CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2003. március 20., csütörtök 19:05


Az EU közvélemény felkészítõ kommunikáció Sopron városi programja

Az EU közvélemény felkészítõ kommunikáció Sopron városi programja

    Sajtótájékoztatón ismertette Kránitz László (MSZP) országgyûlési képviselõ, Kozma Adrienn EU-programkoordinátor és  Hanzséros Ágnes fõtanácsadó és az  EU közvélemény felkészítõ kommunikáció Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata programját.

    Március 21. az Európai Iskolák Napja. Elõször vesznek részt a magyar, illetve soproni iskolák ezen a nemzetközi programnapon. Az Európai Uniós Kommunikációs Közalapítvány támogatásával Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata is bekapcsolódik a közvélemény felkészítési programba, melynek keretén belül az oktatási intézmények kreatív módon dolgozzák fel az európaiság témakörét, továbbá teret biztosítanak a diákoknak, hogy megosszák egymással véleményüket a csatlakozásról.

    A sajtótájékoztatón elhangzott:
    A középiskolások többsége még nem potenciális szavazó, de a programok felhívják a figyelmet a népszavazás jelentõségére, a fiatalok szórakoztató módon foglalkoznak a csatlakozás fontosságával, érdekeik és érintettségük megértetése kihat a családokra, a felnõttekre is.
    Minden iskola készít egy EU-s sarkot, a nap további eseményei iskolánként eltérõek:

1. Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium

11 órától /a 4-5. tanórában a Széchenyi és a Berzsenyi Gimnázium végzõs diákjai a Líceum Dísztermében egy konzultációs fórumon vesznek részt; ennek vendége: dr. Szájer József.- ennek a programnak az elején egy rövid ismertetõ /kb.20 percig tart/ hangzik el berzsenyis diákok részérõl. A téma vázlatosan: az EU története, Magyarország és az EU, egy iskolai felmérés néhány adata az EU-tagsággal, népszavazással kapcsolatosan;- a program elejére felhozzák a rajzosok azokat a produkciókat, amelyeket elõzetesen az EU-csatlakozással kapcsolatosan elkészítettek /paravánokon lesznek kiállítva, a találkozó mintegy díszletéül szolgál/.

2. Széchenyi István Gimnázium

Az elõzõ programon részvétel, továbbá az iskola fõlépcsõjének fordulóján, szembeötlõ helyre egy nagyméretû (6,5 m hosszú, 1,5 m széles) faléces faliújságot készítenek, amelynek a lépcsõ tagolódásával összhangban külön szelvényei lesznek. Az egyes szelvények más-más tematika szerinti információs anyaggal lesznek megtöltve. Az utolsó szelvény nagyméretû üres felülete a spontán reakciók írásos feljegyzésére ad lehetõséget.

3. Fáy András Gazdasági Szakközépiskola

A délelõtt folyamán minden osztályban legalább két órán keresztül a tanítás az EU jegyében történik, szünetekben az aula kivetítõjén EU-s témájú filmeket nézhetnek a tanulók.
11 órakor az iskola udvarán a nap emlékére EU fa kerül elültetésre, együttmûködve a Castanea civil szervezettel. Az eseményt megnyitja Kalmár István, Alpolgármester Úr

4. Szent Orsolya Gimnázium

Az intézmény március 12. és április 12 között folyamatosan rendez EU-s eseményeket:
Európaiságunk a magyar irodalomban (Irodalmi összeállítás a diákszínpadon. Elõadja a XI. évfolyam)
Ki ismeri jobban az Európai Uniót ? (Vetélkedõ a gimnáziumi tanulók részére. Szervezõk: 11.ag osztály tanulói)
Kézfogások c. rajzkiállítás az iskola aulájában (Téma: Az európai népek kapcsolata. A megnyitón elhangzik az Európa Himnusz.)
Európa fasor ültetése az iskola udvarán
Európa – túra (Tavaszi séta a Soproni parkerdõben az ált. iskolás tanulókkal)
Környezetvédelemmel Európába (Hulladékok eltakarítása a Sopron környéki erdõkben: 5-10. évfolyam)
Az Európa-napok beépülése a tananyagba:

