CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. március 20., csütörtök 13:27


Dr. Szájer József elõadása: Tavasznap Európában- Dr. Faragó Sándor a rektor- Ajándék a megyétõl a könyvtáraknak: 'Gyõr-Moson-Sopron megye népmûvészete'

Hírek, események

 „Tavasznap Európában” Dr. Szájer József az Országgyûlés alelnöke , az Európai Konvent tagja  2003. március 21-én, pénteken  „Tavasznap Európában” elnevezésû kezdeményezés alkalmával Európa jövõjérõl, az Európai Konvent munkájáról elõadást tart, valamint eszmecserét folytat a soproni Széchenyi István Gimnázium, Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium  diákjaival.
A „Tavasznap Európában” kezdeményezés az Európai Konvent több tagjától indult, amelynek célja, hogy a fiatalok megismerhessék a Konvent munkáját, és lehetõséget biztosítson a diákoknak arra, hogy elmondhassák véleményüket az Európa jövõjérõl szóló vitával kapcsolatban.
A rendezvény helyszíne Sopron, a Berzsenyi Dániel Evangelikus Líceum Színházterme (Széchenyi tér 11.).

Dr. Faragó Sándor a rektor Rektorrá választották dr. Faragó Sándort a Nyugat-Magyarországi Egyetem eddigi megbízott rektorát a tegnapi Egytemi Tanács ülésén. Dr. Faragó Sándor rektori kinevezése 2003. augusztus elsejével lép életbe. A lezajlott dékánválasztások eredményeképpen dr. Mészáros Károly intézetigazgató egyetemi tanárt dékánná, dr. Varga Szabolcs intézetigazgató egyetemi docenst általános és oktatási, dr. Péterfalvi József egyetemi docenst kutatási és fejlesztési dékánhelyettessé választotta meg az Erdõmérnöki Kar Tanácsa. A Közgazdaság-tudományi Kar Tanácsa dr. Gidai Erzsébet intézetigazgatót választotta dékánná. (Felvételünk a március 15-i városi ünnepségen készült.)

"Gyõr-Moson-Sopron megye népmûvészete" Március 21-én, pénteken délelõtt 10.00 órakor a Xántus Múzeum Barokk-termében kerül bemutatásra  a "Gyõr-Moson-Sopron megye népmûvészete" címû  kiadvány.
A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával megjelent könyv szakmai visszhangja és az olvasói érdeklõdés egyaránt nagyon kedvezõ voltat bizonyította, hogy nemcsak hiánypótló és minden szempontból kitûnõ szakkönyv született megyénk népmûvészetérõl. A megyei önkormányzat megítélése szerint a kiadvány semmiképpen nem hiányozhat a könyvtárak állományából, ezért, a pénteki rendezvényen 23 olyan könyvtár kap ajándékba könyvet a megyei önkormányzattól: közmûvelõdési, nyilvános könyvtárak, szakkönyvtárak, illetve felsooktatási könyvtárak, valamint olyan középiskolai könyvtárak, ahol néprajzzal kapcsolatos oktatás folyik. A könyvek átadásával egyidejûleg egy beszélgetés keretében a kötetben szereplõ megyei szerzõk bemutatják szakterületüket.