondolkodni kell megtanulnia a diáknak - hangzott el a Vermes Miklós Fizikus tehetségápoló Alapítvány Kuratóriuma és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Sopron Városi Csoportjának elnökségi ülésén Sopronban.
    A MTESZ-székházban tartott eseményen Nagy Márton, a közelmúltban Rátz tanár úr-díjjal kitüntetett fizikatanár beszámolt a 2001/2002. tanévben végzett fizikusi tehetséggondozó munkáról, amelynek keretében az alapítvány több mint három évtizede szervezi és bonyolítja hagyományos fizikaversenyeit, a versenyeket előkészítő konferenciákat, valamint az általa alapított díjakkal kitünteti az arra érdemesnek talált intézményeket és fizika-tanárokat, a versenyt segítőket.

Wiedemann László és Nagy Márton

    Nagy Márton arról is beszámolt, hogy a jövőben tovább szeretnék folytatni tehetségápoló munkájukat, annak ellenére, hogy az Oktatási Minisztérium – amely tíz éve segíti az alapítvány több mint három évtizedes munkáját – az idei évtől megszüntette a Fényes Imre Olimpiai Válogatóverseny és a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny támogatását. Mindkét tanulmányi verseny igen nagy népszerűségnek örvendett a Kárpát-medencében. Az OM jelenleg csak a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaversenyt támogatja.

    A Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaversenyt, amely a környező országok magyar anyanyelvű fiatalkait gyűjti egybe, az idén még megrendezik, jövőre sorsa már bizonytalan, a Fényes Imre Olimpiai Válogatóversenyt, amelyen a román nemzeti válogatott is részt szokott venni – anyagiak hiányában – idén már nem tudták megtartani. Minden nehézség ellenére megrendezték és lebonyolították a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaversenyt, valamint a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikummal közösen a Békésy György Fizika Emlékversenyt.

    A versenyek iránti érdeklődés nagy, hiszen a Mikola-versenyre az elmúlt tanévben 7600 tanuló jelentkezett, a Vermes versenyre pedig, szintén ezernél is többen. Mindezek ellenére a szaktanárok egyöntetű véleménye szerint, évről évre csökken a kreatív tanulók száma, illetve a döntőbe jutott tanulók tudása. Kevesebb jól tanuló és megfelelő tudású tanuló van, mint 15-20 évvel ezelőtt - mondta Nagy Márton, akinek véleményét megerősítette az ülésen jelenlévő Wiedemann László, fizikus, aki több évtized tapasztalatára hagyatkozva a jövőbeni versenyeket illetően formabontó újításra tett javaslatot. Wiedemann László úgy véli, hogy a magyar tantervek a fizikaoktatást – az alapos ismeretterjesztésre sem elegendő óraszámmal – oly mértékben negligálták, hogy a gyengébb képességűek középszintre való felzárkóztatása mellett, az igazán tehetséges tanulók kreativitásának kibontakoztatásának igen kevés lehetősége adott. Ezért a fizikus a jövőben az olimpiai előkészítő fizikaverseny helyett egy komplex természettudományi verseny megtartását javasolja, olyant, amely például a fizika és filozófia kapcsolatán épülne, amely segítségével, akár egy természettudományokban jártas és jól képzett "szellemi elit" létrehozásában játszana szerepet, amely folyamat talán elindítója lenne egy, a mai szellemi, erkölcsi, tudásbeli középszerűségből való felemelkedésnek.

- A fiatalok tanításánál nagyobb feladatot csak az kap az élettől, akire a tehetségek gondozását bízza a sors - mondta Nagy Márton, aki a sok munkával megszerezhető magas műveltséget és nagy tudást – a porosz iskolát – tartja a tanítás egyetlen hatékony módszerének, a nemzet felemelkedése egyetlen útjának.

    A tehetséggondozásnak évezredekre visszavezethető hagyománya ismert. Már az ókori népek is nemzeti értéknek tartották a tudást. A tehetséggondozás pedig az egyetlen olyan befektetés, amely biztosan megtérül - vélte Nagy Márton fizikatanár, aki többi, tehetséggondozásban vele együtt fáradhatatlanul dolgozó társaival együtt, annak ellenére, hogy az eddig fizika-tehetséggondozás fellegváraként számontartott Sopron recsegni-ropogni látszik, mégis bízik abban, hogy a jövőben tovább folytathatja évtizedekkel ezelőtt megkezdett munkáját, amelyben – amint azt elmondta – "semmi különöset nem tesz", csak azt, amit annak idején tanáraitól látott, a Debreceni Református Kollégiumban.

A Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány Kuratóriuma és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Sopron Városi Csoportjának elnökségi ülésén Nagy Márton bemutatta a Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány 2002. évi Vermes-évkönyvét, amelyben a fizikaversenyek feladatai, résztvevői, az alapítvány tehetséggondozói munkájáról szóló beszámoló mellett, gondolatébresztő megfogalmazásban, annak jövőbeli tervei is olvashatók.

T.É.