-Irodalomban: európai költõk, írók mûveinek feldolgozása, tanulói elemzések
-Történelemben: az EU intézményeit, történetét, az integrálódást dolgozzák fel.
-Földrajzban: Termelési adatokkal bizonyítjuk az EU és a többi integráció vezetõ szerepét a világgazdaságban. Részletesen megismerik a tag és tagjelölt országokat.
-Osztályfõnöki órán faliújság készül figyelemfelhívó jelleggel. A megbeszélések témái kiterjednek az EU kihívására, az oktatásra, toleranciára, diszkriminációra, környezetvédelemre stb.
-Rajz és mûvészettörténetben az euro pénzeken lévõ és más híres épületekrõl, az EU jelképeirõl végeznek kutatásokat a tanulók
5. Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola

Az intézmény egy "Was Europa bewegt?"- elnevezésû osztrák-magyar programmal készül a csatlakozásra a bécsi Rainer Gimnáziummal közösen.
A projekt középiskolákat szólított meg, hogy tájékozódjanak az ifjúságot érintõ kérdésekben. A tanulók kölcsönös látogatások során interjúkat készítenek intézetekben: Családsegítõ Intézetben, Ifjúsági Információs Központban, Munkaügyi Központban, bankoknál stb., hogy minél pontosabb képet kapjanak a két ország ifjúságának életkörülményeirõl, tanulási és munkalehetõségeirõl, kulturális és sport programokról és a fiatalokat fenyegetõ veszélyekrõl. A projekthez kapcsolódóan kaptak meghívást a Rainer Gimnáziumtól a nemzetközileg meghirdetett "Európa Tavasz"- napra. A 10 órakor kezdõdõ programot a két iskola kórusának elõadása nyitja magyar és német dalokkal, melyet meghívott vendégeink elõadása követ. Osztrák részrõl Harald Ettl úr, az Európai Parlament tagja fog beszámolni a diákok számára biztosított csereprogramokról. Magyar szemszögbõl dr. Szekeres Csaba önkormányzati képviselõ világítja meg a továbbtanulás és munkavállalás kérdését, ismerteti Sopron város EU- csatlakozás kapcsán felmerülõ elképzeléseit, terveit. A közös programon a vendégeket egy nemzetközi büfé várja jellegzetes osztrák és magyar ételekkel.

6. Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképzõ Iskola

A délelõtt folyamán minden tanár EU-s témájú órákat tart. EU-s tablókat készítenek iskolai és osztályszinten.
Április 10-én EU-s vetélkedõt tartanak osztályonként 10 fõs csapatokban.

7. Középiskolai Kollégium

Márc. 21-re EU faliújság készül. Unióval kapcsolatos anyagokból EU polcot alakítanak ki a könyvtárban.

8. Lippai János Kertészeti Szakképzõ Iskola és Kollégium

A tanítási órákon az osztályok videón megnézik az “Agrárgazdaság EU kitekintéssel” címü filmet. Az iskola folyosóira kiteszik az EU-s zászlókat.

9. Handler Nándor Szakképzõ Iskola

Rajzverseny megrendezése: téma az EU országai, jellemzõivelaz alkotások kiállítása
Ételbemutató az EU országok jellegzetes ételeibõl. EU elõadás a zártláncú TV-n keresztül. Videovetítés az EU-ról. Ismerkedés az EU-s honlapokkal.

10. Vas-és Villamosipari Szakképzõ iskola és Gimnázium

EU tematikájú iskolaújság különszáma jelenik meg. EU polc kerül kialakításra a könyvtárban, EU-s témájú kérdõívet töltenek ki a tanulók. EU honlapot készítenek az iskola honlapján belül, ahol internetes web oldalak gyûjteménye található. Az órákon EU- s témájú témák felvetése.



 Sopronnak történelmébõl eredõ kötelessége a sokszínû, gazdagabb európai jövõt választani, hiszen a város évszázadokkal ezelõtt már kitárta kapuit az Európai kultúra elõtt, ami nyomon követhetõ történelmi, zenei, mûemléki örökségében is - szólt Walter Dezsõ Sopron lakóihoz intézett üzenete, amely a sajtótájékoztatón is elhangzott:
A "vasfüggöny" lebontásával, 1989 augusztusában ismét kaput nyitott Európára.
Ezt a tettét, történelmi tettként emlegetik nem csak Európa szerte, de a világ népei is.
Amint Önök is érzékelik egyre több hír szói a médiában a csatlakozásról.
Át kell éreznünk és meg kell értenünk, hogy a magyar nemzet a többi csatlakozó országgal sokszínûbbé, gazdagabbá, erõsebbé teszi az Európai Uniót, s mi pedig csak az egyesült Európában lehetünk igazán sikeresek.
Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány pályázat útján, különbözõ programok finanszírozásában segít, hogy felkészülten dönthessünk. A Közalapítvány többek között arra kéri a településeket, hogy sajátosságaikat figyelembe véve olyan "Hozomány programot" készítsenek, ami csak rájuk jellemzõ és amit büszkén visznek Európába.
Mit adhatunk mi soproniak Európának?
Mire vagyunk a legbüszkébbek?
Sopron történelmi öröksége a HÜSÉG. A város történelme során már többször bebizonyította hûségét, 1277-ben, amikor is a soproniak IV. László Királyhoz való hûségük jutalmául elnyerték a kiváltságos jogokat biztosító szabad királyi város rangját, az 1921-es Népszavazáskor, amikor a város a magyarsághoz, a magyar nyelvhez hûen a Magyar Nemzet mellett döntött, s ennek jutalmául kapta a Civitas Fidelissima: a Leghûségesebb város elnevezést, s 1989 augusztusában a Páneurópai Piknik eseménnyel kaput nyitott Európára, a világra.
Úgy gondolom, hogy Sopron városa "Hozományként" a HÜSÉG szimbólumát, a Várostornyot a Hûségkapuval, a város mûemlékeit. s a történelmi borvidék kincsét a Soproni Kékfrankost viheti büszkén Európába.
Kérem, támogassanak ezen  elgondolásunkban, és a soproni  programok megvalósításában - intézi üzenetét Walter Dezsõ Sopron Megyei Jogú Város polgármestere Sopron lakóihoz.
 
A továbbiakban az áprilisi Soproni Európa Napok programját ismertették a sajtótájékoztató résztvevõi.

Április 4. péntek
17.00 óra: Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ „A siker titka az EU-ban fiataloknak"- fórum fiataloknak beszélgetés az alábbi témákban:
• Kihívások a csatlakozás után
• Mennyit ér a diploma?
• Lehetõségek, feltételek az ausztriai felsõoktatásban

Április 5-6. szombat vasárnap
Fõ téren kézmûves kirakodó vásár- a szegedi Ördögszekér szervezésében
Április 5. szombat
10.30 óra: Helyi és külföldi fúvószenekarok, mazsorettek felvonulása a Deák térrõl indulva a városon keresztül, a Fõ téren közös mûsor.
13.00-17.00-ig Két helyszínen: a Várkerület-Várfalnál, valamint a Fõ téren helyi zenei együttesek szórakoztatják a közönséget.
14.00-18.00-ig A harmadik helyszínen, a Sportcentrumnál felállított rendezvénysátorban a fúvósok váltják egymást, majd
18.00 órától könnyûzenei együttesek lépnek fel. (Buli zenekar, Picasso Branch, Help, Betty Love)

Április 6. vasárnap a Fõ téren lesznek szórakoztató mûsorok, amelyek szervezése folyamatban van.
9.00 órakor: az  MTV mûsorán „Fõ tér" Sopron 40 perces mûsora kerül vetítésre.
2003. április 12 -én, szombaton Eu népszavazás

A szavazás napján a Junior Chamber International magyarországi szervezetének Sopronban tartandó Tavaszi Konferenciáján való részvétel, amelyen képviselteti magát a szervezet alelnöke Belgiumból, valamint a város vezetõi, és a város gazdasági életének jelentõs személyiségei.
A rendezvény helyszíne a Pannónia Med Hotel 9.00 és 11.00 óra között bárki részt vehet a konferencián.
19.00   órától   könnyûzenei   mûsorral,   majd népszavazásról  fellelhetõ információk közlése a nagyközönséggel
22.00 órakor tûzijátékkal zárul a nap.